Hrvatska

MINISTARSTVO FINANCIJA ‘Zaplijenjeno je oko 813 milijuna kuna, to je rekord. Cijeli slučaj oko pljačke INA-e krenuo je od obavijesti banke’

MINISTARSTVO FINANCIJA 'Zaplijenjeno je oko 813 milijuna kuna, to je rekord. Cijeli slučaj oko pljačke INA-e krenuo je od obavijesti banke'

Nakon što je u 9 sati ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović održao kratku presicu vezano uz veliku pljačku Ine, na kojoj je poručio kako će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine, u 11 sati sazvana je konferencija u Ministarstvu financija. Uz ministra financija Marka Primorca, govore šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, piše Jutarnji.

– Ured za sprječavanje pranja novca nema priliku istupati u javnosti pa mi je drago da smo dobili ovu priliku. U ovom slučaju smo, nakon što smo zaprimili dojavu, započeli krim istraživanje. Nama je u uredu najvažnija ovlast koju imamo blokada sredstava – kazao je u uvodu Biluš.

– Ovo je specifičan slučaj jer ovo je najveća blokada u povijesti rada ovog ureda. Banke su nam poslale obavijest o sumnjivoj transakciji. Naš cilj je da se onemogući korištenje imovinske koristi do koje se došlo kaznenim djelima. Blokirano je 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u 6 otvorenih investicijskih fondova. Blokirane su nekretnine u vrijednosti 3 milijuna eura – potvrdio je Biluš.

Blokirane su i nekretnine, ali o tome će više službe nadležne za to – kazao je Biluš.

– Dosta se pričalo o gašenju ‘poreznog USKOK-a‘, no sada se vidi da je naš rad potreban. Ovo je ogroman slučaj u sektoru, a sve ne bi bilo moguće bez našeg robusnog informacijskog sustava – kazao je na početku izlaganja Kutleša.

Novinari su ga pitali i je li iznos koji je pronađen na računu oca prvoosumnjičenog Damir Škugora jednokratno uplaćen.

– Mogu napomenuti da smo tijekom analize ovog slučaja imali nadzor nad sredstvima i nije bilo riječi o pojedinačnim uplatama – kazao je Kutleša.

– Cijeli je slučaj krenuo putem obavijesti banaka – odgovorio je na pitanje novinara Biluš.

Novinare je zanimalo od kad znaju da se ovo događa.

– Mi znamo kada su se počele raditi transakcije, ali ne mogu davati previše informacija, osim da su transakcije krenule kasnije nego što pišu mediji.

Novinarima se potom obratio ministar Primorac.

– Ne znam na koji način su odluke stigle na Nadzorni odbor, to ćemo vidjeti u godišnjem izvještaju. Ne vidim kako bi moj stav pomogao u ovom slučaju i mene ti detalji zanimaju. I ja bih volio znati koje to osobe donose ovakve odluke – rekao je ministar Primorac.

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija uhićeno je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom kojim raspolaže Ina, a koji je prodavan ispod tržišne cijene, čime šteta za tu energetsku kompaniju navodno premašuje milijardu kuna.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist