Politika

Kristić: ‘Hoće li se s radovima na Lapadskoj obali zaista početi na proljeće?’

Ne tako davno konačno smo dočekali lijepe vijesti o skorom početku radova na rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale. Ovaj iznimno važan projekt koji je na žalost godinama služio kao predizborna ješka za naivne birače sada je pred samim početkom realizacije. Prema informacijama koje su nam dostupne iz medija i javnih istupa gradske uprave ishođena je potrebna dokumentacija za gradnju, dobiveno je 70 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava, a nedavno je proveden i postupak javne nabave pa bi izabrani izvođač ili izvođači sa svojom građevinskom mehanizacijom sukladno najavama gradonačelnika u proljeće trebali započeti s izvođenjem dugo očekivanih radova – piše u priopćenju za medije gradski vijećnik Mosta Maro Kristić, a kojeg prenopsimo u cijelosti.

‘Ovaj projekt, a i brojni drugi poput izgradnje ceste s Mosta dr. Franje Tuđmana do Pobrežja i groblja na Dubcu su dugo vremena čekali na svoju realizaciju zbog loših odredbi Zakona o izvlaštenju i utvrđivanju naknade koje su usporavale razvoj projekata od javnog interesa jer je svaka žalba u postupku izvlaštenja zaustavljala daljnji proces. Na moj prijedlog, uz potporu zastupnika Mosta i tadašnje vladajuće većine u Hrvatskom saboru sporne odredbe su izmijenjenu (žalba ne odgađa daljnji tijek postupka) i sada se projekti poput ovog i izgradnje ceste s mosta do Pobrežja koji bi još godinama čekali na realizaciju mogu puno brže ostvariti i ostvaruju. Ovo posebno naglašavam jer se prije nekoliko dana u jednom našem tjedniku pojavio članak koji ostavlja sumnju na skori početak radova na uređenju i proširenju Lapadske obale upravo zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa koje Grad ima s više fizičkih i pravnih osoba na trasi buduće dvotračne prometnice sa šetnicom. Transparentne informacije o svim, a posebno ovako velikim, kako ih često nazivamo kapitalnim projektima moraju biti dostupne građanima u svakom trenutku kako bi se izbjeglo nepovjerenje i sumnje koje se svako malo pojavljuju u javnom prostoru. Stoga molimo gradsku upravu da javno objave sve, kako tvrde pravomoćne građevinske dozvole za svaku od faza uređenja i proširenja Lapadske obale te ugovor o osiguranju 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava koji su gradonačelnik, ministar mora, prometa i infrastrukture te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije potpisali u svibnju prošle godine u gradskoj vijećnici Grada Dubrovnika. Naime, svima je jasno kako se radovi ne mogu započeti bez da su postupci izvlaštenja okončani i bez da su ostali eventualno postojeći imovinsko – pravni problemi poput onog s koncesionarom luke nautičkog turizma Marina Gruž riješeni pa molimo i za ove dragocjene informacije kako bi javnost imala pravu sliku i mogla donijeti zaključak o tome kada će se stvarno krenuti s izvođenjem radova i hoće li to zaista biti u proljeće ove godine kako je najavljeno? Također, gradonačelnik je više puta javno izrekao kako za ovaj projekt neće biti utrošena niti jedna kuna iz gradskog proračuna pa molimo i za informaciju o tome koliki su troškovi izvlaštenja, tko će ih platiti te postoji li opasnost da ćemo platiti penale na europska sredstva zbog kašnjenja s realizacijom projekta uzrokovanog imovinsko – pravnim problemima koji nisu riješeni na vrijeme?’, stoji u potpisu Maro Kristić.

Pročitajte još

Plenković: ‘Nije dobro donositi velike odluke kad je jugo’, Milanović: ‘Kad puše jugo, miš se sakrije u rupu…’

Dulist

VLAHUŠIĆ O REBALANSU PRORAČUNA Vrijeme kredita je prošlo, živimo od rada i imovine!

Dulist

HDZ OBJAVIO REZULTATE Evo koliko su glasova dobili Franković i zamjenici na unutarstranačkim izborima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija