Županija

Ministrica turizma u Dubrovniku: ‘Procijepljenost je ključ uspješne sezone’

Ministrica turizma u Dubrovniku: 'Procijepljenost je ključ uspješne sezone'

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom sudjelovao je u petak na radnom sastanku s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, predstavnicima Turističkih zajednica DNŽ i Grada Dubrovnika, te predstavnicima hotelijera i drugih sektora u turizmu. Ministrica Brnjac istaknula je ovom prilikom kako stopa procijepljenosti protiv COVID-19 na razini Hrvatske nije zadovoljavajuća te kako je to osnovni preduvjet uspješne turističke sezone, ističe se u priopćenju županije.

-Na našu sreću naša emitivna tržišta nas još uvijek promatraju po regijama, odnosno županijama. Brojke u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji rastu. Dubrovačko-neretvansku županiju uvijek ističem kao dobar primjer kada se prijedlozima prema Nacionalnom stožeru reagiralo na vrijeme i donijelo mjere koje za rezultat imaju ovako dobru situaciju, odnosno mali broj novih slučajeva. Znam da te odluke tada nisu bile lake, uvijek ima pritisaka i zato vas uvijek ističem kao primjer – rekla je Brnjac.

Ministrica je na sastanku istaknula kako je Ministarstvo uputilo preporuku da se tijekom turističke sezone ne održavaju manifestacije koje nisu nužne, a one koje se održe da budu pod izrazitom kontrolom.

-Ne želimo da nam se dogodi da netko svojim građanima zbog naše nepromišljenosti poruči ‘imate dan, dva da se vratite doma inače morate u karantenu’. Svi su imali krizu i na određenoj razini to bi im i odgovaralo, zato mi moramo sve napraviti kako treba – rekla je Brnjac.

Dobroslavić je istaknuo kako je stopa procijepljenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na 45 posto te kako se konstantno provode kampanje i pozivi da se što više ljudi procijepi.

-Sezona je bolja nego prošlogodišnja, ali daleko ispod razine 2019. godine. Vidjet ćemo što će biti s tržištem Velike Britanije koja će se uskoro otvoriti, to su tradicionalno naši najbrojniji posjetitelji – rekao je župan.

Načelnik Stožera CZ DNŽ Joško Cebalo istaknuo je kako se mora iznaći rješenje za održavanje stabilnih brojki, odnosno relativno malog broja novozaraženih slučajeva te kako je nužno pronaći ravnotežu kako bi pomogli gospodarstvu.

Ravnatelj ZZJZDNŽ Mato Lakić rekao je kako u našoj županiji još uvijek nije potvrđen delta soj COVID-19, no kako je realno očekivati da je prisutan. Zamolio je ministricu Brnjac da urgira kako bi se potvrde takvih analiza ubrzale što bi u konačnici rezultiralo bržom i boljom reakcijom u donošenju prijedloga prema Nacionalnom stožeru.

Direktor TZ DNŽ Vlado Bakić istaknuo je kako je u županiji 2019. godine bilo 2 milijuna turista, od čega 75 posto iz Europe, a najviše upravo iz Velike Britanije.

-Od početka godine ostvarili smo 27 posto prometa iz 2019., ali imamo 57 posto bolje brojke nego prošle godin – rekao je Bakić.

Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić rekao je kako su prvi dani srpnja optimistični, a iako je ukupan promet osjetno manji od 2019. godine, imamo povećanje od 400 posto u odnosu na 2020. godinu.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist