Hrvatska

Ministar Filipović predstavio smjernice za uštedu energije: Isključite uređaje kad vam ne trebaju…

Ministar Filipović predstavio smjernice za uštedu energije: Isključite uređaje kad vam ne trebaju...

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj bi sjednici trebala usvojiti smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj, dokument koji je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji sa Institutom “Hrvoje Požar”.

Ministar Davor Filipović opširnije je govorio o mjerama za štednju potrošnje plina rekavši tek da je važno da naši građani budu na vrijeme budu senzibilizirani o toj temi, piše Jutarnji.

Ministar Filipović potom je krenuo predstavljati smjernice za uštedu energije.

Podsjetio je da se 40 posto ukupne energije potroši u zgradama, ali i na godišnju štednju od pet posto ako se grijanje smanji samo za jedan stupanj.

-Ako se temeperatura smanji za 1 stupanj, godišnje se može uštediti 5 posto energije za grijanje. Treba težiti tome da maksimalna temperatura grijanja bude 21 stupanj. Za hlađenje se preporuča da ne treba biti niža od 25 stupnjeva – rekao je Filipović.

-Sugerira se da temperatura hlađenja ne treba niža od 25 stupnjeva. Sugerira se više korištenje LED žarulja, racionalno ponašaenje i korištenje rasvjete. Građani mogu koristiti kućanske uređaje u vrijeme niže tarife. Isključite uređaje kad vam ne trebaju… – nabrajao je ministar kratkoročne mjere.

Dugoročno savjetuje energetsku obnovu zgrada i kuća.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist