Aktualno

Mato Brautović: Malo je hrvatskih dezinformatora, većina ih je iz susjednih država

Mato Brautović: Malo je hrvatskih dezinformatora, većina ih je iz susjednih država

Dezinformacija su sveprisutne i to nije novi fenomen koji se javio u zadnjih pet godina. Imamo preko 2000 godina iskustva s dezinformacijama i one su na neki način povezane uz krizne ili izvanredne situacije i okolnosti pa su tako izbori nešto što nije standardni događaj pa privlače veći interes javnosti, ali i dezinformacija – ističe za N1 prof. dr. sc. Mato Brautović, koordinator jadranskog centra za borbu protiv dezinformacija Adria Digital Media Observatory.
Na pitanje kome građani mogu vjerovati, Brautović navodi da nema definitivnog odgovora.
-Neka provjere informacija do kojih su došli i na temelju kojih će donijeti odluke za koga će glasati. Proces je dugoročan – polarizacija društva, nisko povjerenje u institucije, medije, političare… – rekao je.
-Imamo kontinuirani problem. Mali je broj izvora dezinformacija koji su originalno iz Hrvatske, dakle malo je hrvatskih dezinformatora, jako puno, odnosno većina ih je iz susjednih ex-yu država, Srbije, BiH i slično- dodao je Brautović.
On ističe da je dodatni problem što sada dezinformacije dolaze i kroz neke mainstream medije.
-Ono što bi se prije pričalo na kavi i kao glasina, završi u medijima. Zabrinjavajuće je da čak i neki mediji u vlasništvu države u susjedstvu šire takve narative, pogotovo kad su u skladu s njihovim nacionalnim i strateškim interesima – ističe dalje te dodaje kako to dugoročno ima posljedice i na Hrvatsku na način da dovodi do dodatne erozije povjerenja građana u institucije.

Pročitajte još

17. TJEDAN PSIHOLOGIJE O važnosti mentalnog zdravlja svih uzrasta

Dulist

SEVERINA NAKON OBRATA ‘Sad ću ići do kraja, tražit ću samostalno skrbništvo’

Dulist

APEL ZA POMOĆ Obitelj Ujdur treba pomoć, majka Kristina je teško bolesna

Dulist