Politika

Maro Kristić poziva sve u tijelima Dubrovačkog saveza športova na podnošenje ostavki!

maro kristic

Gradski vijećnik Maro Kristić u priopćenju za medije osvrnuo se na zadnju sjednicu Gradskog vijeća, točnije na raspravu koja se među vijećnicima povela o Dubrovačkom savezu športova.
-Prošlu sjednicu Gradskog vijeća obilježilo je ponovljeno izglasavanje točke dnevnog reda pod nazivom Program javnih potreba u sportu Grada Dubrovnika za 2023.godinu. Naime, Program u prvom pokušaju izglasavanja nije dobio potporu dovoljnog broja vijećnika. Devet suzdržanih glasova i devet glasova za nije bilo dovoljno da bi ova odluka dobila zeleno svjetlo. Da se nekim slučajem nije ponovilo glasovanje, značilo bi to da će dubrovački sportski klubovi ostati bez financijskih sredstava u sljedeća tri mjeseca, a svi znamo da su financije najveći problem svih klubova i s kakvim bi se problemima suočili zbog obustave isplate sredstava. Stoga ponovljeno glasovanje držim opravdanim, jer ne bi bilo pravedno kazniti sportaše zbog lošeg i neučinkovitog djelovanja Dubrovačkog saveza sportova, ali i svih nas koji trebamo utjecati na anomalije u sustavu i mijenjati ga na bolje, ali to ne radimo s dovoljno energije, napora i brzine – iznosi Maro Kristić.
Dodaje kako sportaši, njihovi treneri i djelatnici u klubovima svakako zaslužuju pohvale za brojne uspjehe, a oni koji su mogli utjecati na promjene, bez obzira što se razlikuju po namjerama i energiji koju su ulagali u boljitak sporta u našem Gradu moraju otvoreno priznati da su pali na tom ispitu.
-Upravo će ovaj događaj na Gradskom vijeću pokazati jesmo li se konačno odlučili obračunati s privatnim interesima svake vrste kojima nije mjesto u sportu. U protivnom, promjena odluke nekih od nas kod izglasavanja Programa javnih potreba u sportu mogla bi se protumačiti potpuno suprotno. Osobno sam bio jedan od vijećnika koji su promijenili svoj stav i u ponovljenom glasovanju sam ipak podržao financiranje klubova, nametnuvši potrebu sazivanja tematske sjednice, kao uvjet izglasavanja predmetne točke. Napravio sam to prvi put u svojih pet mandata u Gradskom vijeću s uvjerenjem da ovo može biti točka preokreta. Ukoliko to zaista želimo, imamo priliku ustrojiti zdrav sustav dubrovačkog sporta u kojem će najkompetentniji ljudi donositi odluke o raspodjeli sredstava i svim važnim pitanjima za razvoj sporta, na temelju jasnih i pravednih kriterija koje će politički utjecaj smanjiti na najmanju moguću mjeru. Problem se neće riješiti tako što ćemo na Gradskom vijeću biti ‘hrabri’ i selektivno prozivati sportske djelatnike i prebacivati odgovornost na njih, jer odgovornost je ponajprije na nama. No, za takav zaokret je potreban čist početak, a to znači da možemo birati između dvije mogućnosti. Prva i ona koja je svakako poželjnija je da se raspuste sva tijela Dubrovačkog saveza sportova, donese novi statut, novi kriteriji i provedu novi izbori. Stoga otvoreno pozivam sve one koji su u navedenim tijelima da za dobrobit dubrovačkog sporta žurno podnesu ostavke i time daju svoj doprinos promjenama koje su nužne, jer ovo je pitanje zajedničke odgovornosti svih nas. Ukoliko ne postoji volja ove vrste, onda je preostala druga mogućnost te u tom slučaju pozivam gradsku upravu da isključi iz sustava financiranja Dubrovački savez sportova te s cjelokupnom sportskom zajednicom pokrene aktivnosti na osnivanju novog sportskog saveza koji će djelovati na temelju jasnih, transparentnih i pravednih kriterija s najmanjim mogućim političkim utjecajem – iznio je Maro Kristić u priopćenju za javnost.

Pročitajte još

HDZ ZADOVOLJAN Pezo, Franković i Dobroslavić zahvalili su se biračima nakon izbora za Europski parlament

Dulist

VIJEĆNIK SE PITA: ‘Koju bi ocjenu sebi dao Franković da nije imao prihode Lex Vlahušića?’

Dulist

Izradu novog GUP-a ipak nećemo dočekati u ovom Frankovićevom mandatu

Dulist