DuList IN

Mi smo prava klapa

Mi smo prava klapa

Mješovita klapa Mareta osnovana je 2002. godine na poticaj male istoimene obiteljske tvrtke, i odmah je registrirana kao udruga u kulturi.

Klapa je nedavno proslavila desetu obljetnicu postojanja, a ove godine dobila je i nagradu Grada Dubrovnika za očuvanje i popularizaciju klapske pjesme.

– Ideja se rodila krajem 2001. godine kada smo gledali jednu emisiju u kojoj je pjevala Mješovita klapa Filip Dević. Ta muško-ženska kombinacija klape, kakvih nema puno, uz glazbenu pratnju nam se učinila zgodna. Angažirali smo profesora Simatovića da oživotvori tu ideju, skupi ekipu i napravimo klapu – ističe jedan od osnivača klape Frano Lubura i dodaje kako su prvo oformili klapu, a tek onda počeli okupljat osobe koje će u njoj pjevati.
 
ANSAMBL I GLAZBENA PRATNJA
 
– Počinjemo ozbiljno raditi 2002. U početku Mareta nije bila samo klapa u smislu acapella pjevanja, već je bila svojevrsni ansambl koji je svirao uz glazbenu pratnju. Profesor je bio s nama 3 godine, a na repertoaru smo imali obrade popularnih i narodnih skladbi, uz glazbenu pratnju – prisjeća se Lubura.

Nakon odlaska profesora Simatovića, umjetnički voditelj klape postaje Zlatko Vlahušić i tada se okreće acapella pjevanju.
– Počeli smo odlaziti na festivale i glazbene susrete, a klapa se posvetila acapella pjevanju – naglašava Lubura.
Zlatko Vlahušić otišao je 2008. godine pa je klapa neko vrijeme bila bez stalnog umjetničkog voditelja. Početkom 2011. umjetnički voditelj postaje Rikard Kužnin.

Svi članovi klape slažu se kako je veliko priznanje i poticaj u daljnjem radu upravo nagrada koju su nedavno dobili od Grada Dubrovnika.
 
NAGRADA CIJELOM DRUŠTVU
 
– Doživljavam je kao veliko priznanje.  To je nagrada cijelom društvu koje je prošlo kroz klapu jer je svatko od njih dao svoj doprinos. Mareta je sastavljena od amatera i ni jedan od pjevača u 10 godina nije uzeo nijedan honorar. Sudjelujemo i na raznim humanitarnim priredbama i uplaćujemo novac u humanitarne svrhe, te je to jednako vrijedno, kao i naši glazbeni uspjesi i nagrade – komentira Lubura.

Svi zajedno mogu biti ponosni jer su ušli u krug vrijednih ljudi  koje je Dubrovnik prepoznao kao takve. Najmlađa članica klape je Ana Vlahović, koja je od samih početaka u klapi. Usprkos odlasku na studij u Zagreb, i dalje je ostala aktivna članica.

– Od samih početaka njegovali smo jednu vrstu obiteljskog odnosa. Zabavljali smo se, ali i vodili svoje živote van klape. Tako je došlo i vrijeme moga studiranja. Tada sam do srpnja bila u Zagrebu. Kada bih došla u Dubrovnik, odrađivala sam koncerte i gaže. Naravno, probe su se održavala tijekom cijele zime, a to smo Zlatko i ja riješili na način da bi mi on preko Interneta slao note, a kad bih se vratila u Dubrovnik, redovito sam sudjelovala u svim koncertima i nastupima – prisjeća se Vlahović i dodaje kako su nagrada i nedavno održani obljetnički koncert, ujedinili sve članove klape.

– U tu nagradu svatko je unio nešto svoje. Podsjetila me na sve one lijepe dane, zabave i koncerte koje smo zajedno prošli. To je prava kruna desetogodišnjeg rada – napominje Vlahović.
 
KOD DUNDA MATA
 
– Klapa smo u pravom smislu riječi, kako vani na našim druženjima, tako i na probama u lapadskih umirovljenika, odnosno kod dunda Mata – kratko se nadovezao Hrvoje Kuzmanić.

S obzirom na desetu godišnjicu djelovanja, tri snimljena CD-a, brojne nagrade koje je dobila Mješovita klapa Mareta i obožavatelje koji ih prate, vrijedilo je pitati o planovima za idućih deset godina. Koga drugoga, nego umjetničkog voditelja Rikarda Kužnina.

– Od početka inzistiram samo na jednom, a to je da se ekipa dobro osjeća dok pjeva. Ne mogu za sebe reći da sam naučio Maretu pjevati. Imao sam ludu sreću da su  Antun Simatović i Zlatko Vlahušić bili prije mene. Oni su Maretu naučili pjevati, a ja sam dobio gotov materijal u ruke i sada ih pokušavam navesti da izraze svoju emociju pjevajući. – ističe Kužnin.
 
EMOCIJA PJESME
 
Ističe kako Mareta dok pjeva itekako ima osjećaja i dobro se prilagođava onome što pjeva.
– I dalje ćemo raditi na tome. Gdje će nas to odvesti, na koje festivale, pokazat će vrijeme. Naši glavni ciljevi su nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, lokalnim susretima i koncertima u aranžmanu turističkih zajednica. Hoćemo li napraviti nešto više od toga, ovisit će o okolnostima, vremenu, radu i trudu – odgovara Kužnin, koji ističe kako je nagrada Grada Dubrovnika potvrda pravilnom načinu rada, kako njemu kao umjetničkom voditelju, tako i članovima klape.
 

ČLANOVI KLAPE
Oni su Mareta
 
Članovi klape Mareta su Sanja Vukašin (1 alt), Ana Vlahović (1 alt), Zvjezdana Lasić (II alt), Aleksandra Miletić (II alt), Periša Boko (tenor, bariton), Frano Lubura (bariton), Nikša Konsuo (bas), Hrvoje Kuzmić (bas) i Vladimir Buć (bas). Umjetnički voditelj klape je Rikard Kužnin, a predsjednica udruge Mare Lubura.

Pročitajte još

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist