Aktualno

Malostonski zaljev bez uzgoja ribe i školjaka?

Malostonski zaljev bez uzgoja ribe i školjaka?

Ministrici zaštite okoliša Mireli Holy s juga Hrvatske upućene su primjedbe na nacrt Zakona o zaštiti prirode radi ribolova i školjkarstva u Malostonskom zaljevu i Malom moru.

Primjedbe su, javljaju iz Županije, upućene nakon stručne rasprave koju je predvodio zamjenik župana Frano Skokandić i koja je okupila predstavnike obrtničke komore, općina Ston i Dubrovačko-primorje, Zavoda za prostorno uređenje DNŽ te Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ.

Naime, Ceh za ribarstvo i marikulturu Hrvatske obrtničke komore inicirao je ovu raspravu i to zbog toga jer po članku 83. Zakona o zaštiti prirode na području Malostonskog zaljeva i Malog mora neće biti moguće uzgajati ribu i školjke.

– Uključivanjem iznimaka u članak 83. kojim se dopušta ribolov u moru posebnog rezervata i nacionalnog parka, sukladno planovima gospodarenja i planovima upravljanja zaštićenim područjem, omogućilo bi se i u posebnom rezervatu tradicijske djelatnosti kao što su ribolov i marikultura, a na način da se ne ugrožavaju uvjeti važni za očuvanje svojstva zbog kojih su Malostonski zaljev i Malo more proglašeni posebnim rezervatom – navodi se u primjedbama upućenima ministrici te dodaje kako bi ribolov trebalo omogućiti „u cilju zaštite nasada kamenica i mušula koje sada stradavaju od predatora“.

Također, u obrazloženju se navodi kako bi se ribarstvo i marikultura trebali kontrolirati preko planova gospodarenja kojima je potrebno osigurati održivo korištenje zavičajnih vrsta te planova upravljanja kojima bi se trebalo odrediti smjernice zaštite, korištenja i upravljanja zaštićenim područjem.

Dubrovačko-neretvanska županija stoga će, navodi se u dopisu ministrici Holy, uz potrebne izmjene zakona ustrajati na izradi stručne podloge za Malostonski zaljev i Malo more, a kojom će se ustvrditi vrijednost područja, moguće aktivnosti i način upravljanja područjem.

Također, Županija će izraditi plan gospodarenja i upravljanja kojim će se odrediti obim djelatnosti te donijeti prostorni plan područja posebnih obilježja Malostonskog zaljeva i Malog mora, kojim će se definirati uvjeti i način gradnje stambenih i gospodarskih objekata unutar zaštićenog područja te regulirati legalizacija i sanacija bespravno sagrađenih objekata.  
 
 
 

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist