Zanimljivosti

Mnogi razlozi za oprez

Što građani misle o ulasku Hrvatske u Europsku uniju? Jesmo li dovoljno informirani da bismo 22. siječnja na referendumu donijeli pravu odluku? Saznajte mišljenje likovnog umjetnika Luka Piplice.

– U predreferendumskoj kampanji o ulasku u Europsku uniju ljute me izjave s ministarskih razina kako će ulaskom u EU  biti moguće ostvariti dosada samo zamišljane razine učinkovitosti. Doslovno i bez ustezanja usuđuju se tako govoriti čak i o budućoj vladavini prava i poštivanja zakona. Kako se ponašati do tada, trebamo li poštivati postojeće zakone?

U ovoj završnoj fazi, kao i u dugogodišnjem, mučnom nastojanju oko našeg ulaska u EU, taj proces i dalje ostaje nekakav način odlaganja odgovornosti. No postoje i čvršći razlozi za oprez, a ne samo odbojnost prema govornicima s naše političke scene. O tim razlozima govore vijesti koje uspiju doprijeti do nas o utjecajima krize na društva Europske unije. One prečesto govore o rezovima na štetu javnih sustava – obrazovanja, zdravstva, radnih prava – najvažnijim sadržajima onoga što zovemo razvijeno društvo.

S druge strane, od nas traženi kompromisi su već odavno učinjeni, njihove posljedice već trpimo, sudjelujemo u krizi eurozone, problemi naših radnika, studenata i umirovljenika zajednički su i Grcima, Španjolcima… Dovršenje procesa integracije učinit će to stanje jasnim bez iluzija, a odustajanje i povlačenje u izolaciju ne jamči rješenje.

Mislim da građani u velikoj mjeri razumiju važnost ovog referenduma, nevezano uz razinu njihove informiranosti. Ono što će biti najvažnije u budućnosti jest organizirano djelovanje unutar zajednice počevši od lokalne razine. Za to će biti najvažnije kvalitetno informiranje javnosti, što do sada nije bio slučaj – mišljenje je Luka Piplice.

Pročitajte još

Radioklub Dubrovnik sudjelovao na prestižnom svjetskom natjecanju radioamatera

Dulist

[FOTO/VIDEO] ‘KAKO NE BI OPET POSTALI NEZNANCI’ Druženje GO UHDDR Grada Dubrovnika i njihovih suboraca na Tireni

Dulist

Bliže se trodnevnica i proslava sv. Mihajla

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija