Županija

Mljećani u sukobu s upravom NP Mljet, prijete tužbom za odštetu

Mljećani u sukobu s upravom NP Mljet, prijete tužbom za odštetu

Stanovnici mjesta u Nacionalnom parku Mljet nezadovoljni su svojim suživotom s Javnom ustanovom NP Mljet.

Smatraju da nemaju nikakvog utjecaja na način upravljanja NP Mljet, što se negativno odražava na uvjete života i rada te opstanka stanovništva na tom području. Stanovnici, ali i predstavnici mjesnih odbora te Udruga vlasnika zemljišta stoga su napisali dopis ravnateljici JU Nacionalni park Mljet, kojeg prenosimo u cijelosti:

„Dana 6. listopada je održan sastanak mjesnih odbora s područja Nacionalnog parka Mljet i Udruge vlasnika zemljišta na temu gorućeg problema života stanovnika u nacionalnom parku Mljet.

Činjenica je da je velik dio zemljišta temeljnog fenomena nacionalnog parka u vlasništvu stanovnika već takoreći stoljećima ali da je proglašenjem nacionalnog parka prije pedesetak godina JU NP Mljet preuzela upravljanje nad tim područjem.

Na žalost, stanovništvo Parka, jednako kao ni mjesni odbori ili Općina Mljet, nema nikakav utjecaj na način upravljanja Parkom i to se negativno odražava na uvjete života i rada te na koncu opstanka stanovništva na svojoj zemlji unutar NP Mljet.

Čin dobre volje za uključenjem stanovništva u rad Ustanove bilo je kroz Partnersko vijeće JU NP Mljet. U njemu su sudjelovali predstavnici svih mjesnih odbora, udruge vlasnika zemljišta, Dubrovačke biskupije, udruga i dr.

Partnersko vijeće je prestalo s radom nakon manje od godine dana svog postojanja i to prvenstveno zbog ignoriranja stavova i zahtjeva Partnerskog vijeća od strane Javne ustanove i nadležnog Ministarstva.

Na svojoj sjednici u rujnu Partnersko vijeće je jednoglasno zaključilo da nema svrhu postojanja, osim eventualnog alibija za JUNP Mljet, da ne upravljaju područjem „na svoju ruku“ i većina članova je izjavila da napuštaju takvo Partnersko vijeće.

Zbog svega navedenog, a kako bismo osigurali budućnost stanovništvu Nacionalnog parka Mljet, tražimo hitno očitovanje ravnateljice JUNP Mljet po slijedećim pitanjima:

– Kakav je stav Javne ustanove „NP Mljet“ o imenovanju predstavnika stanovnika (kojeg bi naravno izabralo stanovništvo NP Mljet) u Upravno vijeće JU „NP Mljet“. Smatramo da je nakon svega to jedini način da nam se osigura sudjelovanje u radu Parka?

– U kojem najkraćem roku se može organizirati tematski sastanak Upravnog vijeća JU “NP Mljet“ s predstavnicima stanovnika?

– Ima li Ustanova konkretan plan (Plan upravljanja NP Mljet) za osiguravanje nužnih uvjeta života, rada i razvoja stanovništva, mogućnosti gradnje i ostanka mlade populacije?

– Na koji način JU namjerava obeštetiti vlasnike zemljišta čijom zemljom NP upravlja i na njoj ubire prihode (npr.: novčano, prednosti kod zapošljavanja ili na neki dr. način)?

S obzirom na iskustva iz našeg sudjelovanja u Partnerskom vijeću, kad se na neke naše službene dopise prema JUNP-u ili Ministarstvu zaštite okoliša i prirode nikad nije odgovorilo ili su odgovoreni sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci, tražimo hitan odgovor.

U ovisnosti o odgovorima, ukoliko ih primimo, naša daljnja djelovanja bit će usmjerena na traženje naših prava legalnim sredstvima koja nam budu dostupna.

U obzir dolazi i razmatranje mogućih načina blokiranja korištenja privatnih parcela, koje se trenutno koriste za potrebe Nacionalnog parka Mljet. U slučaju potrebe organizirat će se javni prosvjedi s željom da se javnosti predoči bezizlaznost situacije u koju nas je dovelo Ministarstvo i JU NP Mljet, a iz istog razloga će vjerojatno 11. 11. 2015. (simbolično na godišnjicu osnivanja NP Mljet) održati i konferencija za novinare koju će sazvati stanovništvo nacionalnog parka Mljet, odnosno Udruga vlasnika zemljišta i mjesni odbori.

Kao krajnja mjera razmotrit će se kolektivna tužba stanovništva i vlasnika zemljišta prema Nacionalnom parku Mljet sa zahtjevom za odštetu zbog polustoljetnog upravljanja našim privatnim zemljištem i ubiranja prihoda na njemu, a ukoliko rješavanje nagomilanih problema u nacionalnom parku ne bude moguće na drugačiji način, izgledno je i organiziranje peticije o izdvajanju nekih područja iz Nacionalnog parka Mljet.

Predsjednici mjesnih odbora s područja Nacionalnog parka Mljet (Polača, Goveđara i Solina) i predsjednik Udruge vlasnika zemljišta:

Marcela Dabelić – MO Polače
Josip Stražičić – MO Pomena
Ivan Sršen – MO Soline
Pavo Dabelić – Udruga vlasnika zemljišta“

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist