Hrvatska

MINISTARSTVO FINANCIJA ‘Zaplijenjeno je oko 813 milijuna kuna, to je rekord. Cijeli slučaj oko pljačke INA-e krenuo je od obavijesti banke’

Nakon što je u 9 sati ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović održao kratku presicu vezano uz veliku pljačku Ine, na kojoj je poručio kako će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine, u 11 sati sazvana je konferencija u Ministarstvu financija. Uz ministra financija Marka Primorca, govore šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, piše Jutarnji.

– Ured za sprječavanje pranja novca nema priliku istupati u javnosti pa mi je drago da smo dobili ovu priliku. U ovom slučaju smo, nakon što smo zaprimili dojavu, započeli krim istraživanje. Nama je u uredu najvažnija ovlast koju imamo blokada sredstava – kazao je u uvodu Biluš.

– Ovo je specifičan slučaj jer ovo je najveća blokada u povijesti rada ovog ureda. Banke su nam poslale obavijest o sumnjivoj transakciji. Naš cilj je da se onemogući korištenje imovinske koristi do koje se došlo kaznenim djelima. Blokirano je 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u 6 otvorenih investicijskih fondova. Blokirane su nekretnine u vrijednosti 3 milijuna eura – potvrdio je Biluš.

Blokirane su i nekretnine, ali o tome će više službe nadležne za to – kazao je Biluš.

– Dosta se pričalo o gašenju ‘poreznog USKOK-a‘, no sada se vidi da je naš rad potreban. Ovo je ogroman slučaj u sektoru, a sve ne bi bilo moguće bez našeg robusnog informacijskog sustava – kazao je na početku izlaganja Kutleša.

Novinari su ga pitali i je li iznos koji je pronađen na računu oca prvoosumnjičenog Damir Škugora jednokratno uplaćen.

– Mogu napomenuti da smo tijekom analize ovog slučaja imali nadzor nad sredstvima i nije bilo riječi o pojedinačnim uplatama – kazao je Kutleša.

– Cijeli je slučaj krenuo putem obavijesti banaka – odgovorio je na pitanje novinara Biluš.

Novinare je zanimalo od kad znaju da se ovo događa.

– Mi znamo kada su se počele raditi transakcije, ali ne mogu davati previše informacija, osim da su transakcije krenule kasnije nego što pišu mediji.

Novinarima se potom obratio ministar Primorac.

– Ne znam na koji način su odluke stigle na Nadzorni odbor, to ćemo vidjeti u godišnjem izvještaju. Ne vidim kako bi moj stav pomogao u ovom slučaju i mene ti detalji zanimaju. I ja bih volio znati koje to osobe donose ovakve odluke – rekao je ministar Primorac.

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija uhićeno je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom kojim raspolaže Ina, a koji je prodavan ispod tržišne cijene, čime šteta za tu energetsku kompaniju navodno premašuje milijardu kuna.

Pročitajte još

Na tržištu vina otkriveno čak sedam ‘lažnjaka’

Dulist

OBNOVA FLOTE DO 2026. Nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines kupuje šest novih zrakoplova

Dulist

GORIVO POSKUPLJUJE Koje će nas cijene dočekati sutra na benzinskim stanicama?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija