Politika

Ministar Bauk: Nismo ‘smokvin list’, Vlahušić je 2013. pobijedio bez nas

Ministar Bauk: Nismo 'smokvin list', Vlahušić je 2013. pobijedio bez nas

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je danas u Dubrovniku kako je HNS-ov Andro Vlahušić pobijedio na izborima 2013. godine bez potpore SDP-a, te kako ne postoje zakonske prepreke da se on kandidira i u slučaju pobjede obnaša tu dužnost.
Odgovarajući na novinarski upit o tome je li SDP ”smokvin list za pokrivanje zlouporabe položaja i ovlasti” za što je Vlahušić pravomoćno osuđen krajem prosinca 2014. godine na uvjetnu zatvorsku kaznu u aferi Šipan, Bauk je rekao kako se gradonačelnik bira voljom građana.
”Ukoliko građani izaberu Vlahušića on je postao gradonačelnik voljom građana. Zakon je predvidio slučajeve kada se ne može obnašati ta dužnost i ti slučajevi ovdje nisu ispunjeni. To je sve što mogu reći”, rekao je Bauk te ipak podsjetio kako 2013. godine SDP nije podržao Andra Vlahušića.
”On je tada svejedno pobijedio. Mi poštujemo volju građana i ja želim da tako građani izaberu i ovaj put”, rekao je Bauk.
Inače, na redovnim lokanim izborima 2013. godine SDP je u Dubrovniku izašao na izbore sa svojim kandidatom Nikom Šaljom, a kao glavni razlog uskraćivanja potpore HNS-ovom Vlahušiću tada se spominjala nepravomoćna presuda upravo u aferi Šipan. Početkom veljače objavljeno je kako je ta presuda pravomoćno potvrđena na Vrhovnom sudu, no SDP je ovaj put ipak odlučio dati potporu Vlahušiću, pa tako izlaze na prijevremene izbore u Dubrovniku u koaliciji s HNS-om i HSU-om.
Također, samo dan prije nego je odluka Vrhovnog suda postala javna USKOK je pak objavio kako je protiv Vlahušića otvorio istragu u slučaju Revelin gdje ga se sumnjiči također za zlouporabu položaja i ovlasti zbog navodnog pogodovanja dubrovačkom ugostitelju prilikom najma tvrđave Revelin.
Prvi krug prijevremenih izbora u Dubrovniku je 8. ožujka.
”Ne bježimo od građana”
Na novinarski upit o tome zašto se prije donošenja zakona o referendumu koji je u petak prošao prvo čitanje, a koji prikupljanje potpisa za referendume prebacuje u urede države uprave, nije išlo na smanjenje broja potrebnih potpisa, Bauk je odgovorio kako je SDP-ova vlada to pokušala napraviti izmjenama Ustava u 2013. godini.
”Mi smo predložili ustavne promjene 2013. godine, ali nismo imali dovoljno glasova u Saboru jer HDZ i HDSSB nisu htjeli to podržati. Onda je ostala ustavna odredba od 10 posto”, rekao je Bauk te ustvrdio kako je donošenje ovog zakona ”krpanje ustavne rupe”.
Ministar uprave je demantirao navode kako je ovdje riječ o bježanju od građana, te ustvrdio kako je ”ustavna materija loše postavljenja”.
”Apsolutno da ovo nije bijeg, jer smo mi predlagali da se broj potpisa smanji na 200 tisuća”, rekao je Bauk.
Odgovarajući na novinarski upit Bauk je također rekao kako ne postoji politička odluka o provedbi novog administrativnog ustroja iako bi on osobno glasovao za smanjenje broja županija i općina.
”To nije u planu provesti do kraja mandata, a ne postoji politička odluka ni da se to provede u sljedećem mandatu neovisno o tome tko bude upravljao Hrvatskom. O tome raspravljaju stručnjaci, a na političkoj razini se o tome priča, ali nikakvih konkretnih prijedloga nema”, rekao je Bauk te dodao kako je njegov osobni stav i kako se o tome ne može odlučiti bez referenduma.
”Ministarstvo nema prijedlog u tom smislu i to nije tema za jedan mandat i za jednu političku opciju. To treba odlučiti konsenzusom ili prepustiti građanima odluku”, odgovorio je novinarima Bauk.
Inače, prijedlog o preustroju na pet do sedam županija i 120 jedinica lokalne samouprave zaključak je okruglog stola koji je kojeg je nedavno organizirao Institut za javne financije.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist