Zanimljivosti

Mobilnom aplikacijom Dubrovnik Anno 1667. uđite u svijet renesansne Republike

Mobilnom aplikacijom Dubrovnik Anno 1667. uđite u svijet renesansne Republike

Renesansni Dubrovnik je konačno nakon dvije godine mukotrpnog rada digitaliziran. U suradnji Stipana Ujdura iz Opuzena, autora mnogih 3D modela hrvatskih gradova, i Frane Bilića iz Zadra dostupan je zanimljiv i drugačiji način istraživanja povijesti koji je od sada svima na raspolaganju preko pametnih telefona u obliku interaktivne mobilne aplikacije.

Aplikacija VR Dubrovnik Anno 1667., dostupna u Google Play dućanu, je opcija u kojoj korisnik ima jedinstvenu priliku vratiti se u prošlost i doživjeti Dubrovnik iz jedne drugačije perspektive i upoznati se s povijesnim informacijama uz virtualno iskustvo.

Ovom edukativnom aplikacijom korisnik ima mogućnost otići do davne 1667. godine i otkriti kako je Dubrovačka Republika izgledala i funkcionirala prije razornog potresa. Uz pomoć virtualnog prozora na licu mjesta kao dodatak turi i razgledavanju ili pak iz udobnosti doma proširite svoje znanje i zavirite u bogatu dubrovačku prošlost. Virtualno iskustvo budućnost je turizma i prezentacije povijesti te kulturne baštine uz koju korisnik može vidjeti nešto što danas u stvarnom svijetu ne postoji, ali na interaktivan način ‘otići’ u svijet prošlosti. Iako su virtualne ture u samim začecima u Hrvatskoj, primjeri iz cijelog svijeta govore kako je upravo to budućnost i ponuda koju treba razvijati.

Uz Dubrovnik 1667. tu su i Dioklecijanova palača u Splitu, antička Narona, antički Zadar, Pula a sada se počela raditi i Salona. U produkciji je franšiza ‘Virtualnih prozora’ za više gradova, a trenutno se radi na Zadru kao Jaderu koji bi trebao izaći na tržište do kraja travnja 2021.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist