Grad

MARINA GRUŽ JK Orsan i VK Neptun traže poništenje građevinske dozvole

MARINA GRUŽ JK Orsan i VK Neptun traže poništenje građevinske dozvole

Jedriličarski klub Orsan i Veslački klub Neptun podići će zajedničku tužbu Upravnom sudu u Splitu, kojom žele osporiti građevinsku dozvolu, koju je za projekt Marine Gruž tvrtci Laguna trade Franja Pašalića izdalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Zaključak je to koji je jednoglasno izglasala izvanredna skupština Jedriličarskog kluba Orsan u srijedu navečer u prepunoj dvorani Hotela Lapad.

– Do pred petnaest dana mi o sadržaju građevinske dozvole nismo imali nikakvih saznanja. Onda smo saznali za problem mosta koji se ima izgraditi do platoa koji koriste Orsan i Neptun, kao i uklanjanja naše đige na južnom dijelu. Uhvatila nas je panika. Tražili smo sastanak s Franjom Pašalićem, ali do toga nije došlo. Poručio sam Pašaliću da Dubrovnik nije Rogoznica. Mi jesmo za marinu, ali ne dozvoljavamo da se diraju granice naše koncesije. Mi smo tu starosjedioci – kazao je uvodno predsjednik JK Orsan Marinko Mikulandra.

Član Izvršnog odbora JK Orsan Željan Konsuo rekao je kako je trenutno dostupna građevinska dozvola u suhoparnoj verziji.

– Ne znamo što u dozvoli stoji, jer je bez priloga. Ministarstvo se pozvalo na Zakon o građenju i isključilo nas kao stranku u postupku. Mi smo stoga uporište našli u Studiji utjecaja na okoliš, koja je podloga za građevinsku dozvolu, a naručila ju je Laguna trade – kazao je Konsuo.

Konsuo je izdvojio nekoliko argumenta na kojima JK Orsan i VK Neptun temelje svoju tužbu. Najprije to je problem mosta na izlazu iz hangara, kao i koridor od ulaza na malom istezalištu do ljetnih vezova, gdje bi trebala prometovati vozila na električni pogon. Uz to, riječ je i o preklapanju plovnih puteva, jer neće biti prostora za pristup pumpi, a nemoguće je i zaobilaženje plovila.

– U samo zaključku Studije stoji kako dio zahvata ulazi u koncesiju JK Orsana, a uz to UPU-om se uvjetuje selidba veslačkog kluba u Solitudo. Mi ništa ne izmišljamo, izrađivač studije Građevinski fakultet nam je dao za pravo – istaknuo je Konsuo.

Podršku ideji tužbe dao je i predsjednik VK Neptuna Marko Potrebica, koji je istaknuo kako veslački klub s nikim nije razgovarao o mogućoj selidbi.

– Nas četiri godine nitko ništa nije pitao. Naš stav je jasan: mi smo protiv selidbe, i podržat ćemo vas u namjeri tužbe. Nama je neprihvatljivo da se ruši lijeva strana Neptuna. Znamo da je sve ovo zakuhala ministrica. Tražimo da nas zaštitite i supotpisat ćemo tužbu – rekao je Potrebica.

Član JK Orsan Denis Orlić kazao je kako je tužba zalog za nastavak razgovora.
– To nam je sigureca za budućnost. Moramo s Laguna tradeom doći do dogovora – kazao je Orlić.

Inače, na skupštini nije bilo predstavnika Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, premda im je poslan poziv.

– Nemamo potporu. Nemamo se na koga osloniti, to je žalosno – zaključio je Mikulandra, koji je na skupštini pročitao pismo investitora Franja Pašalića, u kojem je ovaj strah Orsanovaca zbog ugroze postojanja nazvao – besmislicama.

Pročitajte još

Asfaltira se Ulica Marina Kneževića u Novoj Mokošici

Dulist

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović