DuList INUrednički izbor

MATEA ALDUK ZA DULIST ‘Voljela bih jednog dana otvoriti nešto svoje’

MATEA ALDUK ZA DULIST 'Voljela bih jednog dana otvoriti nešto svoje'

Dobra, ambiciozna i topla. Osoba koja ima ljubavi i osjećaja prema kuhanju. Ove divne riječi upućene su Matei Alduk u polufinalnoj večeri MasterChefa. Ova Korčulanka, rodom iz Lumbarde, nažalost nije uspjela osvojiti titulu najboljeg kuhara amatera u Hrvatskoj. No, riječ je o vrhunskoj kuharici, s istančanim nepcem, o kojoj ćemo sigurno još čuti. U razgovoru za DuList otkrila nam je nešto više o iskustvu u MasterChefu, ponudi za posao te planovima za budućnost.

Kakav je osjećaj biti među tri najbolja kuhara amatera u Hrvatskoj?
To nije nešto što možeš očekivati kad se prijaviš na MasterChef. Koliko god misliš da si dobar, ne možeš ni sanjati da ćeš dogurati toliko daleko. Svaki dan se ide iz izazova u izazov i želiš ga napraviti na najbolji mogući način. I onda se odjednom nađeš u ‘Top 3’ i ništa ti nije jasno (smijeh)! Mogu reći samo kako je to predobar osjećaj.

Je li Vam žao što niste pobijedili?
Naravno da mi je žao. Zato što znam da nisam u tom zadnjem izazovu napravila najbolje što mogu. Definitivno bih prošla dalje i imala priliku boriti se za titulu. Eto, to se nije dogodilo i žao mi je. Sjetim se nekad toga i promislim: ‘Joj…’. Svakako, sretna sam i s ovim što sam postigla. Sve je to u redu, nije nešto zbog čega bih se ‘ubijala u pojam’.

MATEA ALDUK ZA DULIST 'Voljela bih jednog dana otvoriti nešto svoje'

Ipak, dobili ste ponudu da budete dio tima u restoranu Il Ponteu vlasništvu Vašeg mentora Stjepana Vukadina?
Nismo se uspjeli dosad dogovoriti pa ćemo s novom godinom krenuti u pregovore. Posebno se tomu veselim. Velika je čast dobiti takvu ponudu. Baš je prilika koja se teško odbija. Učiti uz njega, to bi bilo fenomenalno. Nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti.

Kad biste se vratili unatrag, kakvo je za Vas bilo iskustvo sudjelovati u MasterChefu?
Baš smo neki dan komentirali, da svi ljudi koji se prijave na takav show moraju biti malo ‘na svoju ruku’, malo otkačeni (smijeh) – zato što to stvarno nije za svakoga. Jako je fora biti na istom mjestu s ljudima koji dijele istu strast. Kuhanje je jedino o čemu se non-stop priča! Baš je nešto posebno, nešto što ću uvijek pamtiti u životu.

Kakvi su bili Vaši odnosi s drugim ljudima, tko Vam je možda najviše prirastao srcu kroz cijelo to razdoblje?
Ne mogu baš izdvojiti jednu osobu. S dosta ljudi sam se baš zbližila. Naravno, ne možeš sa svima biti dobar – sto ljudi, sto čudi. Netko ti više odgovara, netko manje, no postoji veliki broj njih s kojima sam i dalje u kontaktu te dogovaramo druženja.

MATEA ALDUK ZA DULIST 'Voljela bih jednog dana otvoriti nešto svoje'

Odakle ta ljubav prema kuhanju, nečemu od čega sigurno ne odustajete i neće izaći iz Vaše svakodnevice?
Sjećam se kako bi se na televiziji stalno ‘vrtio’ ’24Kitchen’, što je i slučaj danas. Istražujem, gledam recepte na internetu, razne videozapise izrade… Kuhanje je nešto što je uvijek bilo oko mene. Vidjela sam da je to nešto mi dobro ide. Posebno mi je drago kad skužim da ljudi vole ono što skuham. I to me guralo naprijed i poticalo da idem dalje.

Vi ste završili srednju školu za kuhara?
Jesam, jesam, ali našla sam se u situaciji da to nisam radila, već nešto drugo. Jednostavno, to je sve ‘pošlo u vodu’. No, nije se ništa promijenilo, i dalje sam uživala u kuhanju. Gledala sam MasterChef i uvijek sam razmišljala: ‘Ajme što bih ja sada napravila’. I morala sam se prijaviti!

Koliko je činjenica da ste s Korčule utjecala na Vaš smjer u MasterChefu?
Nisam baš puno pokazala naše tradicije. Nisam baš pripremala hranu inspiriranu mojim krajem. Iako, imala sam neke recepte s lumbarajskim potpisom za finale, ali nažalost, do toga nije došlo (smijeh).

MATEA ALDUK ZA DULIST 'Voljela bih jednog dana otvoriti nešto svoje'

Dosta puta su isticali kako imate istančano nepce za sve okuse. No, koju hranu najvišu volite?
Iskreno, stvarno volim miks svega i svačega. Kroz natjecanje su mi govorili kako imam dobre okuse i da mi je to najjača strana. Valjda zbog toga cijenim svaki okus. Glavno da je dobro, ukusno i fino, bez obzira odakle je to jelo. I da ljudi uživaju!

Koji su Vam planovi za budućnost?
Nadam se dogovoru sa Stipom za posao. A onda kasnije – voljela bih jednog dana otvoriti nešto svoje. Poslat ću vam pozivnicu u Dubrovnik!

Foto: © NOVA TV d.d., autor ‘Press  centar’

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist