Grad

Franković: Prvu rundu smo dobili, slijede još dva arbitražna postupka!

Franković: Prvu rundu smo dobili, slijede još dva arbitražna postupka!

Gradonačelnik Mato Franković održao je konferenciju za medije po pitanju odbijene tužbe nizozemskih investitora sa zahtjevom za naknadom štete za projekt Golf park na Srđu i obrane interesa Grada.

Na samom početku Franković je rekao kako su prvu rundu dobili, ali slijede još dva arbitražna postupka.

– Imamo još uvijek dvije arbitraže. Jedna se vodi pred istim arbitražnim sudom u Parizu, koju je pokrenuo Aaron Frenkel osobno, dok se druga arbitraža vodi pred sudom u Zagrebu, pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u kojoj je tvrtka Razvoj golf tužila Grad Dubrovnik vezano za ukidanje koncesije za tvrđavu Imperial. Važno je naznačiti da je prva pobjeda u arbitraži oko golf igrališta na Srđu iznimno važna za druga dva postupka jer se dotiče i jedne i druge teme. Ono što je sada nedvojbeno jasno jest da Republika Hrvatska nije u niti jednom trenutku sprječavala nikoga u realizaciji onoga što je sukladno zakonu dozvoljeno. Također, ono što je jasno da nijedna institucija nije favorizirala investitora prilikom ishođenja bilo kakvih akata ili dokumenata, već se kao i u svim drugim investicijama radilo sukladno zakonu i zakonskim procedurama – naglasio je Franković.

‘Sreo sam Mesića na letu za Pariz’
Podsjetio je kako je jedan od svjedoka bio i Stjepan Mesić, ali kao svjedok tužitelja, ne tuženika što je u ovom slučaju Republika Hrvatska. U korist naše države svjedokom je bio među ostalim i gradonačelnik Mato Franković. Mesića je sreo na letu za Pariz.

– U tom trenutku nisam mogao znati zašto je gospodin Mesić tu. Kada smo sletjeli i došli na lokaciju, shvatio sam razlog njegovog dolaska. Bio je isti kao i moj, samo njegovo i moje svojstvo je bilo različito. Ja sam bio svjedok u korist Republike Hrvatske, odnosno pozvan od strane RH, a bivši predsjednik Stjepan Mesić je bio svjedok tužitelja, dakle Aarona Frenkela, koristeći naravno i povlasticu predsjednika. Uistinu je frapantno da čovjek koji je bio prvi čovjek države odlazi na sud svjedočiti kao svjedok tužiteljstva. Raspitao sam se odmah je li mogao odbiti svjedočenje nakon što su ga pozvali. Mogao je slobodno reći da ne želi svjedočiti, što je bilo njegovo pravo. To bi bilo i realno očekivano, da netko tko je bio predsjednik države ne može, ne treba i ne smije govoriti protiv iste te države u trenutku kada toj državi prijeti tako velika financijska šteta – dodao je Franković, navodeći dalje kako je srećom, sve skupa završilo jako dobro.

– Još jednom bih želio istaknuti Državno odvjetništvo, njihovu pozitivnu ulogu, velika zalaganja i činjenicu da smo prvu rundu dobili i pred nama su sada druga dva arbitražna postupka za koja vjerujem da će se jednako pozitivno završiti kao što je ovaj prvi postupak – zaključio je gradonačelnik Mato Franković.

‘Sretan sam što RH neće platiti penale’
Jedna od novinarki istaknula je kako je, na netom prije održanoj konferenciji za medije Srđ je Grad i Zelene akcije rečeno da je povjerenik Želimir Bosnić tada nezakonito povećao smještajne kapacitete.
-Ne mogu ulaziti u navedeno, jer navedeno nije bilo predmet arbitražne komisije. Ono što sam rekao i na što sam se referirao, činjenica je što se i kako dogodilo vezano za odluku arbitraže. To je da je RH proglašena nedužnom u ovom konkretnom postupku. Podsjetit ću kako su Zelena akcija i Srđ je Grad jasno isticali kako će RH platiti ogromne kazne i kako ćemo biti proglašeni krivima. Sretan sam što RH neće platiti penale – naglasio je Franković. Među ostalim je ponovio da je arbitraža rekla da su hrvatske institucije u potpunosti poštivale proceduru te da nisu ničim onemogućile investiciju, već su radile sukladno zakonu.
‘To je meni nepojmljivo!’ 
Zašto mu je sporno da je bivši predsjednik Stjepan Mesić bio svjedok čovjeku za čiji se projekt zalagao, kao i Dubravka Šuica, Ivo Sanader, Andro Vlahušić te dubrovački vijećnici u ‘Dubrovačkom dogovoru’, bilo je pitanje upućeno Frankoviću.
-Zamjeram mu da čovjek koji je bio predsjednik RH istupao protiv iste te RH. To je meni nepojmljivo! Od predsjednika RH se, u kontekstu tog vremena, može očekivati da favorizira investicije jer će, primjerice, povećati zaposlenost. To je jedna medalja priče. Ali druga dolazi u onom trenutku kad vas netko zove da budete svjedok tužitelja, a tuženik je država kojoj ste bili predsjednik. Krajnje je pristojno reći: ‘Hvala lijepa, ne mogu biti svjedok, kada se tuži moja država kojoj sam bio predsjednik 8 godina’ – rekao je. Spomenuo je Franković, kako su uz njega svjedoci u Parizu, u korist države, bili Marina Oreb te putem video linka Marina Matulović Dropulić.
‘Rekeacijska zona, parkovi…’
Je li za 300 hektara projekta, na kojem je nekoliko golf igrališta, apartmana, vile kapaciteta od 15 tisuća kreveta na Srđu. Rekao je da ne može odgovoriti na to pitanje jer se postupak vodi pred dva arbitražna suda.
-Da se radi o imaginarnom brdu pokraj Srđa prvo bi trebalo utvrditi utjecaj na okoliš, zatim postoji li potreba za apartmanima u Dubrovniku, mislim kako je sada nema. Ako bi se radilo o smještajnim kapacitetima za mlade ljude, to bih podržao. Iako mislim kako je na nekom brdu prevjetrovito, zbog čega kvaliteta života ne bi bila adekvatna. S druge strane smatram da su rekreacijska zona, parkovi, golf igrališta potrebni Dubrovniku – kazao je. Franković je u odgovorima na pitanje novinarke među ostalim istaknuo kako je za projekt rekreacijskog parka, negdje na području Dubrovnika. No, za područje Srđa je rekao kako se radi o prostoru kojeg treba oplemeniti.
-Nije adekvatno u odnosu na ono što može biti u budućnosti. Sačekajmo da završe svi postupci, cijela priča golfa na Srđu. U konačnici ćemo kroz dijalog s građanima sigurno dogovoriti ono što je najbolje na tom prostoru, uključujući i vlasnike prostora. Mislim da možemo postići suglasje da se dogodi ono što je potrebno za Grad – dodao je.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist