Grad

MEĐUNARODNO VIJEĆE ZA SPOMENIKE DOVRŠILO ANALIZU! Cilj je očuvati univerzalne vrijednosti svjetskog dobra

blank

Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) dovršilo je analizu Plana upravljanja svjetskim dobrom ‘Starim gradom Dubrovnikom’. U svom osvrtu vijeće navodi kako je Plan upravljanja izrazito sveobuhvatan, temeljit i ambiciozan te bi ukoliko se ostvari njegov puni potencijal, trebao u potpunosti osigurati očuvanje iznimne univerzalne vrijednosti svjetskog dobra. Kao prioritete u provođenju ističu izradu Plana nosivog kapaciteta za sva područja obuhvata svjetskog dobra, kao i izradu Plana pripravnosti i upravljanja rizicima.

ICOMOS se pozitivno izrazio i o ‘Konzervatorskoj podlozi za kontaktnu zonu’, prvom takvom dokumentu u Hrvatskoj. Navode kako se radi o temeljitom i dobro argumentiranom dokumentu koji se bavi mnogim zabrinutostima iznesenim u izvješću zajedničke UNESCO/ICOMOS-ove misije iz 2015. godine. Ovo neovisno stručno tijelo smatra da će konzervatorska podloga, uz uvjet da se u potpunosti usvoji i provede, omogućiti donošenje odgovarajućih i dobro informiranih odluka o predloženim novim intervencijama u budućnosti. Također, smatraju da će spriječiti nepoželjan razvoj i očuvati vizualne odnose između grada, mora i Srđa, što je ključna komponenta izuzetne univerzalne vrijednosti dobra.

O navedenim nalazima Grad Dubrovnik detaljno je izvijestilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Upravu za zaštitu kulturne baštine, a nakon primitka dopisa od direktora Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a.

ICOMOS je nevladina međunarodna organizacija posvećena očuvanju svjetskih spomenika i spomeničkih cjelina koje usko surađuje s UNESCO-om i njegovim Odborom za svjetsku baštinu.

Pročitajte još

Franković o nesreći s kajacima: Ovo je isključivo odgovornost neodgovornog pojedinca!

Dulist

U PONEDJELJAK Zatvara se cesta u Šumetu

Dulist

Proslavljeno 55. godina Društva Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine u Zagrebu

Dulist