Kultura

Međunarodna izložba, nastala na Mallorci, otvara se u suradnji s našom Umjetničkom galerijom!

page 12

Međunarodna izložba „Svjetovi unutar svjetova“ koja okuplja petero umjetnika Sophie Erlund (Danska), Stephena Kenta (SAD), Josepa Maynoua (Španjolska), Igora Eškinju (Hrvatska) i Marka Požlepa (Slovenija) pod kustoskim vodstvom Jelene Tamindžija Donnart otvara se ovu subotu, 25. veljače u Centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci.

Izložba je ostvarena nakon jednomjesečne umjetničke rezidencije u centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci, koji su osnovali poznati dansko-francuski kolekcionarski par Jacob i Patricia Asbæk. Partneri izložbe su CCA Andratx, Udruga Nomad, Umjetnička galerija Dubrovnik, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika te projekt podržava Danska umjetnička zaklada (Danish Arts Foundation), Goethe Institut, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hilton Imperial Dubrovnik.

Iz teksta kataloga autorice Jelene Tamindžije Donnart izdvajamo: „Izdvajanje iz svakodnevnog konteksta i odlazak u idiličnim pejzažem okružen kompleks CCA Andratx tijekom jednomjesečnog rezidencijalnog programa omogućilo je petero umjetnika stvaranje mikrokozmosa koji je akumulirao iskustva vanjskog svijeta i prožeo ih u njihov umjetnički rad. Napuštanje ustaljene svakodnevice nije se odnosilo na prvenstveno fizičku izmještenost umjetnika kojima su dodijeljeni njihovi novi studiji, već i na element stvaranja novog oblika zajedničkog života u kojemu se isprepliću diskusije, zajedničke večere, nabavke namirnica, pripreme obroka, nabavke materijala za umjetnički rad, promišljanje o vlastitom umjetničkom radu, promatranje drugih radova i poniranje u mentalne razine jednih u druge.

Sophie Erlund, Stephen Kent, Igor Eškinja, Mark Požlep i Josep Maynou stvaraju ovdje vlastitu dekameronsku naraciju koja je svakim danom rezidencijalnog programa sve dublje zadirala u razvitak fabule koja se odvijala na više razina. Fabula ovdje ne teče linearno, već se njena naracija sastoji upravo od fragmenata akumuliranih tijekom dugotrajnih večernjih razgovora isprekidanih zveckanjem čaša i pribora za jelo. Okupljena grupa umjetnika s odmakom od svakodnevice propituje svoju umjetničku praksu tijekom rezidencijalnog programa gdje dublje zadiru u nova i već postavljena pitanja u svom radu.

Cilj diskusija u ovoj grupi nije traženje i predstavljanje odgovora, već u ovoj izdvojenoj heterotopiji umjetničkog druženja pronaći nove puteve promišljanja svoje umjetničke prakse i pitanja koje ona postavlja: od pitanja stvaranja slike i fenomena hiperprodukcije vizualnog u današnjoj epohi u slikama različitih tehnika autora Stephena Kenta, bilježenje trenutaka u procesu stvaranja vizualnih dnevnika Josepa Maynoua pri čemu se umjetnik koristi svakodnevnim predmetima, propitivanja naše vlastite percepcije prostora koji nas okružuje i u kojima obitavamo u radu Igora Eškinje, odnos objekta i čovjeka i propitivanje njegova antropocentričnog pogleda u skulpturi, crtežima i zvučnom radu Sophie Erlund te pitanja stvaranja životnih situacija u kojima ćemo sami sebe dovesti u novu dimenziju percepcije stvarnosti u videoradu i crtežima Marka Požlepa. Umjetnici pred sebe stavljaju zadatak mentalnog putovanja u neizvjesnost prostranstva mogućih odgovora koji nisu nužno konačno odredište umjetnika, već tek početna točka za gradnju novih svjetova.

Banner 300x250 DU 1

Okupljena grupa umjetnika bili su sudionici umjetničkog rezidencijalnog projekta pod nazivom “Artist meet Chef” 2017. i 2019. godine u hotelu Adriatic u Rovinju koji su vodile Vanja Žanko i Jelena Tamindžija Donnart iz Udruge Nomad.

Predstavljanje izložbe u Mallorci prva je etapa putujuće međunarodne izložbe nakon čega će biti predstavljena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik 27. travnja te u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika / Meštrovićev paviljon 14. rujna 2023. godine.

Foto: David Bonet/ portret kustosice Jelene Tamindžije Donnart – autor Miho Skvrce

Pročitajte još

SVJETSKA PREMJERA FILMA “DRAŽEN” Emotivna priča o košarkaškom geniju na velikim platnima

Dulist

Predstavljanje slikovnice “Mi, superjunaci” u sklopu Mjeseca hrvatske knjige

Dulist

PREDSTAVLJENA NADOLAZEĆA PREMIJERA ‘Madama Butterfly’ s vrhunskim solistima i pjevačima

Dulist