Grad

KAVA S BISKUPOM Saznajte zanimljive detalje SHKM-a!

Biskup Uzinić

Biskup Mate Uzinić na poseban se način zahvalio medijima na praćenju dva dana SHKM-a, organiziravši ugodno druženje i ‘kavu s biskupom’, gdje su on, tajnica susreta Ana Marčinko, podpredsjednik organizacijskog odbora SHKM-a Hrvoje Katušić te predsjednik organizacijskog odbora don Petar Palić iznijeli zanimljive detalje susreta.

– Dubrovački susret imao je posebnu čast odvijati se dan prije i na dan kanonizacije svog počasnog građanina i osnivača Svjetskih susreta mladih, Ivana Pavla II, čije relikvije, pristigle u Dubrovnik u sklopu Festivala mladih, trajno ostaju u katedralnoj riznici – kazala je među ostalim Marčinko.

U brojkama, od 35 tisuća sudionika, 80 posto njih, odnosno 23 tisuće, bilo je smješteno po obiteljima, dok je 20 posto bilo smješteno u dvoranama, 5 tisuća njih. Oko 500 mladih boravilo je u samostanima i župnim uredima. 3 tisuće sudionika došlo je s područja naše županije, od čega se 1640 njih aktvno uključilo u pripremu i izvedbu Susreta, kazala je Marčinko. Preostalih 3500 sudionika prisutvovalo je samo jedan dan, a pedesetak mladih hodočasnika iz Vukovara smjestilo se u Biskupijskom dvoru u Gospinom polju. U organiziranju smještaja u obiteljima sudjelovale su sve naše župe, njih 61. Osim mladih, Susretu su nazočili i apostolski nuncij, ukupno 15 biskupa te 500 svećenika. Ukupni troškovi Susreta procjenjuju se na 2, 5 milijuna kuna.

Podpredsjednik Katušić odveo je prisutne u ‘backstage’ SHKM-a, odnosno podijelio je zanimljive činjenice koje su pratile Susret.

Iz Državng hidrometeorološkog zavoda stiže podatak kako je u subotu količina oborina iznosila 20, 7 litara po metru kvadratnom. Svaki sudionik susreta propješačio je 4 kilometra, što znači da, kad bis zbrojili sve korake tog dana, mogli bismo četiri puta okružiti planetu. Za postavljanje pozornice i razglasa Elektrojug Dubrovnik osigurao je 240 kW električne energije, što je ukupno 2 kilometra energetskih kablova. Postavljeno je 125 slavina za vodu za sudionike. 130 svećenika dijelilo je pričest na seedišnjem misnom slavlju. 2800 sudionika bilo je smješteno na otocima. Devet tisuća Internet korisnika pratilo je live streaming dulje od deset minuta, a čak 14 tisuća njih povremeno se uljučivalo, iznio je neke zanimljive brojke podpredsjednik Katušić.

Evo još nekoliko zanimljivih podataka: Od ukupno 1640 volontera, jih 300 bilo je angražirano za regulaciju parkinga autobusa i održavanje reda u prometu, 300 kao redari u luci Gruž, 800 kao domaćini i voditelji autobusa, 100 ih je pjevalo u biskupijskom zboru mladih, a ostali su bili po raznim službama unutar pretprogramskih sadržaja.

Na poseban način spominjemo se dvojice naših mladih volontera koji su poginuli u prometnoj nesreći na Božić prošle godine, Luke Tolja iDanijela Sentića, a zahvaljujemo se svim volonterima koji su svojim angažmanom omogućili ovaj projekt. Oni su srce dubrovačkog SHKM-a i radost oog susreta priprada na poseban način njima, mladima, čiji velikodušan i nesebičan angažman ostaje upisan u povijest kao nositelj do sada najbrojnijeg SUsreta hrvatske katoličke mladeži – kazao je Katušić.

Organizaciji susreta značajno su također pomogli i dubrovački hotelijeri i ugostiteljski objekti s ukupno 20 hotela i 49 ugostiteljskih objekata koji su te dane za mlade organizirali pripremu i dostavu hrane te dodatno dali značajne popuste na svoje usluge sudionicima SHKMa.

– Organizacijski odbor SHKMa posebno mora zahvaliti policijskoj upravi koja je angažirala svoje snage kako bi svim sudionicima koji su nam svojim brojnim odazivom ponudili povjerenje omogućila sigurno i mirno sudjelovanje na Susretu. Dan nakon Susreta policija je izdala službeno priopćenje kojim donosi informaciju kako je susret od 35.000 mladih prošao bez i jednog jedinog incidenta – kazao je don Palić, te u ime cijelog odbora iskreno zahvalio i dubrovačkimte nacionalnim medijima.

– Naš SHKM u Dubrovniku srušio je uvriježene predrasude o neodgovornosti mladih. Na poseban način za to ste zaslužni upravo vi: novinari, fotoreporteri i medijske agencije, koji ste redovito, ažurno i izrazito korektno izvještavali o tijeku odvijanja Susreta, šireći njegovu poruke radosti po čitavoj domovini Hrvatskoj i po svijetu. Vjerujemo kako je za budućnost iznimno važno da vaša uloga bude prepoznavanje i širenje istine kroz dobre vijesti. Pogotovo u onim temama koje su ili nepravedno zapostavljene ili čak većinski neispravno prezentirane. Jedna od njih je svakako tema mladih. Nepravedno smo ih osudili. A otpisujući mlade otpisali smo i vlastitu nadu, jer oni su oni kojima ćemo predati ovaj svijet. Nada u mlade nada je u bolji svijet. A takvu nadu svatko od nas želi imati – kazao je biskup Uzinić.

– Susret o kojem danas s vama govorimo poručuje vam jednu novu, svježu i nedvojbeno istinitu poruku o mladima. Mladi danas itekako znaju cijeniti pozitivne životne vrijednosti. Oni rado slušaju poruku mira, tolerancije, imaju razvijen sluh za brige drugoga, solidarni su i sposobni za istinsku empatiju. Mladi se odazivaju se na angažman za opće dobro, uključuju se u volonterske akcije, nesebični su, ekološki osviješteni, rado pridonose očuvanju prirodnih dobara, mare za kulturno nasljeđe i baštinu predaka. I mi i vi svjedoci smo: mladi danas znaju cijeniti život. Ne dopustite da ova poruka ne prođe u prostor koji zaslužuje – dodao je biskup.

– Prepoznavši vas kao one koji mare, izrazita mi je i čast i zadovoljstvo što vam danas mogu od srca zahvaliti za vaš iskreni i smjeli angažman u širenju ove radosne vijesti, a pri tom ne mogu odoljeti istovremeno vas pozivati da ne stajete na tome. Širite istinite, bitne i dobre vijesti. One su najsnažnije oružje za napredak čovjeka i svijeta. Dragi mediji, vrata naše biskupije uvijek su vam otvorena. Od srca vam hvala! – poručio je medijima biskup.

 

 

Pročitajte još

DO IZGRADNJE NA ŽARKOVICI Centar za pružanje usluga u zajednici privremeno u prostorima bazena

Dulist

Posljednji ispraćaj gospara Paljetka u petak u 15 sati na Boninovu

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist