Politika

Bageri na Lapadsku obalu stižu na proljeće 2021.

Bageri na Lapadsku obalu stižu na proljeće 2021.

Na potezu od Malog Zatona do Štikovice u tijeku su radovi rekonstrukcije državne ceste D-8, a zbog postavljene prometne signalizacije građani baš i nisu presretni kad čekaju u kolonama. Kako je rekao gradonačelnik Mato Franković, riječ je o dionici dugoj 3,2 kilometra koja čeka ozbiljnu rekonstrukciju gotovo godina tijekom kojih su pješaci bili svakodnevno ugroženi. Radovi bi trebali biti gotovi u veljači, rekao je odgovarajući na pitanje vijećnika Emilija Puljizevića na sjednici Gradskog vijeća, koja je u tijeku.

-Vjerujem da će mještani Zatona, ali i svi ostali biti iznimno zadovoljni – rekao je.

Drugo pitanje Puljizevića odnosilo se na sanaciju Grabovice.

-Svi su od tog projekta bježali. Prvo smo završili dokumentaciju, dogovorili s Fondom financiranje, započeli sanaciju i dobili smo uporabnu dozvolu – rekao je Franković dodavši kako je riječ o sigurnom odlagalištu koje ide u fazu zatvaranja. Moći će raditi još kratko vrijeme, a sa sanacijom se dobilo na vremenu dok se ne otvori županijski Centar za gospodarenje otpadom, koji bi trebao biti gotov za dvije godine.

Odradili smo sjajan vanjsko-politički posao, rekao je gradonačelnik, osvrnuvši se na nedavni posjet državnog tajnika SAD-a Mikea Pompea, o čemu ga je pitala vijećnica Katarina Doršner.

Vijećnik Jadran Barač pitao je o rebalansu proračuna, koji je na dnevnom redu današnje sjednice. Istaknuo je kako je kroz cijelu godinu gradska uprava iznosila informacije o vrijednosti investicije od Mosta do Pobrežja 32 milijuna kuna, no sad se vidi kako ta cesta ne košta toliko već više od 53 milijuna.

-Imali smo i rebalans krajem srpnja gdje se plan za tu investiciju povećao s 32 na 46 milijuna kuna temeljem neiskorištenih sredstava iz prethodne godine te ostvarenih ušteda od neiskorištenog kredita. Nekoliko dana kasnije, Grad sklapa dodatak ugovora u kojem se cijena radova povećava s 32 na 40 milijuna kuna zbog nepredviđenih radova. To povećanje radova nije bilo dovoljno pa je 12. kolovoza raspisan dodatni natječaj za zaštitu pokosa. O razlozima povećanja nije nas se obavijestilo, tek sad na ovoj sjednici – rekao je Barač. Koji je razlog ovakvom dezinformiranju građana, pitao je Barač.

Drugo pitanje odnosilo se na prijedlog UPU-a Jakljan.

-Možemo li saznati povezanost vaše zamjenice Orlande Tokić s privatnim investitorom koji je poslao pismo namjere za izradu UPU-a Jakljan – pitao je Barač.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako mu je sve prezentirano za izgradnju ceste od Mosta do Pobrežja.

-Na svoj klasični zlonamjerni način u svemu vidite problem. Tako ste o i sada napravili. Svi koji su nešto radili, znaju da kad se započnu postupci da se nekad dogode određeni problemi. Ovdje smo ih imali, naknadnim radovima utvrdilo se da treba izvršiti sanaciju pokosa. Ugovoreni radovi iznosili su 32 milijuna kuna, a nakon što je službeni nadzor pregledao sve i nakon dodatnih vještva, utvrdilo se da se treba zaštititi pokos. Dodatak ugovora je potpisan i danas vidimo da je odrađen jedan dio toga torkreta, a za dalje se trebala raspisati javna nabava i sukladno tome izabrana je tvrtka Terateh d.o.o. – rekao je Franković dodavši kako sada građani financiraju tuđe zarade i tuđe zafrkancije jer je nečiji brat nelegalno odlagao otpad i na tome zarađivao.

Kad je riječ o UPU Jakljan, rekao je kako se investitor javio na natječaj RH i potpisao ugovor s državom jer je ponudio najveću cijenu. Rekao je kako nema ništa problematičnog u tome što mu je zamjenica nekad prije projektirala kuću na Mljetu.

-Zašto nije taksativno prezentirano građanima putem službenih priopćenja – odgovorio je Barač oko ceste za Pobrežje.

-Meni ne smeta što gospođa Tokić projektira zgrade, samo tražim je li bila poslovno povezana s tim investitorom u obujmu ovog projekta na Jakljanu, surađuje li na tom projektu – opet je pitao Barač, na što mu je Orlanda Tokić iz klupe odgovorila kako ne surađuje na tom projektu.

Riki Rossetti pitao je o barokomori.

-Je li barokomora u Dubrovniku ispravna i osposobljena za rad i imamo li dovoljno osoblja za rukovanje. Ona ne služi samo roniocima – rekao je Rossetti tražeći pismeni odgovor, a sve vezano za nedavni incident poljskog ronioca koji je morao biti transportiran za Split.

Gradonačelnik je rekao kako nema točne informacije o barokomori te da će mu pismeno odgovoriti.

-I ja kao osoba koja se bavi ronjenjem u slobodno vrijeme znam koliko je to važno i o tome treba voditi računa – rekao je gradonačelnik.

Ivan Maslać pitao je o projektu aglomeracije, koji je od esencijalne važnosti za Grad Dubrovnik. Pitao je i kad se može očekivati izgradnja stanova za mlade u Solitudu.

-Projekt aglomeracije je vrijedan gotovo 900 milijuna kuna, a našli smo ga u fazi manjoj od 10 posto izrađenosti. Bili smo na korak da nas Hrvatske vode odbiju jer se dugo nije radilo na tome – odgovorio je Franković. Kad smo sve riješili, dodao je, dogodilo se da RH iz te omotnice više nije imala novaca da bi pokrila i aglomeraciju.

-S bivšim ministrom pronašli smo rješenje, i ušli smo u tzv. predpristup dobivanja novčanih sredstava. Uslijedila je provjera od strane Europske komisije. Posljednja dva mjeseca nalazi se na toj dodatnoj provjeri, a imali smo cijeli niz sugestija i primjedbi i sve je ispravljeno. prije sedam dana poslan je konačni draft i nadam se da ćemo vrlo skoro moći potpisati ugovor s Hrvatskim vodama te raspisati cijeli niz natječaja – rekao je Franković.

-Stanovi u Mokošici su pri kraju, a do kraja godine očekujemo građevinsku dozvolu za Solitudo – rekao je gradonačelnik, dodavši kako je projekt prijavljen za omotnicu sredstava za oporavak.

Maro Kristić predložio je da se za iduću sjednicu prezentiraju radnje za rekonstrukciju hotela Sumratin, na kojoj bi i Grad i investitor iznijeli poduzete radnje. Osvrnuo se potom na turističke rezultate.

-Izvjesno je da će fizički pokazatelji biti ispod 15 posto, a financijski će krajem godine biti 10 posto – rekao je Kristić upitavši treba li već sad predstaviti plan marketinških aktivnosti za 2021.

Franković je prozvao Kristića najvećim lobistom nekretninskog lobija.

-GUP je jasan i nedvosmislen, koliko god loš bio. Upravni odjel za izdavanje dozvola jasno zna tumačiti što, kako i na koji način. Ako je isti taj odjel ili službenik, u dilemi, postoji resorni odjel za urbanizam pa će on dati dodatno tumačenje. Ne pada mi napamet raspravljati o bilo kojem projektu, jer to nije moja posao. To što se pojedincima ne sviđa kad mu UO za promet kaže jedno pa se traži da se promijeni. Nitko mimo pravila neće dobiti dozvolu. Mogu kupiti sto medija, ali mene ne mogu. Mogu pisati do smrti, ne padam ja pod te utjecaje ni njih ni mnogih drugih udruženja. Meni ne trebaju njihovi novci – poručio je Franković.

-Ili će raditi kako treba, ili će biti odbijeni. Dosta je meni ovih nakaradnih zgrada – rekao je dalje.

Kristić je rekao kako se moraju zalagati za zakonitost rada upravnog odjela.

-Ne vidim razlog zašto u otvorenoj polemici ne bismo omogućili i investitoru i Gradu da pokažu što se tu događalo – rekao je Kristić.

Dolores Lujić upitala je o projektu zaštite od požara na Lokrumu te o Ulici bana Jelačića.

-Projekt hidrantske mreže na Lokrumu je u završnoj fazi – rekao je gradonačelnik dodavši kako će idući tjedan imati konačno izvješće nadzora.

-Radimo završetak uknjižbe u Ulici bana Jelačića, radimo i projekt uređenja kako bi ulica postala sigurna, što sad nije. Počeli smo s uklanjanjem nelegalno postavljenih taraca, a cilj je da cijelom dužinom ove ulice bude nogostup – rekao je Franković.

Odgovarajući na pitanje Tatjane Šimac Bonačić, gradonačelnik je rekao kako imamo značajan nered u prostoru generiran nizom godina.

Vijećnika Kreša Markovića zanimala je izgradnja tenis dvorane u Lapadu, za koju je dva puta bila raspisana javna nabava. Gradonačelnik je rekao kako se zbog situacije s epidemijom odlučilo ne ulaziti u projekte koji će Grad dovesti do većeg zaduživanja ili trošenja vlastitih sredstava kojih skoro gotovo više i nema. No, rekao je kako će dvorana nositi ime po našem mladom sugrađaninu koji je život izgubio u Domovinskom ratu. Bio je vrstan tenisač te je, rekao je Franković, zaslužio da dvorana nosi njegovo ime.

Matko Munitić osvrnuo se na problematiku stanovnika ulice Marka Marojice, koji traže postavljanje rukohvata na strmom dijelu ulice, u blizini Studentskog doma. Tu su i skalini u parku, koji se koriste, ali su u lošem stanju, polomljeni su i nema rukohvata. Gradonačelnik je rekao kako to nije financijski previše zahtjevno te će se uputiti prijedlog nadležnom upravnom odjelu.

U odgovoru na pitanje vijećnice Marije Ivanković oko domova umirovljenika, Franković je rekao kako dom u Gružu gradi Hotel Gruž. Napravljena je studija isplativosti, odabran izvođač, a još nije potpisan ugovor jer nije riješeno financiranje. Dom će se graditi kreditnim sredstvima, a suglasnost Hotelu Gruž za kredit morat će dati Gradsko vijeće. Izrazio je nadu da će do kraja godine početi izgradnja.

Za dom ispod Opće bolnice rekao je kako do kraja godine možemo dobiti građevinsku dozvolu, a izgradnja doma prihvatljiva je i EU sredstvima iz programa Recovery and Resilience. Gordan Špero pitao je zašto su usporeni radovi na Hotelu Stadion.

Franković mu je odgovorio kako je to bio dugoiščekivani projekt, s kojim se nitko nije uhvatio u koštac.

-Usred grada imali smo ruševinu, koja je odavala loš dojam o gradu. Planirali smo izgradnju hostela iz vlastitih sredstava, ali nakon što smo započeli radove vidjeli smo da ćemo imati problema uslijed COVID-a te je ugovoren usporeni intenzitet radova. Radovi će biti gotovi do travnja iduće godine – rekao je gradonačelnik naglasivši kako će Dubrovnik time dobiti i prvi muzej vaterpola.

Drugo pitanje odnosilo se na izgradnju škole unutar zidina, na adresi Ilije Sarake.

-Cilj nam je do proljeća iduće godine započeti s radovima – rekao je gradonačelnik.

U gradskim stanovima je 47 bespravnih korisnika koji plaćaju svega 16 kuna po kvadratu stana. Zašto cijena nije podignuta na komercijalnu? – pitala je Marina Vučković Matić. Osvrnula se i na filmske produkcije, kojima svjedočimo ovih dana, te je upitala koliko će novca uprihoditi gradske tvrtke i Grad.

-I tu su mnogi godinama pokušavali, pa su vidjeli tko je čiji i zaključili da se ne bi bilo dobro prtiti u to pa su odustajali. Nismo se bavili time tko je u stanu nego tko na stan ima pravo. S bespravnim korisnicima se vode sudski postupci, ali doći će to do kraja te će ih dobiti oni kojima su isti i potrebni. Postoje ljudi koji su u potrebi za stanovima, koji imaju sve uvjete, a postoje i oni koji nemaju nikakve uvjete već imaju uredna primanja, a koriste gradske stanove te vas često pozivaju na moral. Ne samo da koriste nešto na što nemaju pravo nego se usuđuju popovati drugima, umjesto da cestom šeću pognute glave – rekao je gradonačelnik.

Vijećnik Blaž Pezo osvrnuo se na projekte u Mokošici.

-Trebalo je proći dosta gradskih uprava da bi se u Novoj Mokošici nešto napravilo – rekao je te napomenuo kako bi cesta Tamarić bila kruna ulaganja u ovom mandatu. Upitao je kad možemo očekivati radove. Dotaknuo se i Lapadske obale te ga je zanimalo u kojoj je fazi taj projekt.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je veliki broj projekata realiziran u protekle tri godine u Mokošici, koja je godinama bila zanemarivana.

-Jedan od ključnih projekata jest projekt ceste Tamarić. Svi koji su s njim upoznati znaju da je to želja stanovnika posljednjih 20 godina. Za taj projekt je bila ishođena lokacijska dozvola koja je istekla za vrijeme bivše gradske uprave. Morali smo sve ispočetka – objasnio je. I ona se planira financirati EU sredstvima.

-Ishodili smo građevinsku dozvolu za sve faze Lapadske obale te smo osigurali da ga Vlada proglasi iznimno važnim te je osigurano 100-postotno financiranje. Građane Dubrovnika izgradnja Lapadske obale neće koštati ni jedne lipe, sve je financirano EU sredstvima i sredstvima državnog proračuna. Dokumentacija je poslana u SAFU, pregledana je i vraćena sa sugestijama, koje ćemo ispraviti u idućih desetak dana i najkasnije za dva tjedna ide nabava za Lapadsku obalu. Mnogi su vam obećavali, mnogi tvrde da se to realizirati neće, no idemo u izgradnju. proljeće iduće godine dolaze prvi bageri na Lapadsku obalu i nitko ta projekt zaustaviti neće moći – poručuje gradonačelnik.

Miho Obradović dotaknuo se rekreativne zone u Zatonu.

-Riješili smo rekreativnu zonu, zemljište prebacili u vlasništvo Grada, ali kako dr. Sršen tamo ima malu česticu, osigurana je nužna zona komunikacije između njenog, našeg zemljišta i zemljišta Hrvatskih cesta – rekao je gradonačelnik.
Marku Potrebici zasmetala je turska zastava ispred bivšeg hotela Libertas Rixos. Rekao je kako iznimno poštuje investitore koji dođu u Hrvatsku sa svojim kapitalom, ali da smatra kako svi oni koji dođu u Hrvatsku moraju poštivati hrvatske zakone pa i hrvatske simbole. Iznio je i kako jako voli Tursku te da se u toj državi vidi na svakom koraku kako Turci cijene svoju zastavu. No, u Hrvatskoj postoji zakon.

-Neugodno sam se iznenadio kad sam ispred hotela Libertas vidio tursku zastavu. Hotel nije ambasada niti konzulat te je neprimjereno da u sred Dubrovnika visi turska zastava. U Hrvatskoj smije visiti samo hrvatska zastava, neka nešto uradi naše komunalno redarstvo – rekao je Potrebica. Gradonačelnik je odgovorio kako je to protuzakonito, što je već utvrdilo komunalno redarstvo te je isto poslano policiji na postupanje.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist