Zanimljivosti

Miško Ercegović poklonio Arhivu zbirku s preko 15 tisuća fotografija, fotografskih negativa i kartolina

Miško Ercegović poklonio Arhivu zbirku s preko 15 tisuća fotografija, fotografskih negativa i kartolina

Državni arhiv u Dubrovniku potpisao je u srijedu darovni ugovor s gosparom Mihovilom Miškom Ercegovićem. Naime, ugovorom je poklonio svoju izuzetno vrijednu zbirku s preko 15 tisuća fotografija, fotografskih negativa i kartolina. Sadržajno prikazuju Dubrovnik i njegovu širu okolicu u razdoblju od kraja 19. stoljeća do 90-ih godina 20. stoljeća, obuhvaćajući različite segmente društvenog života.

-Ovom je gestom gospar Ercegović ostavio Gradu i građanima Dubrovnika jedan izuzetan trag u njegovoj kolektivnoj memoriji. Državni arhiv u Dubrovniku će gradivo arhivistički obraditi te, u skladu sa željom donatora, objaviti na svojim digitalnim platformama – navode iz arhiva na svojim stranicama.

Inače, vrijedna zbirka fotografija koju je gospar Miško pronašao sa sinom Markom korištena je ne samo u knjizi ‘Pet do sto’ Željana Konsua, nego i u njegovoj zadnjoj monografiji o povijesti dubrovačkog nogometa, koja je prošle godine izašla u izdanju DuLista. Tada nam je sam autor, Željna Konsuo, otkrio zanimljivu priču koja stoji iza tih iznimno značajnih, povijesno vrijednih fotografija iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

-Prije desetak godina šetajući psa, Miško Ercegović i njegov sin Marko pronašli su kraj smeća kutije s brojnim fotografskim materijalima. Nečijim nemarom na smeću ostavljena je vrijedna povijesna građa koju je srećom gospar Miško prepoznao i sačuvao. Dio fotografija objavio sam u knjizi ‘Pet do sto’, a u ovoj su premijerno prikazane fotografije dubrovačkih nogometaša iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Jako su mi drage i fotografije samog područja Gruža i Lapada iz tog vremena, a veliko oduševljenje svih onih koji su imali knjigu u ruci izazvale su baš te fotografije iz Gruškog polja. Bilo mi je zadovoljstvo opisati put te dokumentacije i način na koji je završila u dvije knjige koje potpisujem – rekao nam je u razgovoru Željan Konsuo.

Pročitajte još

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist