Aktualno

Minimalac i dalje 2 814 kuna

Minimalna plaća se u idućih 365 dana u Hrvatskoj neće mijenjati. Ostat će iznosu od 2 814 kuna, obavijestilo je hrvatsku javnost Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Državni zavod za statistiku je izračunao minimalni iznos plaće za razdoblje od 1. lipnja ove do 31. svibnja iduće godine, i to na temelju zakonskih odredbi, a izraćun bi trebao biti objavljen u idućim Narodnim novinama.

Minmalac se u Hrvatskoj izračunava temeljem visine prosječne bruto plaće kod pravnih osoba u prethodnoj godini, a uvećava se za realan rast BDP-a u toj istoj godini. Bruto plaća kod pravnih osoba lani je tako iznosila 7 796 kuna, dok je stopa realnog rasta bruto društvenog proizvoda bila nula posto.

Minimalna plaća stoga ostaje na istoj razini kao i do sad, no žalosno je što se u Hrvatskoj ne uzima u obzri porast troškova života kojima smo svi svjedoci.

No, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, navode u priopćenju za javnost, pokrenulo je pregovore sa socijalnim partnerima kako bi izradili zajednički prijedlog izmjena Zakona o minimalnoj plaći i učinili ga boljim.
Ministarstvo će nastojati da se oko minimalne plaće i svega što ona znači za radnike i poslodavce pronađe konsenzus svih zainteresiranih strana.
 

Pročitajte još

ODLIČNE VIJESTI Lapadska škola dobila Snoezelen sobu za djecu s teškoćama u razvoju!

Dulist

Milan Mustać: ‘Dječji vrtići nisu niti će i jedno dijete ispisati zbog duga’

Dulist

Franković o ispisanom djetetu: Osuđujem takav način djelovanja Dubrovačkih vrtića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija