Kultura

Maračić novi voditelj zagrebačke Galerije Forum

Maračić novi voditelj zagrebačke Galerije Forum

Zagrebački KIC u petak, 22. veljače na posebnoj konferenciji za medije predstavit će bivšeg ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik Antuna Maračića kao novog voditelja Galerije Forum.

Na press konferenciji Maračić će predstaviti svoju viziju izložbenog programa Galerije Forum u narednom razdoblju. Ujedno će biti predstavljen i novi Savjet Galerije Forum, čiji će članovi također biti prisutni.

– Nijedan lokalni kulturno-politički događaj iz Dubrovnika nije izazvao takvu reakciju kulturne javnosti na nacionalnoj razini kao što je to neizbor Antuna Maračića za još jedan ravnateljski mandat u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Brojni hrvatski umjetnici, udruge i kulturne ustanove podržali su Maračića i oštro osudili njegov neizbor te smjenu s mjesta ravnatelja UGD-a – kaže se u priopćenju KIC-a.

Galerija Forum preko 40 godina djeluje u sklopu KIC –a svojim samostalnim izlagačkim programom. Osnovala ju je 1969. godine grupa umjetnika sa ciljem razvoja opće likovne kulture kroz aktivnu afirmaciju vlastitog estetskog stava i punu kontrolu umjetnika nad svim programskim i organizacijskim aspektima galerijskog poslovanja.

Zahvaljujući svojem nezavisnom položaju, ona predstavlja prvu realizaciju  koncepcije „kolektiva kojim upravljaju umjetnici“ u regiji, koji se na internacionalnoj sceni pojavljuju od kraja 50-tih godina kao kritika institucionalne i komercijalne galerijske prakse.

U Galeriji Forum održano je preko 350 samostalnih i skupnih izložbi od kojih su mnoge imale velik odjek, primjerice izložbe Roberta Rauschenberga, Joana Miroa, Emilia Vedove i dr.

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist