Vaše vijesti

Mladi volonteri Crvenog križa posjetili osmaše iz Lapada

Crveni križ u OŠ Lapad

Učenici 7. i 8. razreda OŠ Lapad, zahvaljujući mladim volonterima Crvenog križa Dubrovnika, imali su priliku naučiti najosnovnije zakonitosti pružanja prve pomoći unesrećenima.

Ogledni sat, na kojem je teoretski dio predstavila Antonija Merčep, učenica 3. razreda srednje škole, inače bivša učenica lapadske škole, bio je zanimljiv i učenici su ga pozorno pratili. Praktični dio bio je i dramatski osmišljen, te je privukao veliku pozornost učenika. Težište je bilo na situaciji u kojoj je unesrećeni u stanju šoka, te su učenici poučeni kako osobu u takvom stanju privoliti na primanje pomoći. Poučeni su i tehnici okretanja na bok osoba koje su i mnogo teže od osobe koja pruža pomoć, a kojoj je ugrožen život.

Učenici su pozorno pratili i imobilizaciju ozlijeđenih ruku i nogu, kao i način pružanja pomoći u situaciji kad su dijelovi tijela opečeni. Praktični dio izvrsno se nadopunio na onaj teoretski, a znanje koje su učenici u blic kvizovima pokazali nakon oglednog predavanja potvrđuje da je ovo predavanje bilo itekako korisno i da su ga učenici pažljivo pratili. Zbog toga držimo da je ovakva predavanja potrebno ponavljati i više puta tijekom godine, jer prekrasan je osjećaj znati pomoći unesrećenome.

Na ovaj način u našim učenicima razvijamo osjećaj humanosti i požrtvovnosti prema drugima. Zahvaljujemo dubrovačkom Crvenom križu, koji je organizirao ovaj humani susret mladih, ponosni jer naša mladost rado sudjeluje u ovakvim oblicima volonterskog rada.

OŠ Lapad

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist