Politika

BOGDANOVIĆ Grad se i dalje ponaša ležerno i ima 100 zaposlenika viška

BOGDANOVIĆ Grad se i dalje ponaša ležerno i ima 100 zaposlenika viška

Novim rebalansom gradski proračun smanjit će se za skoro 30 milijuna kuna. Razlog tome je značajan pad prihoda uslijed epidemije virusa COVID-19. Nadležna pročelnica za financije Anita Burić rekla je kako je naš grad jedan od financijski najpogođenijih u RH zbog naslonjenosti našeg gospodarstva na turizam, za kojega se očekuje ostvarenje tek 30 posto prošlogodišnjih rezultata. S 5,4 milijuna kuna Grad Dubrovnik ispunit će ugovor za financiranje Studentskog doma, što je gradonačelnik predložio amandmanom na rebalans.

Pročelnica Burić istaknula je kako umjesto 23 sad Grad ima 24 proračunska korisnika s obzirom na to da je OŠ Montovjerna postala samostalna. Sredstva komunalnog doprinosa i naknade najviše do 50 posto iskoristit će se za neke druge svrhe pa će se 8,8 milijuna kuna iskoristiti za subvencioniranje Libertasa.

Grad će se ponovno zadužiti za iznos od skoro 80 milijuna kuna.

-U međuvremenu Zagrebačka banka se javila s dopunom ponude te je ponudila još povoljnije uvjete te smo je amandmanom predložili, a njome je smanjena nominalna i efektivna kamatna stopa te je obrada zahtjeva bez naknade – rekla je pročelnica.

Vijećnica Marina Vučković Matić rekla je kako je rashodima planiran iznos za plaće od 185 milijuna kuna.

Rekla je da je porast rashoda za zaposlene bez materijalnih troškova od 2017. do 2019. 19 milijuna kuna. HNS je, rekla je, imao rashod za zaposlene od 121 milijun kuna, a HDZ je došao u prošloj godini do 141 milijun kuna. Rekla je kako se novo zaduženje od 80 milijuna kuna temelji na podacima i prihodima iz rekordne 2019. godine, te da se dolazi na 290 milijuna kuna zaduženja u tri godine mandata Mata Frankovića.

-Ovakvo zaduženje ne bi bilo moguće već početkom 2021. godine i ovo je loš potez koji će onemogućiti funkcioniranje grada – rekla je te dodala da je Grad s ovim zaduženjem već na 12 posto prihoda, s tim da zaduženje sukladno zakonom ne može prijeći 20 posto ukupnih prihoda.

Gradonačelnik je rekao kako bi volio da ga građani pamte po ovom kreditu jer će se zadužiti 79,2 milijuna kuna dok će ukupno trošak ovog kredita koštati 84 milijuna kuna.

-Negdje na kraju mandata bivšeg gradonačelnika Grad se zadužio za 87 milijuna kuna, a njegov ukupni trošak je 110 milijuna kuna. Vi kao da je nekakva čara bara pa govorite: uzmite kredit ne sad, nego iduće godine jer ga tad nećete moći uzeti – rekao joj je gradonačelnik Mato Franković.

-Uzimamo iznimno jeftin kredit, a početak naplate je tek kad se financijski stabiliziramo. Mi za ovaj kredit ne otvaramo nove projekte nego za ugovorene i već započete. Time ćemo dobiti oslobađanje postojećih vlastitih sredstava koja ćemo moći koristiti za ciljane skupine te će sustav moći funkcionirati – rekao je naglasivši kako je to refinanciranje postojećih projekata.

-Cilj ovog zaduživanja jest pametno zaduživanje, povoljno za Grad, omogućava reprogram postojećih projekata te oslobađa vlastita sredstva Grada – rekao je dalje.

-Prije pola sata dobili smo još jednu presudu Visokog upravnog suda u sporu s agencijom u iznosu od preko pola milijuna kuna – rekao je Franković budući da je vijećnica Vučković Matić spomenula sporove s agencijama.

-Kad slušam gradonačelnika kao da je napisao reklamu za kredite – odgovorila mu je Vučković Matić, dodavši kako je žalosno da gradonačelnik zna samo voditi grad zaduživanjem.

-Razumijem vašu nervozu i ona je opravdana jer ćemo svi morati uskoro polagati račune. Žao mi je zbog vašeg nezadovoljstva, ali nastavit ćemo uspješno voditi grad kao i do sada na vašu tugu, a našu sreću – rekao je Franković.

Jadran Barač smatra da će biti još rebalansa jer smo u velikoj financijskoj krizi globalno.

Definirao je što znači upravljati krizom, a to je upravljanje troškovima.

-U vremenima kada je u ekonomskom smislu vladalo blagostanje ova Gradska uprava zadužila se za kapitalne projekte za 170 milijuna kuna. Tada nismo bili u stanju zaraditi novce koje planiramo potrošiti, a to je skoro 30 posto jednog proračuna – rekao je Barač dodavši kako je upozoravao na troškove.

-Financijama se ne raspolaže odgovorno. bez obzira koliko je ovaj kredit jeftin, to je novac kojeg nismo zaradili i kojega će netko trebati vratiti – rekao je dalje Barač dodavši kako se sljedeće godine neće toga bitnoga popraviti.

-U srpnju s obzirom na pad prihoda izglasali smo moratorij na vraćanje tekućih kreditnih obveza što znači da grad nije u stanju otplaćivati niti tekuća zaduženja. Srljamo u propast. Ova vlast nastavlja živjeti u iluziji te se financiraju neki skupocjeni projekti – rekao je dalje Barač.

Ivan Maslać rekao je kako se rebalans većinom svodi na zaduženje te prevladavanje teškog trenutka.

-Pretpostavka je da ni sljedeća godina neće biti idealna što se tiče turizma. S obzirom na cijelu strukturu hrvatskog gospodarstva i BDP, gradonačelnik igra dobru igru te pomaže na razini RH da osobna potrošnja ostane na dobroj razini čime se stvaraju povoljniji uvjeti kreditnog rejtinga RH. Soga je za očekivati od RH da pomogne Dubrovniku – rekao je Maslać. Istaknuo je kako je u našem strateškom interesu zaduživanje sada te da to nije nešto što je negativno, osim ako je namijenjeno za osobnu potrošnju.

Marko Potrebica rekao je kako smo i ranije imali veliku krizu.

-Tad smo imali zatvaranje špina i Hrvatska se najduže oporavljala. Sad opet netko kaže da se zaustave investicije. Razvojni projekti su jamac da će se zamašnjak koji se sad usporava brže završiti – rekao je Potrebica. Svi bi rezali, rekao je, ali ne bi sebi i ne znaju što.

-Dogodine se nećemo moći zadužiti ne zato što je pacijent mrtav već zato što po omjeru nećemo to biti u stanju – rekla je Matija Čale Mratović.

-Nisu svi projekti jednako hitni i  važni – rekla je dalje.

Franković se osvrnuo na njenu izjavu o tome kako bi da je netko drugi gradonačelnik cijene javne nabave bile niže. To je, rekao je nečuveno, jer je time rekla kako bi neki drugi gradonačelnik sudjelovao u postupku javne nabave.

-Jedan gradonačelnik koji je sudjelovao u javnoj nabavi danas je u Remetincu – rekao je gradonačelnik.

-Rekla sam da bi možda bilo jeftinije, ali da bi možda bilo i skuplje. Odbili ste i financiranje projekata u vrijeme kad je izgradnja bila jeftinija. Uštedjet ćete na kamatama, a izgubiti na visokoj cijeni. Stojim iza toga da bi i neki drugi gradonačelnik s ovoliko novaca mogao napraviti puno projekata – objasnila je Čale Mratović.

-Sad ste rekli da su se u neko drugo vrijeme cijeli niz projekata mogao realizirati po nižoj cijeni. Koji su to projekti? – upitao je Franković.

-To su potrebe lokalne zajednice i ne treba o tome raspravljati – rekla mu je vijećnica.

-Niste rekli nijedan projekt jer ih nije bilo. Nije dovoljno samo napisati OŠ Montovjerna. Gdje je građevinska dozvola? Bili su projekti poput Ilijine glavice, koja dan danas nije dobila uporabnu dozvolu – rekao joj je gradonačelnik.

-Svima nam je jasno da tržište diktira cijene, ali ne možete reći da ste počeli od početka jer sam osobno sudjelovala u projektu OŠ Montovjerna – rekla je Tatjana Šimac Bonačić.

-Mi smo imali proračun koji smo rušili, gdje su bile šarene laste. I sad ne znate nabrojiti nijedan projekt kojeg smo stopirali – rekao je Marko Potrebica.

-Cijela javna nabava i svi ugovori su na internetu, a vi cijeli dan pokušavate stvoriti dojam da se postižu na javnoj nabavi ekstremne cijene i ostavite u zraku da je tu neko nešto namještao. Cijena na javnoj nabavi je tržišna cijena – objasnio je Potrebica.

Gradonačelnik je rekao kako Grad cijeli niz godina opterećuju sudski sporovi.

-Više milijuna kuna smo isplatili u mom mandatu zbog gubitka tih sporova za koje smo znali da ćemo ih izgubiti. Jedan nas je koštao skoro pa milijun kuna, tzv. vrući kolač, kino Slavica i ponovno je izgubljen te smo se žalili, ali to više nema smisla jer to toliko košta – rekao je Franković.

-Većina ih traje još od doba Dubravke Šuice i mi samo plaćamo enormne iznose – rekao je.

Nikša Selmani rekao je kako su protiv zaduženja za projekte koji su dio HDZ-ovog predizbornog programa.

-Treba srezati troškove, kapitalne projekte i tek na kraju da se režu plaće pod uvjetom da nije bilo prevelikog zapošljavanja – rekao je Selmani.

-Proparalo mi je uši da ovo nisu projekti Grada već HDZ-a. Zar mislite da su cesta do Pobrežja i škola Montovjerna samo projekti HDZ-a. Čudno mi vas je slušati kako smo zaboravili pojedine dijelove grada. Mokošica je bila zaboravljena, a vi o njoj nikad ne govorite. Iznimno sam sretan kad ih pripisujete HDZ-a, ali nemojte nam oduzimati pravo građana – rekao je Potrebica.

-Vi s DDS-om predstavljate svega 43 posto glasova. Mi smo jednako pravni predstavnici građana, jer svi izdvajaju svoj novac te očekuje da se i neke stvari koje mi predlažemo uvrste u vaše planove – rekao mu je Selmani.

Gordan Špero upitao je Selmanija na koji način, ako ne zaduživanjem, razriješiti krizu. Potrebica je odgovorio Selmaniju da govori na razini teoretičara te da na rebalans nije dao nijedan prijedlog.

-Da bi se moglo ozbiljnije razgovarati potrebno je puno više od dostave materijala deset dana ranije i dva sastanka – odgovorio je Selmani Šperu.

-Svake godine smo upozoravali na zapošljavanje. Samo na rashode za zaposlene ste potrošili 30, 40 milijuna kuna više u tri godine – rekao je Barač, dodavši kako se gotovinom kupila nekretnina, a zadužilo se za stanove za mlade i branitelje.

-Mi nemamo na raspolaganju stručne službe i projektante, mi smo vijećnici. Kad budemo preuzeli vlast, stvari će se drukčije postaviti – rekao je Barač.

Tatjana Šimac Bonačić rekla je kako za sjednice nemaju tumača znakovnog jezika pa je predložila da se to ispravi, tim više što se raspravlja pod maskama.

Blaž Pezo rekao je kako se ne bi složio s vijećnikom Selmanijem da se nije u sve dijelove grada ulagalo.

-Prije toga, 15 godina se zapuštalo i nije se ulagalo ništa u neke dijelove grada te se sad to ispravilo. Prioritet je da svaki građanin ima vodu, struju, rasvjetu, kanalizaciju… To smo obećali i to izvršavamo – rekao je Pezo.

-Mnogi oporbeni vijećnici pokušavaju baviti javnosti pijeska u oči pričajući o obmani i proračunu koji je predizboran. On je realan i prilagođen aktualnom trenutku – rekao je Pezo dodavši kako je nezadovoljan koliko je mantri i populizma u krivom tumačenju nekih iznosa.

-Osigurat ćemo razvojni element, osigurat ćemo novce za projekte za koje se zadužujemo. To će biti zamašnjak svega – rekao je Pezo. I on je podsjetio kako se u trenutku HDZ-ovog dolaska na vlast nije zatekao niti jedan projekt koji se mogao brzo realizirati. Podsjetio je i kako je bivša vlast povukla nula kuna iz EU fondova, a razlog tome je, rekao je ‘kriminal bivšeg gradonačelnika koji se i danas koprca na optuženičkoj klupi’.

-Braneći situaciju za održati takav proračun, oni su spašavali sebe i svoje fotelje, ali su tad koristili strah – rekao je dalje Pezo.

Maro Kristić rekao je kako ne može podržati proračun u čijem donošenju nije sudjelovao, ali je tu za dijalog.

-Svi mi pretjeramo, ali vrijeme je da se prestanemo lagati – rekao je te podsjetio kako su tražili tematsku sjednicu o gradskim financijama.

-Teško je procijeniti jesmo li se pametno zadužili. Što će se dogoditi sljedeće godine? Moramo povećati razinu dijaloga, služiti se istinom pa govoriti i teške stvari jer upravljanje gradom u povijesno teškoj situaciji nije jednako kao upravljati gradom u blagostanju – rekao je Kristić pozvavši sve da se zbiju glave i da se razgovara o stvarnim problemima.

-Izostao je dijalog, ne podržavamo proračun, ali pozivan na suradnju i dijalog – zaključio je Kristić.

Vijećnik Miho Obradović rekao je kako zaduženje nije dobro, jer ne znamo što nas čeka dogodine.

-Imamo jednog zaposlenika koji radi kod privatnika za 10 tisuća kuna mjesečno i uz to ima apartman. Uredi ga i dogodi se kriza te apartman gotovo ništa nije donio, a poslodavac mu je smanjio plaću na 6 tisuća kuna i nema dodatnih prihoda. Koliko bi njih pošlo u banku, uzelo platne liste zadnja tri mjeseca prije nego im se vidi smanjenje plaće i diglo kredit. Koliko će poduzetnika uzeti kredit za investicije? Uzet će ih samo za spašavanje radnih mjesta – objasnio je Miho Obradović. Gradonačelnik je rekao kako se ne uzima kredit za nove investicije, već za one koje su ugovorene prije COVIDA da se refinanciraju ili da se nastave financirati do kraja kako bi sredstva koja će se eventualno uprihoditi bila slobodna za financiranje cijelog drugog spektra kao što su podstanari, stipendije, gospodarstvo…

-Kad ne bismo uzeli kredit opterećivale bi proračun investicije koje su započele prije Covida-19. Kredit ne uzimamo za nove investicije. U tom slučaju bismo ga uzeli i za gotov projekt izgradnje tenis centra u Lapadu ili doma za beskućnike – rekao je gradonačelnik.

-Nijedne lipe neće kredit ići na zaposlene. To su namjenska sredstva – rekao je Franković na upit Miha Obradovića.

-Grad nema puno drugih mogućnosti, ali svako zaduženje donosi izvjesni rizik – rekao je Maro Kristić.

Gradonačelnik je rekao kako nema razloga da u lipnju iduće godine kolabiraju gradske financije, a pogotovo ne zbog ovog kredita.

-Bilo bi sjajno kad bismo postojeća kreditna zaduženja mogli refinancirati. Ovaj nam dolazi na naplatu tek za godinu i pol dana i možemo je vraćati zatvorenog oka kad je situacija normalna – rekao je Franković. Uvjeren je kako će u prvom kvartalu doći do prezentacije cjepiva što će dati sigurnost i motiv ljudima da putuju.

-Ne znamo što nam donosi zima i moramo zadržati financijsku stabilnost – dodao je te napomenuo kako je Vlada za područje naše županije isplatila 205 milijuna kuna plaća.

-Vlada je preuzela ulogu poslodavca tražeći samo očuvanje radnih mjesta zauzvrat – zaključio je.

-Kao i svaki put kad je proračun u pitanju, sve se pretvori u projektne diskusije. Proračun je financijski odraz određene politike i čudim se gospodinu Kristiću i Selmaniju i njihovoj želji da budu više uključeni u kreiranje gradske politike. Oni ga vode i oni predlažu financijski okvir za to. Možemo mi filozofirati satima i prepucavati se, gubimo vrijeme bez potrebe. Ovaj proračun je takav kakav jest, puno puta smo čuli riječ korona i kriza. Mi već 20 godina živimo iz krize u krizu – rekao je vijećnik Vido Bogdanović, u kriznom smo političkom menadžmentu i sukladno tome treba uskladiti financijsko ponašanje.

-Nismo dovoljno racionalni, rastrošni smo i još uvijek više trošimo nego što bismo trebali. Znam da je lijepo biti zaposlen i dobro zaposlen, ali amo se onda svi zaposliti u Grad. Može nas biti 1500. Grad ima oko 100 ljudi viška. Neki ne rade ništa, a neki rade što ne treba uopće raditi – rekao je dalje Bogdanović dodavši kako je politički spin 10 posto smanjenje plaća.

-Pitajte ljude u realnom sektoru jesu li ostali raditi i gdje su im stigle plaće. Grad se još uvijek ponaša ležerno financijski – rekao je dalje. Kredit jest povoljan, rekao je Bogdanović dalje, jer su banke ‘razbojnici’.

Gordan Špero poručio je Baraču i Kristiću neka budu svijetli primjeri, jer treba smaniti i broj zaposlenih u gradskim tvrtkama pa neka daju otkaz.

-Prvi ću dati otkaz ako budućnost Grada bude ovisila o mojoj plaći – rekao je Barač.

Rebalans proračuna usvojen je sa sedam glasova proti i tri suzdržana, a za kreditno zaduženje protiv je bilo šest vijećnika.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist