Zanimljivosti

Mramorni stupovi nekadašnjeg glavnog oltara vraćeni u Katedralu

Mramorni stupovi nekadašnjeg glavnog oltara u katedrali

Dijelovi bivšeg glavnog oltara dubrovačke prvostolnice Gospe Velike preneseni su iz Crkve sv. Roka natrag u katedralu.

Riječ je dijelovima neorenesansnog retabla (konzolama i stupovima teškima nekoliko stotina kilograma) koji su nekad okruživali Tizianov oltarni poliptih i koji se se od 1984. godine nalaze demontirani i pohranjeni u Crkvi sv. Roka. Nakon kraćih priprema i pregleda mramornih fragmenata odlučeno je da se najveći dijelovi retabla premjeste u katedralu gdje će čekati iduću fazu radova čime će se istodobno olakšali daljnji pregled u Crkvi sv. Roka.

Stručni je pregled potreban kako bi se utvrdilo stanje sačuvanosti i brojnost mramornih komada o čemu će ovisiti budući tijek radova na njihovoj restauraciji i ponovnoj montaži u svetište katedrale. Prijenos mramornih dijelova kojim je rukovodio klesarski majstor Mihovil Šuljak nadzirao je arhitekt Boris Vučić-Šneperger, projektant angažiran za izradu idejnoga rješenja novoga izgleda svetišta. Barokni oltar i neorenesansni retabl uklonjeni su prilikom preuređenja svetišta katedrale prema projektu arhitekta Ivana Prtenjaka nakon temeljitih arheoloških i sanacijskih radova nužnih nakon oštećenja katedrale u razornome potresu iz 1979. godine.

Nakon održanoga Okrugloga stola o pitanju prezbiterija katedrale iz veljače 2012. godine Gradska župa Gospe Velike uz potporu dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića krenula je u realizaciju želje dubrovačkoga vjerničkoga puka o povratu povijesnoga izgleda glavnoga oltara i svetišta katedrale. Idući je korak u ovome projektu predaja arhitektonskoga idejnoga rješenja na odobrenje Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku te odabir izvođača radova na restauraciji i montiranju oltara u svetište Gospine katedrale.

Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist