Hrvatska

TKO TO MOŽE PLATIT: Uvode se ekonomske cijene u domove umirovljenika

Umirovljenice

Ministarstvo socijalne politike i mladih najavilo je uvođenje ekonomskih cijena u umirovljeničke domove u vlasništvu županija, u kojima bi država ubuduće subvencionirala smještaj samo onim umirovljenicima koji ne mogu platiti smještaj.

Inače, prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi, Ministarstvo treba do kraja godine pripremiti metodologiju za izračun cijena u 45 županijskih umirovljeničkih domova, kako bi se cijene domova ujednačile na ekonomskoj razini i kako bi domovi mogli poslovati bez gubitka. Znak je to da nam je država u ‘debeloj krizi’, a postavlja se pitanje kako će osobe treće životne dobi platiti smještaj u domove umirovljenika, posebno kada se uzme u obzir da je prosječna mirovina u RH nešto viša od 2 000 kuna. Na naš upit o mogućem uvođenju ekonomskih cijena u domove umirovljenika iz Ministarstva su nam odgovorili kako se ‘Zakonom o socijalnoj skrbi propisuje da se socijalne usluge ugovaraju sukladno potrebama u mreži i na temelju rezultata postupka provedenog po javnom pozivu u kojem je pod jednakim uvjetima omogućeno sudjelovanje svim pružateljima usluga’. To za pojedine pružatelje usluga poput decentraliziranih, županijskih domova za starije i nemoćne, ujedno pretpostavlja i promjene u načinu poslovanja, ističu iz Ministarstva.

– S tim u vezi predviđaju se izmjene modela financiranja socijalnih usluga s ciljem da se svim pružateljima usluga financiraju izvršene usluge sukladno utvrđenoj metodologiji za izračun cijena usluga. Dosadašnji način financiranja socijalnih usluga decentraliziranih domova za starije i nemoćne osobe temelji se na financiranju prema rashodima poslovanja iz proračuna jedinica područne (regionalne) samouprave i državnog proračuna sukladno Odluci o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje domova za starije i nemoćne osobe i Uredbe o načinu izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave – naglasili su i dodali kako ukupno izdvajanje iz proračunskih sredstava za tu namjenu iznosi oko 200 milijuna kuna godišnje.

Inače, cijena usluge koja se naplaćuje korisniku znatno je niža od iznosa realnog troška usluge, a zbog sredstava koja se doznačuju iz proračunskih sredstava, decentralizirani domovi za starije i nemoćne osobe svim korisnicima naplaćuju nižu cijenu od oko 1 600 do 3 200 kuna od prosječnog troška po korisniku koji iznosi oko 3 900 kuna.

– To znači da se iz proračunskih sredstava svim korisnicima podmiruje razlika do pune cijene smještaja bez obzira na to imaju li dostatne prihode za podmirenje punog iznosa troška usluge – dodaju iz Ministarstva. U ovom trenutku u decentraliziranim domovima za starije i nemoćne osobe smješteno je oko 11 000 korisnika, od čega je njih oko 2 400 ostvarilo smještaj temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb.

– Uz 2 400 korisnika koji su ostvarili pravo na smještaj u decentraliziranim domovima za starije i nemoćne osobe, njih oko 1 200 ostvarilo je pravo na uslugu smještaja temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb kod drugih pravnih i fizičkih osoba koje pružaju usluge starijim i nemoćnim osobama. Ti korisnici nisu u mogućnosti ostvariti „subvenciju“ troškova smještaja iz proračunskih sredstava te je iz tog razloga cijena usluge koja se naplaćuje korisniku veća (u nekim slučajevima i dvostruko veća), što korisnike stavlja u neravnopravni položaj bez ikakve osnove. Zakonom o socijalnoj skrbi stvoreni su preduvjeti za oblikovanje cijena smještaja prema stvarnom trošku usluge, plaćanje troškova izvršenih usluga na temelju ugovorenih cijena proizašlih iz jedinstvene metodologije za izračun, te analizu poslovanja decentraliziranih domova za starije i nemoćne osobe koja obuhvaća utvrđivanje mjera reorganizacije i racionalizacije njihova poslovanja prvenstveno u svrhu jačanja odgovornosti u njihovom upravljanju te povećanja kvalitete i efikasnosti u pružanju javnih usluga. U tijeku je izrada provedbenih propisa kojim se detaljnije regulira ovo područje, a implementacija je planirana u drugom tromjesečju 2015. godine – ističu iz Ministarstva te dodaju kako će se uvođenjem cijena smještaja prema stvarnom trošku usluge, liste čekanja svesti u realne okvire.

Dubrovački domovi ništa ne znaju

No, o ovim izmjenama koje se planiraju, dubrovački domovi za starije i nemoćne osobe još uvijek nisu obaviješteni. Potvrdile su nam to ravnateljice Marica Miletić i Mirjana Vujnović. Obje su dodale kako se cijene u našim domovima nisu mijenjale još od 1999. godine.
– Nama je osnivač Županija i ona nam određuje cijene s obzirom da nas financira Ministarstvo preko županije kroz decentralizirana sredstva. Novi pravilnik je donesen, očito se ide prema uvođenju ekonomskih cijena, no mi o tome za sada ne znamo ništa – rekla nam je Mirjana Vujnović.

– Nisam dobila nikakvu službenu informaciju. No, činjenica je da su uvjeti u državnim domovima puno bolji nego u privatnim i da je kod nas smještaj dosta jeftiniji u odnosu na privatne domove. U našem domu 40 posto prihoda sufinancira država, a ostalo je naš vlastiti prihod, ostvaren od korisnika i usluge pomoći i njege u kući. Svugdje je institucija skupa, domovi koštaju i skupi su – naglasila je ravnateljica doma Dubrovnik Marica Miletić. Ekonomska cijena Doma Domus Christi u povijesnoj jezgri Dubrovnika iznosi između 4 500 i 5 000 kuna, u njemu je smješteno 86 korisnika, dok je 200-injak osoba na listi čekanja.
– Kada bi uveli ekonomsku cijenu pitanje je bi li bila tolika zainteresiranost – zaključila je ravnateljica Vujnović. Dom za starije i nemoćne osobe Dubrovnik ima 170 korisnika, a za 25 korisnika smještaj plaća država djelomično ili u cijelosti. Ostali pak plaćaju 50 posto ekonomske cijene.
– Na listi čekanja imamo 170 osoba, no kada bi polovini odmah sada ponudili smještaj rekli bi da su zahtjev podnijeli za svaki slučaj – zaključila je ravnateljica Marica Miletić.

CIJENE U DOMUS CHRISTIJU: Od 1650 do 1900 kuna
Dom Domus Christi ima ukupno 48 soba, jednokrevetne sobe su na stambenom dijelu, a dvokrevetne i trokrevetne na stacionaru.
– Za one osobe koje su smještene prema ugovoru o smještaju, jednokrevetna soba za pokretnu osobu košta 1 900, dvokrevetna 1 750, trokrevetna 1 650 kuna. Dodatak za njegu teže pokretnog korisnika iznosi 400 kuna, za nepokretnog 600 i za duševno bolesne osobe 800 kuna – rekla nam je Mirjana Vujnović. Ukupno 35 korisnika u ovom domu smješteno je na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb i njima se cijena nije mijenjala od 1999. godine.
– Tako jednokrevetna soba košta 1 502, dvokrevetna 1 402, i trokrevetna 1 322 kune, a dodatak za njegu teže pokretnih korisnika iznosi 301 kunu, za nepokretne 458 i duševno bolesne korisnike 629 kuna.

CIJENE U DOMU DUBROVNIK: Od 2400 do 3000 kuna
Cijena jednokrevetne sobe sa sanitarnim čvorem u Domu Dubrovnik za nepokretnog korisnika je 3 000, a za pokretnog 2 400 kuna. Pokretni korisnik dvokrevetnu sobu plaća 2 050, nepokretni 2 650, dok trokrevetna soba za pokretnog korisnika košta 1 850 te za nepokretnog 2 450 kuna. Cijena u Termoterapiji je slijedeća – najjeftinija četverokrevetna soba za nepokretnog korisnika košta 1 750, a za pokretnog 1 350 kuna. Trokrevetna košta 1 800 za pokretnog i 2 400 kuna za nepokretnog korisnika, dok dvokrevetna soba košta 1 900 za nepokretnog i 1 500 kuna za pokretnog korisnika.

Pročitajte još

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist