Aktualno

Mogu li Thompson, Prljavci ili Tom Jones pjevati na Stradunu? Mogu, ali ako koncert organizira Grad

Mogu li Thompson, Prljavci ili Tom Jones pjevati na Stradunu? Mogu, ali ako koncert organizira Grad

Na konferenciji za medije koju je održao gradonačelnik Mato Franković, povuklo se pitanje o buci u povijesnoj jezgri, problem koji traje desetljećima, kako je istaknuto.

Podsjetit ćemo kako je Cele ostala na sedam dana bez stolova. Danas će dobiti rješenje, dok će im sutra biti maknuti stolovi s javne površine. ‘Moraju znati da vode ugostiteljski objekt, a ne disco‘, dodao je Franković i rekao kako su priče o žamoru ‘gluposti’. Ako se nastave tako ponašati, naglasio je, prijeti im oduzimanje javne površine na 30 dana pa onda – vječno.

Spomenuo je kako je bio na zboru građana povijesne jezgre. Jasno su rekli što žele i što im smeta. Nisu isticali, kako kaže, problem glazbe u zakonskim okvirima. Žalili su se, dodaje, na problem ‘odvrtavanja glazbe’ iznad razine dopuštenja.

Dobili ovlasti
Posljednjih pet i pol godina, kako kaže, nije imao ovlasti za sankcioniranje buke. Ta je ovlast bila isključivo na sanitarnoj inspekciji.

-Tek zakonskim izmjenama Grad Dubrovnik može preko ovlaštenih mjeritelja provoditi sankcioniranje. U rujnu smo dobili sve potrebne dozvole – objasnio je.

Kazao je kako će istovremeno raditi na kvalifikaciji svojih ljudi kako bi mogli biti ovlašteni mjeritelji. Podsjetio je kako je prije početka sezone održao sastanak s ugostiteljima i među ostalim naglasio kako će biti ‘oštri’.

-Rekli smo da ćemo sankcionirati puštanje preglasne glazbe, imate uređaje koji bi po zakonu trebali biti baždareni. Dakle, ne bi smjeli omogućiti veću količinu emisije glazbe, od onoga što je zakon predvidio. Jasno smo ih upozorili. Unatoč našem upozorenju, neki su odlučili biti pametni – dodao je.

‘Unplugged zona’
Jedno od novinarskih pitanja bilo je kako se misli uspostaviti ‘unplugged zona’ u povijesnoj jezgri?

-Ovo je Grad koji ne zahtijeva da se drugi prilagode njemu, već je sam po sebi veličina. Svaki će od ugostitelja pronaći način, postoje mogućnosti – rekao je i dodao kako je unplugged glazba svaki uređaj koji emitira glazbu bez pojačala.

-Može svirati gitara, saksofon. Kome smeta saksofon? Vidite kako je Ibrica lijepi primjer, klape – rekao je.

Hoće li Dubrovačke ljetne igre imati redukcije po pitanju svojih glazbenih programa, Franković je jasno rekao da neće. Mogu li više Thompson, Prljavo Kazalište ili Tom Jones pjevati na Stradunu, gradonačelnik je naglasio da mogu – u organizaciji jedinice lokalne samouprave. Hoće li moći svirati najglasnije, ako to dozvoli Grad Dubrovnik kao organizator?

-Ne, i tu ćemo uvesti nove izmjene i pravila. O tome smo također razgovarali sa stanovnicima povijesne jezgre. Napravit ćemo kompromis jednog i drugog. Vjerujem da postoji mogućnost da se u povijesnoj jezgri emitira glazba u određenim standardima koji ne utječu na kvalitetu života naših sugrađana – dodao je među ostalim. Najavio je da će biti više komunalnih redara ovog ljeta u povijesnoj jezgri.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist