Aktualno

Matušić iz Stona kratkih rukava!

Matušić iz Stona kratkih rukava!

Izbori u temeljnim ograncima Gruž i Pile-Kono bit će ponovljeni zbog utvrđenih nepravilnosti, zaključak je maratonske sjednice Županijskog odbora HDZ-a održane u petak navečer u Stonu.

Iako se najavljivalo i očekivalo raspuštanje Gradskog ogranka HDZ-a, žustra rasprava iza zatvorenih vrata stonskog hotela Ostrea pokazala je premoć Dubravke Šuice na krajnjem jugu.
Do posljednjeg trena predsjednik županijskog odbora Frano Matušć inzistirao je i na ponavljaju izbora u Lapadu zbog, navodnog nedostavljanja poziva svim članovima tog temeljnog ogranka. Međutim, taj njegov prijedlog nije prošao kao ni zahtjevi za većim angažmanom Županijskog odbora u sam izborni proces u temeljnim ograncima.
 
Utvrđene su nepravilnosti na dvije izborne skupštine i to u TO Pile-Kono gdje su glasovale dvije maloljetne osobe, što nije u skladu s tumačenjem Statuta koje je iznio glavni tajnik stranke Branko Bačić i u TO Gruž gdje su glasove brojale osobe koje su ujedno bile i kandidati. Stoga će se izbori u tim temeljnim ograncima ponoviti, dok nisu utvrđene nepravilnosti u izborima u temeljnim ograncima Lapad, Montovjerna, Ploče iza Grada i Grad.
 
Istina, predsjednici temeljnih ogranaka na ponovljenim i svim ostalim izborima morat će listu članova s pravom glasa dostaviti Županijskom odboru sedam dana prije izborne skupštine, a izvješće o provedenim izborima uz dosadašnju obvezu dostavljanja Šuici slati i Matušiću. Međutim, sve je to skupa neznatno u odnosu na očekivanja županijskog čelništva. Očito je da struja okupljena oko Frana Matušića nema tu političku snagu kojom bi u djelo provela naum o svrgavanju Dubravke Šuice i raspuštanju Gradskog odbora HDZ-a.
Nakon višesatne sjednice svi sudionici uključujući Frana Matušića, Dubravku Šuicu i glavnog tajnika Branka Bačića naglasili su kako su sve odluke donesene jednoglasno, u konstruktivnoj raspravi i demokratskom duhu.
 
 

Jedno na sjednici…
Iako je rasprava Županijskog odbora HDZ-a vođena iza zatvorenih vrata, žustra i na trenutke vrlo bučna rasprava mogla se čuti i vani pa su okupljeni novinari, koji su čekali rasplet situacije svjedočili i žestokim okršajima unutarstranačkih oponenata. Uz brojne optužbe suprotstavljenih strana, jasno se moglo čuti i sljedeće:
– Vi nemate snage raspustiti Gradski odbor, a sramotna je ova želja pogodovanja jednom kandidatu i prijedlozi koji su ravni suspenziji GO. Ovi su prijedlozi nekorektni i sramotni. Nemojte svo zlo svijeta na mene svaliti. Nije fer. Ja ne želim i neću nestati iz života Grada i života Hrvatske – čulo se iz hotela Ostrea kako na optužbe odgovara Dubravka Šuica.
– Nemojte to raditi. Dajte nam dokaze za svoje tvrdnje. Ovo je put ka nedemokratizaciji stranke – pridodao je Antun Kisić i uporno inzistirao da „optužitelji“ podastru dokaze o nepravilnostima izbora u drugim temeljnim ograncima u trenutcima dok je Matušić tražio da se ponove sve do sada održane izborne skupštine.
– Na početku smo dogovorili da ćemo svi spustiti ego, još da spustimo i vaš ego predsjedniče i donesemo zaključke – čuo se glas iza zatvorenih vrata kojim je skršena i posljednja želja Frana Matušića da se ponove izbori u Lapadu.
 
…drugo za medije
Međutim, nakon završetka sjednice koja je trajala više od četiri sata glavni tajnik Branko Bačić kazao je da je zadovoljan što su zaključci doneseni jednoglasno, konstatirane nepravilnosti i otklonjene sve neregularnosti u provedbu izbora. Istaknuo je kako je „pobijedio razum i pokazalo se da je HDZ demokratska stranka koja poštuje zakonitosti“.
Predsjednik županijskog HDZ-a Frano Matušić objasnio je da se dogovorenim nadzorom daljnjih izbora u temeljnim ograncima neće raditi o provođenju neke posebne kontrole, već će se i ŽO obavještavati o slanju materijala za skupštine i spiskovima članova koji imaju pravo glasa. I on ističe kako jednoglasna podrška prijedloga zaključaka govori da su pronašli najbolje kompromisno rješenje.
– Dubrovnik će još jednom biti primjer. Prvi smo pokrenuli izbornu proceduru i utvrđene nepravilnosti i razlike u tumačenju propisnika sada će biti primjer i drugim ograncima HDZ-a u cjeloj Hrvatskoj pa će izbori teći na legitimnoj osnovi, od temeljnih ogranaka do vrha stranke. Nema razloga da se ne ponove izbori u dva ogranka i da sve bude legalno i legitimno. Greška je utvrđena i ja ću preuzeti odgovornost, iako je provedba izbora odgovornost samih temeljnih ogranaka – izjavila je predsjednica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica.
Pojasnila je da je do propusta došlo zbog različitog tumačenja pojma mladeži i njihovog prava glasa prije napunjene 18 godine. Članak je dvojben i oni su ga tumačili drugačije od tumačenja koje je iznio glavni tajnik stranke Bačić i koje je prihvaćeno.

 
 

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist