DuList IN

MODERNI IDENTITET Cambi ima novo lice, ali od klapskog duha ne odustaje

MODERNI IDENTITET Cambi ima novo lice, ali od klapskog duha ne odustaje

Klapa Cambi nedavno je predstavila svoj novi i moderni identitet. Iz naziva su ‘izbacili’ riječ klapa te se na pozornici predstavljaju kao osmeročlani sastav u kojem četiri lead vokala preuzimaju Jure Nikolić, Sandro Gerbec, Joško Tranfić te Luka Čulić koji je ujedno i novi član. Novi Cambi, uz njih, čine i Ante Nikolić, Teo Kapov, Emil Kožul, Marin Mandić, Tomislav Jelić i Petar Lozo. Kao novinu i jedan zaokret ističu nastup uz stalan prateći band u kojemu su se našli, kako ističu, njihovi dragi prijatelji Duje Ivić na klavijaturama, gitarist Ivan Kozina, bubnjar Ivan Ika Bilić i Toni Gunjača na bas gitari. Cambi je tako najjednostavnije rečeno postao grupa. No, zbog promišljenog koncepta, novog imena, logotipa, repertoara i cjelokupnog imidža, vole reći da je Cambi u punom smislu te riječi – projekt.

Zašto ste se odlučili na ovu promjenu i što njome želite pokazati na hrvatskoj glazbenoj sceni?

Jure: Klapa Cambi oduvijek je težila pomicanju granica. Hrabro se išlo s novim idejama, a mladost ove današnje ekipe zasigurno je pridonijela ovoj promjeni. Svakako je trebalo napraviti i neku distinkciju na tržištu i vjerujemo kako smo na ovaj način samo počeli, ono što bi vi u Dubrovniku rekli, ‘akomodavat se bremenu’.

Luka: Vjerujemo kako postoji prostor na tržištu za jedan ovakav projekt koji njeguje dobre vokalne aranžmane za koje moramo pohvaliti našeg Joška Tranfića kao i odlične glazbene aranžmane za koje su zaslužni naši dragi prijatelji Hrvoje Domazet i producent Tomislav Mrduljaš te moderniji pristup mediteranskom pop zvuku koji nam je svima u srcu. Vjerujemo kako će pravi Cambi publika doživjeti tek na koncertima jer vas očekuje brz i poletan repertoar koji će vas ugodno iznenaditi. Naravno, nadamo se da će do toga, za svirke uživo, u ova nepovoljna vremena doći što prije.

MODERNI IDENTITET Cambi ima novo lice, ali od klapskog duha ne odustajeKako je koronavirus utjecao na vaše glazbeno djelovanje? Smatrate li kako ste izabrali pravo vrijeme za pokazati novo lice?

Sandro: Ovo razdoblje zaista je izvan svake naše moći i na njega nismo mogli utjecati. Spot za prvi singl s Giulianom ‘Zovem prijatelje moje’ snimali smo svega nekoliko dana prije karantene i u trenutku kada smo ga odlučili objaviti, shvatili smo da nema točnijeg trenutka. Prazan Split u svitanje ocrtao je našu realnost jer nismo se mogli viđati, nismo mogli biti jedni pored drugih – mogli smo samo zazivati svoje prijatelje pa je zapravo pjesma i novi identitet došao možda čak i u točnijem trenutku nego smo i sami očekivali. Svakako treba spomenuti kako je za naše video priče zaslužan redatelj Milan Latković koji je svojim radom odveo Cambi zaista korak dalje.

Osim singla s Giulianom, ‘izbacili’ ste duet i s Nenom Belanom. Riječ je o dvije obrade njihovih poznatih pjesama. Koliko vam znače ove glazbene suradnje?

Joško: Radi se o glazbenicima koji su zaista svaki na svoj način postali neizbježan dio i dalmatinskog i hrvatskog pop zvuka, a pjesme ‘Zovem prijatelje moje’ i ‘Oceani ljubavi’ već su klasici. Iznimno smo im zahvalni što su prepoznali ovaj projekt i poklonili nam svoje vrijeme.

Pripremate li još koju suradnju?

Joško: Kad već pitate, moramo vam odati tu tajnu. U pripremi je već i iduća suradnja i neke koje će vas poprilično iznenaditi. Recimo samo da nećete vjerovati svojim ušima (smijeh).

MODERNI IDENTITET Cambi ima novo lice, ali od klapskog duha ne odustajeDakle, izdajete singl po singl, s poznatim hrvatskim pjevačima. Ali, sprema li se uskoro autorski materijal i album? Ako da, koji će žanr prevladavati?

Sandro: Cijeli ovaj projekt pomno je osmišljen i dio priče koju zovemo ‘Zovem prijatelje moje’. Očekuje vas album u izdanju Dallas Recordsa na kojem će se naći neke već dobro poznate pjesme kao i poneka nova autorska djela u duetima s dobro poznatim imenima naše scene. Već smo spomenuli kako se radi o mediteranskom pop zvuku koji će vas zasigurno kako raspjevati tako i rasplesati.

Je li u potpunosti nestao vaš klapski duh?

Jure: Nikako. To je nešto od čega Cambi nikada neće odustati i zauvijek će biti upisano u naš genom. U ovom sastavu i dalje se njeguje višeglasno pjevanje i ljubav prema dalmatinskoj pismi te će publika u nekim trenucima na našim koncertima prepoznati i dobro poznata lica klape Cambi kao i vokalne bravure. Ipak, odlučili smo otići korak dalje i pružiti vam topli mediteranski zvuk i jedan novi Cambi.

Gitara i mandolina postali su vaši neizbježni instrumenti tijekom izvedbi. Prije ih niste koristili, kako ste se sad na njih odlučili?

Jure: Prvi singl obilježio je zvuk čela i mandoline koju odlično svira naš vokalist Marin Mandić, dok su ‘Oceani ljubavi’ karakteristični baš po zvuku harmonike. Razmišljalo se pomno o zvuku novog Cambija i ovi instrumenti su definitivno nešto po čemu se želimo razlikovati. Tu je i ukulele koji svira naš bas Joško Tranfić, tako da je ljetni zvuk zajamčen na našim nastupima.

MODERNI IDENTITET Cambi ima novo lice, ali od klapskog duha ne odustajeImate li već planirane gaže tijekom ljeta? I stižete li nam do Dubrovnika?

Joško: Trenutna situacija i nama je jako poremetila planove kao i svima, ali moramo istaknuti da se jako veselimo svirkama početkom kolovoza u Supetru i Trogiru. Početkom kolovoza čeka nas nastup na supetarskoj rivi, a osmog u mjesecu nastupamo uz dragog nam prijatelja Nena Belana i njegove Fiumense na KulaKula festivalu u impozantnoj trogirskoj Kuli Kamerlengo. Rado ćemo se odazvati i pozivu u Dubrovnik – bilo da se radi o nekoj ljetnoj pozornici ili da čujemo tu predivnu akustiku Kazališta Marina Držića. Samo da ovo nevrijeme oko nas svih što prije prođe i da se možemo vratiti svima nam potrebnoj glazbi.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 29. srpnja 2020.

Foto: Saša Burić, Milan Latković, Darija Opačak

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist