Aktualno

Ministar Piletić: ‘Rad nedjeljom morat će se plaćati 50 posto više’

U ponedjeljak je održana sjednica Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj je, između ostalog, raspravljalo o proračunu za 2023. i projekciji za 2024. i 2025. godinu o reformi zdravstva, te zakonodavnom okviru za uređenje rada nedjeljom.

-Kroz Zakon o trgovini definirano je koliko se radi nedjelja u  godini, a za ostale djelatnosti tu je Zakon o radu koji u konačnom tekstu Nacrta zakona predlaže da se rad nedjeljom plaća 50 posto više u odnosnu na redovnu satnicu, rekao je nakon sjednice Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a piše N1.

Prema postojećem Zakonu o radu rad nedjeljom mora se platiti više, no nije definirano koliko pa, tehnički, ako ne postoji kolektivni ugovor, poslodavac može nedjelju dodatno platiti i 1 posto.

-Ako uzmemo u obzir da su ukupno kolektivni ugovori koje u Hrvatskoj imamo, registrirani prosjek iznosi iznosi 37 posto. S obzirom da je privatni sektor tek s 20 posto obuhvaćen kolektivnim ugovorima, smatramo ovo značajnim iskorakom kojim Vlada ispunjava svoje ciljeve i program rada. Prema tome, rad morat će se od 1. 1. plaćati 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu, kazao je Piletić.

Pročitajte još

[FOTO] Na Brgatu uranile visibabe!

Dulist

KOMPLEKS U KUPARIMA Nardelli: ‘Uskoro će se uputiti prijedlog prema Vladi o definiranju rokova’

Dulist

SUKOB INTERESA Evo zbog čega direktorica Sanitata Klaudija Barčot mora platiti kaznu od 4 tisuće kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija