Županija

ISTEKAO ROK Je li itko predao obvezujuću ponudu za Kupare?

ISTEKAO ROK Je li itko predao obvezujuću ponudu za Kupare?

Do ponedjeljka popodne nećemo znati odgovor je li se itko od potencijalnih ulagača zaista i prijavio na natječaj i predao obvezujuću ponudu za turistički kompleks u Kuparima.

Naime, rok za prijave istekao je u petak u 16 sati, a iz DUUDI-ja se ništa službeno ne može saznati. Kolaju tek neslužbene informacije kako su kuverte stigle, ali se ne zna ni tko je pošiljatelj niti koliko ih je.

Čak i da su ponude stigle na adresu DUUDI-ja, do odabira najboljeg ponuđača trebat će pričekati još neko vrijeme.

Potrebno je prije konačne odluke provesti analizu ponuda kako bi se utvrdilo odgovaraju li ili ne uvjetima iz ponudbene dokumentacije za projekt. Najveći optimisti spominju kako bi se odluka mogla donijeti već idući tjedan ili tjedan kasnije, međutim poznajući ritam kojim se ova priča dosad odvijala, to je teško za očekivati. Možda ih ubrza tek predizborna kampanja, u kojoj bi rješenje pitanja Kupara moglo biti jedan od aduta vladajućih na jugu Hrvatske.

– Ima ulagača koji žele tamo doći, ali žele doći na čistu situaciju. Zašto nisu došli prije sedam godina? Zato što situacija nije bila čista, nitko s njima nije komunicirao i nije rješavao probleme niti je u tadašnjoj Vladi bilo ozbiljnog sugovornika, a sada to imaju – ocijenio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Istaknuo je da su Kupari veliki i neiskorišteni turistički potencijal juga Hrvatske.

Podsjetimo, javni poziv za obvezujuće ponude raspisan je u svibnju, a na traženje zainteresiranih ulagača rok za dostavu ponuda produljen je s 25. kolovoza na 9. listopada. Interes je iskazalo pet od šest potencijalnih investitora iz prvog neobvezujućeg kruga: Karisma Hotels Adriatic-KHA (konzorcij Agrokora, TUI-a i meksičkog hotelskog lanca Karisma International), Valamar poslovni razvoj (hotelska grupacija Valamar), turska Rixos grupa, Braniteljska zadruga Mir iz Mlina te ruske tvrtke Avenue Grupa i Titan nekretnine.

Pravo na realizaciju izgradnje turističkog razvojnog projekta Kupari steći će najpovoljniji ponuditelj osnivanjem prava građenja i osnivanjem prava služnosti na zemljištu u obuhvatu projekta, sklapanjem ugovora o zakupu hotela Grand te dodjelom koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže, sve na rok od 99 godina. Projekt Kupari I trebao bi se realizirati izgradnjom novih hotela sa četiri i pet zvjezdica s do 1.500 kreveta, a okvirna se investicija procjenjuje na sto milijuna eura.

Pročitajte još

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist