Kultura

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Predavanje Katje Bakija o ključnoj ulozi Marulićeve Judite

U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige koji ove godine u fokus stavlja hrvatske autore, odnosno hrvatsku knjigu, Dubrovačke knjižnice organiziraju predavanje povjesničarke književnosti i književne kritičarke, profesorice na Sveučilištu u Dubrovniku dr. sc. Katje Bakija. Tema predavanja je ‘Ključna uloga Marulićeve Judite u stvaranju hrvatskog književnog i jezičnog identiteta’. Ovo događanje održat će se u srijedu, 10. studenoga 2021., u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik (Ul. Cvijete Zuzorić 4, III kat) s početkom u 18 sati.

Marko Marulić, ugledni humanist kojeg su suvremenici za života smatrali klasikom, kršćanski moralist i teološki pisac, bio je iznimno cijenjen i čitan autor u Europi, a pisao je na latinskom, talijanskom i hrvatskom jeziku.

Na tradiciji aktualnih ideja europskoga humanizma, ugledajući se na stare poete (antičke pjesnike) i začinjavce, hrvatske pjesnike s kojima ga povezuju jezik i versifikacija, Marulić je stvorio prvi umjetnički ep u hrvatskoj književnosti. U godini smo u kojoj se obilježava 500 godina od tiskanja Marulićeve Judite čiji se jedan od samo dva sačuvana primjerka prvoga izdanja, i to jedini kompletan, uz još neka važna Marulićeva djela, čuva u knjižnici Franjevačkog samostana u Dubrovniku. Judita je tiskana tri puta za Marulićeva života, prvi put dvadeset godina nakon što je napisana (dovršena 1501. i tiskana 1521 .) i stekla je status uzornoga djela hrvatske književnosti, a prevedena je na engleski, mađarski, talijanski, francuski i litavski, dijelom i na slovenski, španjolski i njemački jezik.

Mjesec hrvatske knjige ove se godine održava od 15. listopada do 15. studenog u okviru Godine čitanja. Tema glasi ‘Hrvatski autori u Godini čitanja’, a moto ‘Ajmo hrvati se s knjigom’!

Pročitajte još

SUSRETI RIJEČI Prvi u znaku Slavice Stojan i Vesne Čelebić!

Dulist

U srijedu se predstavlja program 74. Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

[FOTOGALERIJA] Bogati program za osamnaestu Noć muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija