Aktualno

MONS. MATE UZINIĆ Dopustimo Kristu da se po našim djelima ljubavi trajno rađa u nama

Mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije uputio je božićnu poruku i čestitku vjernicima.

Draga braćo i sestre, dragi prijatelji!

Ovogodišnja proslava Božića u Dubrovačkoj biskupiji posebna je po tome što je Biskupija trenutačno bez biskupa, sa mnom kao apostolskim upraviteljem. Jedinstvena je i po tome što se događa u vrijeme pandemije koja nas je lišila mnogih lijepih stvari povezanih uz Božić, ali i prisilila da se oslobodimo mnogo toga suvišnog, nebitnog i da lakše dođemo do srži božićne poruke. Također je posebna i zbog mog odlaska iz Dubrovačke biskupije. Od svega onoga što su nam nametnuli tradicija i običaji, onoga što su nam nametali i neki drugi interesi naših suvremenih proslava Božića, ostao nam je On, Božić, Isus sâm, koji nam se nudi da se, u nama i po nama i našim životima, rodi za ovaj naš današnji svijet ili da ga, kao što ističe sv. Karlo Boromejski, »rodimo u sebi i drugima«. To rađanje Isusa Krista u nama i po nama događa se po ljubavi koja je sama u sebi vrlo stvarna. Ona se ne pokazuje u riječima nego u gestama, stavovima i djelima po kojima u drugima budimo novu snagu, nadu i radost. Prihvatiti, saslušati, osušiti suzu, utješiti, imati razumijevanja, biti strpljiv, ohrabriti, pružiti dobar primjer… geste su po kojima činimo ljubav djelotvornom i Boga prisutnim u našim životima.

S nadom da ćemo dopustiti Kristu da se po našim djelima ljubavi i služenja trajno rađa u nama i u našim bližnjima, u našim obiteljima, u našim vjerničkim zajednicama i našem društvu, i da u svemu što činimo postane vidljiv on, naš Brat, Učitelj i Gospodin, od srca svima čestitamo Božić uz želju da u novoj 2021. godini svakoga dana budemo Isusove majke, oni koje će ga nositi u svome srcu slušajući njegove riječi i rađati po dobroti i ljubavi za ovaj svijet koji on toliko ljubi da je htio postati jedan od nas.

O Božiću 2020.

Mons. Mate Uzinić,
riječki nadbiskup koadjutor i
apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije

Pročitajte još

‘SOLIDARNOST NA DJELU 2021.’ Crveni križ poziva: ‘Ne dvoji, za drugog izdvoji!’

Dulist

GODINAMA GLEDAMO RJEŠENJA I MAKETE BUDUĆEG STADIONA U LAPADU Građani će kreirati izgled ‘lapadske ljepotice’. Još jedan ‘pucanj u prazno’?

Andrea Falkoni Račić

BILI SMO NA PROBI USUSRET VELIKOJ PROSLAVI KUD-A ‘MARKO MAROJICA’ Bala zajedno i mlado i staro! Već 45 godina čuvaju župsku tradiciju

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija