Hrvatska

HNB ‘PERE RUKE’ OD NEVJEROJATNIH CIJENA ‘Kovanice od 25 kuna su zanimljive numizmatičarima’

HNB 'PERE RUKE' OD NEVJEROJATNIH CIJENA 'Kovanice od 25 kuna su zanimljive numizmatičarima'

Prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna ‘Pelješki most’ mijenjala se na prodajnom mjestu Hrvatske narodne banke za isti iznos. Isto tako, ta kovanica se neće niti u bankama prodavati već će se mijenjati za isti ekvivalent u drugim apoenima gotovog novca ili će se nabavljati terećenjem računa u banci u istom iznosu – naglasili su nam danas iz HNB-a odgovarajući na upit jesu li upoznati s činjenicom kako se kovanica od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta na oglasnicima preprodaje za višestruku vrijednost iste, čak do 225 ili 500 kuna. Pitali smo na koji način će HNB regulirati ovu preprodaju i postoji li uopće pravna regulativa za sprječavanje ovakvih načina preprodaje s obzirom da je kovanica od 25 kuna s likom Pelješkog mosta još uvijek u opticaju kao službena valuta RH, a ne kolekcionarski primjerak i hoće li ograničiti kupovinu na manje od 50 komada po osobi.

– Hrvatska narodna banka ograničila je količinu na 50 komada kovanice kako bi omogućila što većem broju građana da nabave kovanicu. Takvo je ograničenje postojalo i kod zamjene ostalih izdanja kovanica od 25 kuna. Ovo izdanje neočekivano je doživjelo iznimnu potražnju građana i žao nam je što svi zainteresirani nisu uspjeli doći do svog primjerka – ističu.

– Prigodne kovanice od 25 kuna su, osim što su optjecajne kovanice i njima se može plaćati na prodajnim mjestima, zanimljive i numizmatičarima te dolazi do trgovanja na sekundarnom tržištu što Hrvatska narodna banka ne može spriječiti – naglasili su.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist