Hrvatska

MINISTAR FILIPOVIĆ O PLJAČKI INA-E ‘Sporni ugovor potpisan je dva mjeseca prije nego što sam imenovan u Nadzorni odbor’

coric filipovic primopredaja

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine za 2020., 2021. i dio 2022. godine, piše Jutarnji.

Filipović je to izjavio u Ministarstvu gospodarstva uoči sastanka s Upravom Ine koji je sazvao, a na kojem će, kako je istaknuo, od Uprave tražiti detaljna obrazloženja onoga što se događalo proteklih dana.

Naime, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija uhićeno je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom kojim raspolaže Ina, a koji je prodavan po ispod tržišne cijene, čime šteta za tu energetsku kompaniju navodno premašuje milijardu kuna.

Na meti istražitelja tako se našao i direktor u Ini Damir Škugor, koji je na ispitivanju, kako se doznaje, ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine.

Revizija će, rekao je Filipović, trebati obuhvatiti i ulogu interne revizije Ine, revizijskog odbora, eksterne revizije, kao i ulogu Uprave i Nadzornog odbora Ine.

-Jako je važno da ta revizija isto tako analizira sve ugovore Ine, nabavne i prodajne cijene plina, kao i uvjete po kojim su određeni poslovni partneri sklapali te ugovore s Inom. Također, važno je napraviti i reviziju internih kontrola i očekujem od neovisnih revizora da, sukladno spoznajama koje dobiju, naprave određene preporuke što se tiče rada internih kontrola u Ini – izjavio je Filipović.

‘Sporni ugovor potpisan dva mjeseca prije mog imenovanja u NO‘

Čestitao je Ministarstvu financija i njegovim službama, policiji, DORH-u i svima koji su bili uključeni u razotkrivanje ove afere.

S obzirom na neke koji su u kontekstu afere potegnuli i pitanje Filipovićeve odgovornosti kao donedavnog člana Nadzornog odbora Ine, ministar je istaknuo da je na toj funkciji proveo nešto više od četiri mjeseca.

-Takve moram razočarati. Naime, sporni ugovor s poduzećem OMS potpisan je dva mjeseca prije nego što sam bio imenovan u NO Ine, a sve ovo što se događalo, događalo se negdje od sredine 2020. godine. Poznato je tko je u tom razdoblju bio predsjednik i članovi NO-a, kao i predsjednik i članovi Uprave Ine – poručio je Filipović.

Naglasio je i kako nije podržao usvajanje zapisnika sa sjednice NO-a gdje su se usvajali planovi poslovanja Ine za 2022. godinu jer nije sudjelovao u tim odlukama.

Upitan je li razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Sandorom Fasimonom, Filipović je rekao da se čuo s hrvatskim članovima Uprave i NO-a Ine.

Pritom, od hrvatskih članova NO-a je tražio hitno sazivanje sjednice tog odbora, koja bi se trebala održati u srijedu, a na kojoj će hrvatski članovi tražiti dodatna pojašnjenja, analize i dokumente, kako bi dobili informaciju kako se ovako nešto dogodilo.

Novinari su konstatirali da su, prema nekim informacijama, iz Plinare istočne Slavonije upozoravali vladu na nelogičnosti i ekstra profite u ovom plinskom biznisu, a na pitanje je li imao ikakve informacije o ovim događajima prije pokretanja akcije, Filipović je rekao da osobno nije imao nikakva saznanja.

Ponovio je da je sporni ugovor potpisan prije njegovog dolaska u Inu, između ostalog rekavši kako je tu riječ o četvrtoj razini odlučivanja u Ini.

-Stoga, Uprava Ine mora ponuditi jako puno odgovora što je bilo s internim kontrolama i internom revizijom – rekao je Filipović.

No, istaknuo je da je upravo reakcijom službi samostalnog sektora za pranje novca Porezne uprave, koje djeluju u okviru Ministarstvu financija, afera razotkrivena, a imovina blokirana.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist