Hrvatska

Milanović smijenio Linića!

Slavko Linić

Slavko Linić smijenjen je, a njegov dojučerašnji zamjenik Boris Lalovac novi je ministar financija.

– Rekao sam mu da nema moje povjerenje i da ne vidim kako bismo mogli nastaviti ovu suradnju. Za njegovog nasljednika ću predložiti Lalovca. Do ovoga je došlo jer me prije dva mjeseca bivša šefica Porezne upozorila na neke sumnjive predstečajne nagodbe. Pretpostavljali smo da je riječ o grešci, ali trebalo je odgovoriti na pitanje zašto? Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne. Moj posao je da provjeravam, postavljam pitanja i dajem naputke. Greška se može dogoditi – kazao je premijer Milanović u obrazloženju odluke.

– Drugi razlog, ministar Linić je jedan intenzivan, katkad i agresivan prema suradnicima. Početkom ove godine imali tzv. slučaj pomoćnika ministra, kojega sam nažalost sam morao isključiti, jer ministar nije vidio što se mora učiniti, čekao sam dogovor i obraćanje javnosti, tražio sam od ministra da ga smijeni, on je to odbio, pa sam morao to učiniti javno. Ministar je nastavio cijelo to vrijeme do dana današnjeg govoriti o svom bivšem pomoćniku kao žrtvi – kazao je Milanović.

– Na kraju i način, ministrovo objavljivanje odgovora na moj upit nije u redu. Objavio ga je na stranicama prije nego ga je poslao meni. Mene njegov odgovor ne zadovoljava. Radi se o grešci na štetu državnog proračuna, što je potvrdila Porezna uprava kojoj u ovom slučaju vjerujem. Jer to je alarm. Na ovakav način se ne može raditi, povjerenje je ozbiljno narušeno – zaključio je Milanović.

– Ne želim govoriti o jutrošnjem sastanku s Linićem. Nisam bio zadovoljan odgovorom. Želim se ograditi od bilo kakve kaznene odgovornosti. Hrvatska javnost je traumatizirana iskustvom s bivšom vladom i stvari moramo rješavati što je moguće brže. Meni je trebalo dva tjedna da naložim da Šegon ode. Moji kriteriji su svima u Vladi jasni. Pomoćnici ministra odgovaraju Vladi, s njima razgovaram rijetko, ovo sa šeficom Porezne je iznimka. Bila je to izvanredna situacija. S njom sam malo surađivao. Istragu političku o funkcioniranju sustava moram voditi. Sve je javno, javni su ugovori o predstečajnim nagodbama, nema šanse da se nešto sakrije, i svi koji uoče trebaju ukazati na eventualne nepravilnosti – kazao je Milanović.

– DORH i USKOK nisam upoznao sa svojim saznanjima. Ova Vlada je, možda će to biti nekorektno prema Liniću, ali ova Vlada je ojačana ovime jer pokazuje stav i gard. Čiste ruke su važnije, predstečajne nisu loša stvar – rekao je Milanović.

 

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

VLADA DONIJELA UREDBU Od sutra jeftinije gorivo!

Dulist

Glas poduzetnika upozorava na ozbiljne posljedice uvođenja ‘poreza na extra profit’

Dulist

BESPLATNA ZA GRAĐANE Uz pomoć euroHR aplikacije lako preračunajte kune u eure

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija