Politika

MARO KRISTIĆ Potpuno mi je svejedno s kime ću se sučeliti u drugom krugu izbora!

MARO KRISTIĆ Potpuno mi je svejedno s kime ću se sučeliti u drugom krugu izbora!

Maro Kristić Mostov je saborski zastupnik i kandidat te stranke za gradonačelnika Dubrovnika.

U razgovoru za DuList otkriva koji su mu planovi ako postane gradonačelnik, koga vidi u drugom krugu, te koje bi mjere zadržao, a koje uveo kao i što misli o raskolu HDZ-a i Mosta na nacionalnoj razini.

Posljednji razvoj situacije u Vladi stavlja dodatni teret ili vjetar na vašu kandidaturu. Na koji način ćete u ovom trenutku apelirati prema biračima?
Svima je jasno da je za krizu vlasti odgovoran premijer Plenković koji je stao u zaštitu interesnih skupina i smijenio tri naša ministra koji su pokazali dostojanstvo i odgovornost prema narodu i nisu dali podršku duboko kompromitiranom ministru finanacija Zdravku Mariću koji ni s pravne ni s moralne strane ne može biti ministar finacija. Jedini razlog smjene ministara je pokušaj zaustavljanja istraga oko Agrokora u kojima bi brojni kazneno odgovarali. Neki ovo prikazuju kao državnički potez, a prava je istina da je premijer podlegao pritisku interesnih skupina i da se ponio kukavički. Hrvatska na čelu Vlade ne treba diktatora nego čovjeka koji će odgovarati pred Ustavom i štititi interese građana, premijer Plenković to nije. Siguran sam da su nakon današnje sjednice Hrvatskog sabora građani postali svjesni da je su zastupnici Mosta jedini iskreni i beskompromisni borci za javni interes. Očigledno je da se HDZ dogovorio s HNs- om i da će nakon lokalnih izbora oni zajedno s nacionalnim manjinama tvoriti većinu u Hrvatskom saboru. To stavlja u kompromitirajući položaj HDZ na lokalnoj razini jer njihovi birači zapravo daju potporu suradnji s HNS-om i na lokalnoj razini, samo im središnjica šuti o tome. Što se Mosta tiče, vjerujem da smo još jedan put pokazali da nam fotelje ništa ne znače i da je jedino što nas zanima zdrava Hrvatska bez korupcije, kriminala i interesnih skupina.

Brak HDZ i Mosta je završena stvar, no što se može očekivati na lokalnoj razini?
Na nacionalnoj razini je suradnja s HDZ-om završena. Naša suradnja je bila zasnovana na programskim osnovama i jedan veliki dio naših predizbornih obećanja smo i ostvarili. Suradnja je pukla samovoljom premijera koji je smijenio tri vrlo uspješna i sposobna ministra da bi zaštitio interesne skupine i ministra Marića koji je u evidentnom sukobu interesa. Kao vijećnik u Gradskom vijeću grada Dubrovnika naučio sam da se odluke mogu donositi i bez stabilne većine i svaki dobar prijedlog s čije god on strane dolazio rado ćemo podržati. Gradska vijećnica je mjesto dijaloga i vjerujem da Grad može uspješno funkcionirati i bez čvrstih koalicija. Jedini partner u kojeg imam veliko povjerenje su kolege s liste Srđ je Grad koje su me javno podržale kao gradonačelničkog kandidata.

Mislite li da ste Vašim djelovanjem u Saboru stvorili dovoljno jak profil kandidata kojeg će lokalna zajednica prepoznati?
Vjerujem da su građani prepoznali moj rad, borbu i zalaganje za teme od lokalnog značaja u Hrvatskom saboru. Ja sam se za Dubrovnik borio i u Dubrovniku i u Zagrebu za razliku od dosadašnjih zastupnika koji su u Zagreb išli po mišljenje. Jedan sam od najaktivnijih zastupnika u Saboru i osim lokalnih tema s kolegama Grmojom i Buljem sam otvorio mnoge teme o kojima se do sada šutjelo. Uložio sam puno hrabrosti i napora oko rasvjetljavanja činjenica o nekretninskom projektu na Srđu i sumnjivoj koncesiji za izgradnju putničkih terminala u Gružu. Vjerujemo da danas ova dva ključna resursa za razvoj Dubrovnika nisu potpuno izgubljena dobrim dijelom i zbog mog zalaganja.

S obzirom na razvoj situacije u Saboru, hoćete li i dalje ostati zastupnik?
Do daljnjeg ostajem zastupnik u Hrvatskom saboru. Putujem u Zagreb na sjednicu na kojoj će se raspravljati o odgovornosti ministra Marića. Sudjelovat ću u raspravi i iznijeti svoje argumente zbog kojih smatram da ministar Marić mora otići.

Ovaj put izlazite na listi Mosta uz potporu Srđevaca kao kandidatu. Kako ćete funkcionirati u slučaju da oboje osvojite mandate u Gradskom vijeću? Svatko za sebe ili?
Most i Srđ je Grad su i do sada odlično surađivali i ne vidim razloga da se ta suradnja nastavi i u novom sazivu Gradskog vijeća. Predstavnici liste Srđ je Grad se nalaze na našoj županijskoj listi, a odluka o ovakvom načinu izlaska na izbore je bila zajednička. I u Mostu i kod Srđevaca vlada potpuna sloboda u iznošenju mišljenja, postoje razlike među nama kao ljudima, ali jedno nam je zajedničko, a to je da nam je javni interes ispred svega.

U javnosti ste često isticali kako ste upravo Vi inicijator Zakona o lokalnim izborima zbog kojeg se Andro Vlahušić ne može kandidirati zbog presude u aferi Šipan? On je na ovu situaciju uzvratio najavom kandidature ako padne Vlada, kako to komentirate?
Jedan sam od inicijatora donošenja ovog zakona koji je prošao ocjenu ustavnosti jednoglasnom odlukom svih 12 sudaca Ustavnog suda koji su konstatirali da se zakon odnosi na široki krug osoba, a ne na jednu osobu, da je u skladu s nacionalnim i međunarodnim pravnim standardima i da vraća izgubljeno povjerenje u politički sustav. Ni mi u Mostu nismo bili sretni što trebamo predlagati jedan ovakav zakon. Zakon je samo rezultat činjenice da još uvijek u Hrvatskoj postoje stranke koje će kandidirati pravomoćno osuđene pojedince za najteža kaznena djela na javne funkcije. Do sada je barem tridesetak onih koji se neće moći kandidirati jer su počinili neko od kaznenih djela iz zakonskog kataloga. Hoće li se gospodin Vlahušić moći kandidirati za Sabor u slučaju novih izbora ovisiti će o HDZ-u. Mi smo prijedlog uvrstili u saborsku proceduru i pitanje je hoće li HDZ kao novi HNS-ov partner poštedjeti pravomoćno osuđene osobe. Naš stav je tu jasan i napravili smo sve što smo obećali, izjednačili smo uvjete za zabranu kandidiranja na svim razinama. To više ne ovisi o nama.

Koga vidite u drugom krugu, osim sebe naravno?
Potpuno mi je svejedno s kime ću se sučeliti u drugom krugu izbora za gradonačelnika grada Dubrovnika. Koncentriran sam na svoj tim i svoj program, ne želim se baviti drugima.

Kako bi ocijenili ovaj dosadašnji ‘neformalni’ dio kampanje?
Neformalni dio kampanje je protekao uglavnom u napadima na mene. Vjerojatno zato jer sam imao hrabrosti boriti se za Dubrovnik i njegove građane. Vjerujem da to nije sve što neki mogu pokazati jer se ja toga ne bojim. Vjerujem da će sama kampanja proteći u korektnim sučeljavanjima i da ćemo se nadmetati kvalitetnim idejama za Grad i građane.

Kandidat Mosta za županiju je Nikola Grmoja, a Vaš nekadašnji šef je aktualni župan Nikola Dobroslavić. Stvara li Vam to nekakve probleme?
Izuzetno sam ponosan što je Nikola Grmoja kandidat za župana Dubrovacko-neretvanske županije. On je iznimno hrabra i sposobna osoba koja će donijeti potrebna osvježenja i novi zamah koji je potreban Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nemam nikakvih problema s iznošenjem stavova pa mi nije problem ni izgovoriti da je Nikola Grmoja bolji kandidat za župana od Nikole Dobroslavica, a uskoro bivšeg župana poštujem i uvijek smo imali korektan odnos.

Što je prvi projekt na kojem ćete početi raditi ako postanete gradonačelnik?
Stvari se neće promijeniti prvim projektom niti prvim korakom. Bit ću otvoren za suradnju sa svim dobronamjernim ljudima i poštivati ću njihovu volju. Zajedno ćemo raditi na poboljšanju kvalitete života. Posebno se nadam da će se s vremenom mladi više aktivirati u javnom životu.

Koje postojeće gradske mjere bi zadržali, a koje ukinuli?
Sve socijalne mjere bih svakako zadržao i dodatno unaprijedio, posebno ću se založiti da umirovljenici dobiju veći dodatak na svoje mirovine. Subvencije u svim vrstama prijevoza će ostati jer je to jako kvalitetna mjera. Mladi će dobiti priliku izgraditi ili kupiti prvu nekretninu uz vrlo izdašnu potporu Grada. Subvencije za podstanare će također ostati. U gradskim stanovima će živjeti oni koji stvarno ispunjavaju kriterije, a ne oni koji su bliži gradskoj upravi.

PROMO

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist