Vaše vijesti

Stazićev kamen mudraca

Teo Trostmann

O onomu što ‘Dr. reče’ i ostade živ, naime o ‘autobuserima’, žičari i drugim prihodima od 150 milijuna kuna, o padu prireza sa 15 posto na 13 posto, o skupim i jeftinim cipelama, o drečećim asketama i samospaljivanju zaista ne bih tratio vrijeme.

Međutim, ovdje nam je kristalno jasno, školski točno doktor istaknuo moć novca, ono što Marx, Spengler i Ciceron nisu uspjeli tako slikovito dočarati.

Na stranu što je takvo umovanje više dostojno jedne animir dame u Esplanadi, koja na noć zaradi više nego dr. Bupić i profesori Capor i Miošić zajedno u jednoj školskoj godini. Uostalom, znanje, moral, osjećaj i dobro se ne mogu izmjeriti i izvagati, ali jedan vanzemaljac bi na Zemlji doktorski ustanovio da grlo gospođe Severine ili noga gospodina Modrića (150 tisuća eura tjedno) više vrijede od životnih prihoda Tesle, Van Gogha i Leonarda.

Bio dr. Vlahušić antički kralj Midas koji sve što takne pretvara u zlato, ili ne, određena pristojnost u komunikaciji mora postojati.

Možda je doktoru smiješan sv. Frano s njegovim bratom Suncem i sestricom siromaštinom, ili Isus koji kaže da će teško bogataš u kraljevstvo nebesko? Za mudra čovjeka plemstvo duha jest u konačnici iznad plemstva novca i mača.

Dakako da ne odričem ljudima mača i novca visoke vrline i duhovnost, sjetimo se sjetno Pracata, Zrinskog, Kuljevana, Baburice… Te ljude i njihove talente koji ne smiju biti zakopani visoko cijenim, ali iznad Leonide je Sokrat, iznad Rotschilda osnivač Crvenoga križa Dunant. Ljudske kulture su formirali Buda, Konfucije, Muhamed i Zaratustra – a ne Đingis kan, Staljin i Aleksandar Makedonski.

Svaki naš branitelj je mogao pobjeći iz Grada, činiti karijeru, navegavati, biti u inozemstvu, ali su kao i plemić duhom Gundulić stavili slobodu iznad zlata, čak iznad vlastitog života. Stari su pisali na Kneževom dvoru ‘Obliti privatorum publica curate’. Znači smatrali su napredak u dobru zajednice, a ne u sebičnom privatnom interesu.

Pogledajte skromne i jednake kuće Grada, bogatstvo je uloženo u Crkve i zidine! Može li se izmjeriti vrijednost misli, slobode, života, vode, zraka, zdravlja, sreće? Ili se, doktore, i mi klanjamo teletu od zlata? Zapitajmo se odakle ova svjetska kriza, pa Europa i SAD usvojili su visoku tehnologiju, natalitet je kontroliran, ljudi studiraju, putuju (zračnim, ne Pelješkim mostom), pada im i prirez.

Spengler piše da vlada ‘diktatura metropola nad provincijom, diktatura novca koji se bezlično i nerealno oplođuje dok ne izgubi vrijednost. Dušom prožeti kamen gotičkih građevina kroz 1000 godina povijesti stila,naposljetku je postao beživotni materijal … kamene pustinje’.

Znam da moje i Spenglerove riječi neće puno značiti vještom političaru kojemu je zagrebački Olimp dodijelio sredstva DPDS-a za nove, kolosalne infrastrukturne performanse.

U Talmudu je zapisano: ‘Nemoj stanovati u gradu kojem je načelnik liječnik’.

Teo Trostmann

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist