Politika

MARO KRISTIĆ Koji je stvarni cilj povećanja vrijednosti isplaćene dividende dioničarima Luke Dubrovnik?

MARO KRISTIĆ Koji je stvarni cilj povećanja vrijednosti isplaćene dividende dioničarima Luke Dubrovnik?

Gradski vijećnik Maro Kristić (MOST) osvrnuo se u novom priopćenju o pitanju isplate dividende dioničarima Luke Dubrovnik o kojoj su vijećnici na posljednjoj sjednici gradskog vijeća problematizirali.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Na zadnjoj sjednici gradskog vijeća problematizirali smo pitanje isplate dividende dioničarima Luke Dubrovnik. Ne tako davno zajedničkim snagama smo uspjeli zaustaviti da bivše upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik dodijeli koncesiju za izgradnju i upravljanje budućim terminalom za brodove na kružnim putovanjima francusko-turskom konzorciju.
Mojim pravodobnim istupom u Hrvatskom saboru i Vašom brzom reakcijom na lokalnoj razini i razrješenjem članova upravnog vijeća spriječili smo veliku opasnost da izgubimo kontrolu nad gruškim akvatorijem kao ključnim, strateškim resursom o čijem statusu u mnogome ovisi budućnost i razvoj cijelog Grada.
Od tada ova gradska uprava uvijek iznosi stav kako će Grad Dubrovnik odnosno Luka Dubrovnik biti nositelji prioritetne koncesije kada dođe do početka gradnje terminala, pa nas je sve iznenadio nedavna odluka Grada kao najvećeg pojedinačnog dioničara da se dioničarima Luke Dubrovnik umjesto predloženih 150 kn po dionici isplati 5 puta veća dividenda po cijeni od 750 kn po dionici, što nikako ne ostavlja dojam da se Luka Dubrovnik priprema, jača i osnažuje za preuzimanje prioritetne koncesije te da se prilagođava potrebi daljnjeg razvoja.
Takvom stavu su se usprotivili i mali dioničari, koji su većinom proveli svoj cijeli radni vijek kao zaposlenici Luke, smatrajući kako se na taj način ne štite njihovi interesi, jer i oni od početka žele da Luka Dubrovnik bude prioriteti koncesionar i bili su se spremni odreći visoke dividende svjesni da je ovakav potez u suprotnosti s dosada više puta javno iznesenim stavovima gradske uprave, jednako kao i onda kada su ne tako davno na slobodnom tržištu propustili kupiti dionice i postati većinski vlasnik Luke Dubrovnik. Na kraju je te dionice kupila Atlantska plovidba, a Grad je i dalje ispod 50 posto, dok istovremeno rasipamo javni novac kojeg nema i zaključujemo trenutno nepotrebni predugovor kojim se obvezujemo od Općine Mljet za gotovo 4,5 milijuna kuna otkupiti udjele u trgovačkim društvima u gradskom vlasništvu koji su uglavnom fiktivnog karaktera, a od cijelog posla jedino Općina Mljet ima korist jer će kada se za to steknu uvjeti dobiti bespovratnu potporu iz proračuna Grada Dubrovnika u milijunskoj visini.
Nadalje, uvidom u javno dostupne podatke može se utvrditi kako je uz Grad Dubrovnik najveći pojedinačni dioničar Luke Dubrovnik gospodin Tomislav Matić koji se na dan 31.12.2018. godine vodio kao vlasnik 25,39 posto dionica. Indikativno je da su nakon navedenog datuma dionice prebačene na skrbnički račun Zagrebačke banke, a što je razvidno iz javno dostupnog izvješća Luke Dubrovnika d.d. za 2019. godinu pod stavkom ‘Vlasnička struktura na dan’. Iako te dionice djeluju skrivene na skrbničkom računu i identitet njihovog vlasnika nije javan, da je njihov vjerojatni stvarni vlasnik gospodin Tomislav Matić otkriva činjenica da je isti zamjenik predsjednika nadzornog odbora Luke Dubrovnik s potvrđenim mandatom do 2024. godine. Treba naglasiti kako je gospodin Tomislav Matić član mail grupe ‘Borg’, a široj javnosti je poznat po sudjelovanju u donošenju Lex Agrokora i tajnom dopisivanju mailom s bivšom ministricom gospodarstva Martinom Dalić.
Uz sve navedeno posebno nas zabrinjava postupanje Grada Dubrovnika u ovom slučaju koji kao većinski vlasnik dopušta da mu na mjestu zamjenika predsjednika nadzornog odbora sjedi upravo gospodin Tomislav Matić, jednako kao i zašto Grad Dubrovnik ignorira moguću činjenicu da iza skrbničkog računa zapravo stoji ta ista osoba?
Zbog ovakvih poteza Grada opravdano postavljamo pitanje koji je stvarni cilj ovakvog povećanja vrijednosti isplaćene dividende te postoje li kontakti gradske uprave s vlasnikom dionica čiji identitet nije poznat i je li stav Grada i dalje isti kada je u pitanju budući nositelj prioritetne koncesije, odnosno zašto se ista još uvijek ne ostvaruje?

Gradski vijećnik
Maro Kristić’

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist