Kultura

Međunarodna izložba, nastala na Mallorci, otvara se u suradnji s našom Umjetničkom galerijom!

Međunarodna izložba, nastala na Mallorci, otvara se u suradnji s našom Umjetničkom galerijom!

Međunarodna izložba „Svjetovi unutar svjetova“ koja okuplja petero umjetnika Sophie Erlund (Danska), Stephena Kenta (SAD), Josepa Maynoua (Španjolska), Igora Eškinju (Hrvatska) i Marka Požlepa (Slovenija) pod kustoskim vodstvom Jelene Tamindžija Donnart otvara se ovu subotu, 25. veljače u Centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci.

Izložba je ostvarena nakon jednomjesečne umjetničke rezidencije u centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci, koji su osnovali poznati dansko-francuski kolekcionarski par Jacob i Patricia Asbæk. Partneri izložbe su CCA Andratx, Udruga Nomad, Umjetnička galerija Dubrovnik, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika te projekt podržava Danska umjetnička zaklada (Danish Arts Foundation), Goethe Institut, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hilton Imperial Dubrovnik.

Iz teksta kataloga autorice Jelene Tamindžije Donnart izdvajamo: „Izdvajanje iz svakodnevnog konteksta i odlazak u idiličnim pejzažem okružen kompleks CCA Andratx tijekom jednomjesečnog rezidencijalnog programa omogućilo je petero umjetnika stvaranje mikrokozmosa koji je akumulirao iskustva vanjskog svijeta i prožeo ih u njihov umjetnički rad. Napuštanje ustaljene svakodnevice nije se odnosilo na prvenstveno fizičku izmještenost umjetnika kojima su dodijeljeni njihovi novi studiji, već i na element stvaranja novog oblika zajedničkog života u kojemu se isprepliću diskusije, zajedničke večere, nabavke namirnica, pripreme obroka, nabavke materijala za umjetnički rad, promišljanje o vlastitom umjetničkom radu, promatranje drugih radova i poniranje u mentalne razine jednih u druge.

Sophie Erlund, Stephen Kent, Igor Eškinja, Mark Požlep i Josep Maynou stvaraju ovdje vlastitu dekameronsku naraciju koja je svakim danom rezidencijalnog programa sve dublje zadirala u razvitak fabule koja se odvijala na više razina. Fabula ovdje ne teče linearno, već se njena naracija sastoji upravo od fragmenata akumuliranih tijekom dugotrajnih večernjih razgovora isprekidanih zveckanjem čaša i pribora za jelo. Okupljena grupa umjetnika s odmakom od svakodnevice propituje svoju umjetničku praksu tijekom rezidencijalnog programa gdje dublje zadiru u nova i već postavljena pitanja u svom radu.

Cilj diskusija u ovoj grupi nije traženje i predstavljanje odgovora, već u ovoj izdvojenoj heterotopiji umjetničkog druženja pronaći nove puteve promišljanja svoje umjetničke prakse i pitanja koje ona postavlja: od pitanja stvaranja slike i fenomena hiperprodukcije vizualnog u današnjoj epohi u slikama različitih tehnika autora Stephena Kenta, bilježenje trenutaka u procesu stvaranja vizualnih dnevnika Josepa Maynoua pri čemu se umjetnik koristi svakodnevnim predmetima, propitivanja naše vlastite percepcije prostora koji nas okružuje i u kojima obitavamo u radu Igora Eškinje, odnos objekta i čovjeka i propitivanje njegova antropocentričnog pogleda u skulpturi, crtežima i zvučnom radu Sophie Erlund te pitanja stvaranja životnih situacija u kojima ćemo sami sebe dovesti u novu dimenziju percepcije stvarnosti u videoradu i crtežima Marka Požlepa. Umjetnici pred sebe stavljaju zadatak mentalnog putovanja u neizvjesnost prostranstva mogućih odgovora koji nisu nužno konačno odredište umjetnika, već tek početna točka za gradnju novih svjetova.

Okupljena grupa umjetnika bili su sudionici umjetničkog rezidencijalnog projekta pod nazivom “Artist meet Chef” 2017. i 2019. godine u hotelu Adriatic u Rovinju koji su vodile Vanja Žanko i Jelena Tamindžija Donnart iz Udruge Nomad.

Predstavljanje izložbe u Mallorci prva je etapa putujuće međunarodne izložbe nakon čega će biti predstavljena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik 27. travnja te u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika / Meštrovićev paviljon 14. rujna 2023. godine.

Foto: David Bonet/ portret kustosice Jelene Tamindžije Donnart – autor Miho Skvrce

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist