Politika

Maro Kristić predstavio zamjenike Dolores Lujić i Petra Miša Mihočevića

Maro Kristić predstavio zamjenike Dolores Lujić i Petra Miša Mihočevića

Kandidat MOST-a za gradonačelnika Dubrovnika Maro Kristić predstavio je u srijedu ujutro svoje kandidate za zamjenika Dolores Lujić i Petra Miša Mihočevića.

-Moja kandidatura samo je nastavak borbe za javni interes, koja se najviše ogleda kroz borbu za prostor, naš strateški razvojni element. Najbolja ogledna primjera kroz koja se ta borba ogleda jest plato Srđa i gruški terminal. Kao saborski zastupnik i gradski vijećnik pokazao sam kako se ustrajnošću i hrabrošću ipak ti resursi mogu sačuvati. Upravo će to biti u fokusu našeg programa. Dakle, kvaliteta života građana je prioritet, kao i ulaganja u sportsku infrastrukturu, izgradnja azila za životinje, ulaganja u vrtićke i školske kapacitete te domove za starije i nemoćne – izjavio je Kristić.

-Nastavit ćemo podržavati sve pozitivne mjere stare gradske uprave, a tu prije svega mislim na razne vrste subvencija u prijevozu te raznih socijalnih mjera, kao što su dodaci na mirovinu starijima i nemoćnima. Uvest ćemo i nove mjere, kao što su subvencije kredita mladim obiteljima za izgradnju ili kupnju prve nekretnine – istaknuo je Kristić.

-Kandidatkinja za zamjenicu, diplomirana pravnica Dolores Lujić ima iskustvo rada u Gradskom vijeću, a istaknuta je u sindikalnoj aktivnosti te će biti zadužena za socijalnu politiku, mlade te komunalna poduzeća. U Petru Mišu Mihočeviću dubrovački će branitelji dobiti svog predstavnika, koji će otvoriti dijalog te zatvoriti brojne probleme na obostrano zadovoljstvo. Dubrovački će kulturni program biti bogatiji i raznolikiji nego dosad, a kulturna scena će biti uključena u stvaranje takvih programa – kazao je Kristić o svojim zamjenicima.

-Ovo su već treći uzastopni izbori da sam u ulozi zamjenice. Nisam članica MOSt-a, ali podržavam njihovu politiku. Prepoznala sam u njima snagu koja je hrabra i sposobna uhvatiti se u koštac s kriminalnim aktivnostima koje se događaju. Podržavam Mara, njegov dosadašnji rad i zalaganje za javni interes. Moje iskustvo u sindikalnom djelovanju može puno pomoći u ustroju komunalnih poduzeća, kako bi bili što učinkovitiji. Javna uprava bi konačno mogla biti efikasna – izjavila je Dolores Lujić.

-Kad mi je Maro ponudio da mu budem zamjenik razumijeli smo se da slično mislimo. Izborni slogan nam mora biti ‘Obliti privatorum’. Nadam se da javnost poštuje naš pošteni rad, a ako nam zavire u imovinske kartice, koju nemam, vidjet će da nemamo ništa, odnosno ono što imamo je stvarno naše. Drugi uvjet je bio da moramo nastaviti sve dobre projekte prethodnih gradskih uprava, jer kao stari stanovnici grada moramo biti svjesni da grad ne počinje od nas, što se obično događa pri promjene svake vlasti – rekao je Petar Mišo Mihočević.

-Kao član Izvršnog odbora Udruge branitelja Dubrovnika upoznat sam s nažalost vrlo zabrinjavajućim stanjem braniteljske populacije. Želio bih ispraviti najveću nepravdu, jer su ih i Grad i Županija zaboravili. Tretiraju se kao ‘društvene djelatnosti’, a oni su živi ljudi koji su htjeli dati život za slobodu ovog grada i grad im je dužan – istaknuo je Mihočević.

-Što se tiče kulture, podsjećam da je festival ‘Julian Rachlin and friends’, koji je austrijska televizija proglasila najboljim festivalom komorne glazbe na svijetu, moj osobni projekt, temeljen na popriličnom isukstvu u kulturi. Funkcionere u gradskoj upravi ne vidim kao one koji samo potpisuju papire, već moraju biti kreativni i pokazati se u svom polju. Dakle, moraju poticati aktivnosti, izmišljati projekte, predlagati onima koji ih mogu izvesti. Posebno izdvajam Dubrovnik zimi, kada grad mora biti jednako zanimljiv kulturni grad. Imamo ideja za to – rekao je Mihočević.

-Kandidati u kampanji ne spominju kulturu jer vjerojatno o tome ništa ne znaju ili neke od njih to ne zanima jer u kulturi ne možeš ‘dići postotak’. Svima su puna usta kulture, ali kad dođu na funkciju od toga nema ništa. Ja dolazim iz žive kulturne prakse te mi je jako stalo da moj grad bude kulturni grad. To sam i pokazao u više navrata. Riječ je o projektima koje treba znati napraviti. Kultura nije samo napraviti predstavu i poći u kazalište, već je složen organizam – ustvrdio je Mihočević.

Kad je riječ o Dubrovačkim ljetnim igrama, Mihočević smatra kako treba ‘promijeniti stvari za koje se vidi da ne hodaju, a godinama se ne mijenjaju’.
-Okolnosti su nažalost na štetu Igara, jako nepogodno. Ali kao što kaže Dum Marin, s ‘bremenom se trijeba akomodavat’. Manifestaciju treba adaptirati u realnim okvirima, s pogledom na najveći učinak na međunarodnom planu – zaključio je Mihočević.

Pročitajte još

Gradski vijećnici bez zamjerki na kulturu, stavove iskazali žutim i crvenim ‘palicama’

Andrea Falkoni Račić

Katarina Doršner: Je li gradnja zračne luke Trebinje novi oblik rata prema RH?

Andrea Falkoni Račić

Franković vlasnicima Dubine: Nitko vas nije istjerao, nego vam se više puta pomagalo

Andrea Falkoni Račić