Grad

Ministar Ostojić čestitao Nacionalni dan hitne medicinske službe

hitna3

Središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe održava se danas u Dubrovniku. Tim povodm danas u Dubrovniku borave ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić, dr. med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević. Oni su  danas pred uredom Grada Dubrovnika, zajedno sa županom Nikolom Dobrosavićem, i gradnačelnikom Androm Vlahušićem, okupljenim službama Hitne medicine čestitali današnji danas.

Zainteresirane građane tako su danas stotinjak djelatnika hitne medicinske službe iz svih dijelova RH upoznali s nacionalnim programom javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“, a okupljeni su imali priliku razgledati vozila za hitne medicinske intervencije te čuti niz praktičnih savjeta o načinima postupanja u slučajevima kada je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje pojedinca ili zajednice.

Program javno dostupne rane defibrilacije provodi Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a njegovom promocijom u Dubrovniku želi se osvijestiti građane o problemu učestalosti iznenadnog srčanog zastoja te im ukazati važnost poznavanja osnovnih mjera održavanja života odraslih uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a). U sklopu programa „Pokreni srce-spasi život“ nabavljeno je 197 AVD uređaja koji su postavljeni na mjesta gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi. Provedbom ovog programa namjera je povećati broj preživljavanja u slučajevima iznenadne srčane smrti sa sadašnjih 10 posto na postotak preživljavanja veći od 50 posto uz intervenciju unutar pet minuta.

-Čestitam vam ovaj dan. Nadam se da nećete imati posla i da ćete imati što više sigurnosti u našem Gradu – rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Vlahušić.

-Drago mi je da ste se okupili ovdje u Dubrovniku jer vi radite iznimno važan posao. Obavljate ga dobro i stručno, posebno u nšoj županiji. Čestitam vam i želim nastavak kvalitetnog rada – rekao je župan Dobroslavić.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević istaknula je kako u Hrvatskoj postoji 919 izvabolničkih timova sa 3057 djelatnika, te 21 odjel hitne medicine.

-Težit ćemo pomicanju granica, jer naši su djelatnici humani i nesebični ljudi – poručila je čestitavši okupljenima današnji dan.
-Hitna medicina zrcalo je stručnosti, humanosti i organiziranosti stoga vam čestitam ovaj dan i sutrašnji praznik rada – poručio je ministar Ostojić.

Pročitajte još

KINEMATOGRAFI DUBROVNIK Pred nama je zanimljiv i ispunjen tjedan

Dulist

Ibrica Jusić, Boris Njavro, Stana Šćepec o veličini, prijateljstvu, suradnji, ljubavi…

Dulist

DO IZGRADNJE NA ŽARKOVICI Centar za pružanje usluga u zajednici privremeno u prostorima bazena

Dulist