Grad

MEĐUNARODNO VIJEĆE ZA SPOMENIKE DOVRŠILO ANALIZU! Cilj je očuvati univerzalne vrijednosti svjetskog dobra

Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) dovršilo je analizu Plana upravljanja svjetskim dobrom ‘Starim gradom Dubrovnikom’. U svom osvrtu vijeće navodi kako je Plan upravljanja izrazito sveobuhvatan, temeljit i ambiciozan te bi ukoliko se ostvari njegov puni potencijal, trebao u potpunosti osigurati očuvanje iznimne univerzalne vrijednosti svjetskog dobra. Kao prioritete u provođenju ističu izradu Plana nosivog kapaciteta za sva područja obuhvata svjetskog dobra, kao i izradu Plana pripravnosti i upravljanja rizicima.

ICOMOS se pozitivno izrazio i o ‘Konzervatorskoj podlozi za kontaktnu zonu’, prvom takvom dokumentu u Hrvatskoj. Navode kako se radi o temeljitom i dobro argumentiranom dokumentu koji se bavi mnogim zabrinutostima iznesenim u izvješću zajedničke UNESCO/ICOMOS-ove misije iz 2015. godine. Ovo neovisno stručno tijelo smatra da će konzervatorska podloga, uz uvjet da se u potpunosti usvoji i provede, omogućiti donošenje odgovarajućih i dobro informiranih odluka o predloženim novim intervencijama u budućnosti. Također, smatraju da će spriječiti nepoželjan razvoj i očuvati vizualne odnose između grada, mora i Srđa, što je ključna komponenta izuzetne univerzalne vrijednosti dobra.

O navedenim nalazima Grad Dubrovnik detaljno je izvijestilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Upravu za zaštitu kulturne baštine, a nakon primitka dopisa od direktora Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a.

ICOMOS je nevladina međunarodna organizacija posvećena očuvanju svjetskih spomenika i spomeničkih cjelina koje usko surađuje s UNESCO-om i njegovim Odborom za svjetsku baštinu.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ekipa iz Kluba 65+ u điru s Lidijom Begić

Dulist

Povratak Dubrovačkog karnevala: Nikad više događanja za sve generacije!

Dulist

NOVI POSAO GRADSKOG VIJEĆNIKA Ivica Roko se nakon 23 godine ostavlja karića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija