Kultura

Mare Fjočica ove subote na Mljetu

Mare Fjočica ove subote na Mljetu

Kazališna družina Kolarin gostuje na Mljetu s predstavom MARE FJOČICA, autora Joza Lovrića Jadrijeva u režiji Paola Tišljarića. Predstava će se igrati u Prožuri, 24. srpnja (subota) u 21 sat. Kolarini zahvaljuju obiteljima Đivanović i Jančić što su im ustupili svoje kuće kao dio scenografije u predstavi. Također, Ivan Boban, dugogodišnji član KD Kolarin će na Mljetu imati premijerni nastup u ulozi kapetana Cvijeta.

Komediju Josipa Lovrića ‘Mare Fjočica’ režira Paolo Tišljarić, kojemu je ovo već četvrta suradnja s KD Kolarin. Maru Fjočicu autor je napisao potkraj sedamdesetih, a u dubrovačkom teatru se izvodila početkom osamdesetih. Privukla je velik interes publike pa je njezin odjek uspoređivan sa Stullijevom Katom Kapuralicom. Zato je 1983. u Pilama snimljena i za državnu televiziju, kao još jedan komad dubrovačkoga ambijentalnog teatra.

Lovrić je uvijek naglašavao kako drama kao forma valja biti pisana prvenstveno za čitanje, a uprizorenje joj može biti samo dodatno ostvarenje. Vjerojatno se iz toga razloga dramske dionice u Mari Fjočici nižu bez oznake o tome tko ih izgovara. Lovrić u ovoj neodoljivoj komediji, na simpatičan način, portretira dubrovačku siđelicu Maru Fjočicu, koja se usprkos ljubomori svojih jezičavih susjeda ženi za umirovljenog kapetana Cvijeta, a tako stvara autentičnu sliku Dubrovnika onda, ali i danas, u kojoj će se prepoznati različite generacije gledatelja.

Redatelj: Paolo Tišljarić

Izbor kostima: Aida Machiedo

Obrada glazbe: Žarko Dragojević

Tehnička podrška na lokaciji: Fifi Sound

Jezična savjetnica: Ivana Lovrić Jović

Grafičko oblikovanje: Maji Studio

Uloge:

Mare Fjočica – Marinka Metković

Gospar Cvjeto – Ivan Boban

Lina – Jelena Maržić

Lukre – Jelica Čučević

Šime – Ante Tonći Đurković

Đuro – Leo Mrkić

Konobarica – Aida Machiedo / Darija Mikulandra Žanetić

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist