Grad

Mario Obuljen o značajnom dokumentu za svaku lokalnu zajednicu

Mario Obuljen o značajnom dokumentu za svaku lokalnu zajednicu

Dubrovčanin, inženjer građevine Mario Obuljen napisao je tekst o današnjem svečanom potpisivanju i predstavljanju prvih hrvatskih Posebnih uzanci o gradnji pomoću kojih će se, kako kaže, moći regurirati odnosi svih sudionika u Gradnji. Zadnje uzance su bile izrađene davne 1977. godine, a toliko toga se promijenilo tako da je ovo zaista značajan dokument za struku i za svaku lokalnu zajednicu.

Posebne uzance o građenju su donesene davne 1977. godine, a zahvaljujući stručnom timu se krenulo u izradu novih uzanci 2015. godine dok je radna skupina počela s radom 2016.godine, u skladu sa čl. 199. Zakona o gradnji. S ponosom možemo istaknuti da je i više nego očito da se kroz izniman obol i doprinos strukovnih timova napokon završio ovaj značajan dokument pomoću kojeg se uređuju odnosi između naručioca i izvođača radova (ugovarača svih sudionika u gradnji) u poslovima izvođenja radova na građevinskim objektima.

Da bi imali ovako kompletan i strukovan dokument bilo je potrebno održati više od 45 sjednica (napominjem da ni jedan sastanak nije bio kraći od tri sata), više od 20 javnih skupova, niz provedenih anketa uz brojne i brojne sate promišljanja, dorada, nadopuna te usklađivanja.

Posebne uzance o građenju, koje smo izradili u suradnji sa strukovnim udruženjima, obuhvaćaju suvremene poslovne običaje u građenju čija primjena će, osim za sektor graditeljstva i naručitelje radova, biti osobito važna u obnovi područja pogođenih potresom i realizaciji budućih projekata te infrastrukture značajne za održivi razvoj gospodarstva i lokalne zajednice. 

Posebne zahvale svima na suradnji koji su doprinijeli izradi ovog značajnog dokumenta! 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist