DuList IN

Malostonska kamenica pruža beskrajnu inspiraciju vrsnim korčulanskim kuharima

Malostonska kamenica pruža beskrajnu inspiraciju vrsnim korčulanskim kuharima

U sklopu projekta Brendiranje Malostonske kamenice – The Queen of Oysters u konobi Škafetin u Lumbardi ovog se petka održala specijalizirana gastro radionica za korčulanske ugostitelje.

Radionicu je predvodio Marko Gajski, glavni kuhar restorana Lešić Dimitri. Po zanimanju informatičar, Marko je svoj kulinarski put započeo sudjelovanjem u prvoj sezoni popularnog showa Masterchef, da bi se nakon stažiranja uz velika imena svjetske gastronomske scene te rada u nekoliko poznatih hrvatskih restorana smjestio na Korčuli i donio joj prvu Michelinovu zvjezdicu. Ideje za meni crpi iz lokalnih sezonskih namirnica, fokusirajući se na morske plodove uz odvažne okuse.

Chefu Gajskom na radionici se pridružio domaćin Dario Žmikić, vlasnik i glavni kuhar obiteljske konobe Škafetin. Dario je također javnosti poznat kao sudionik Masterchefa, u kojem se plasirao među 10 najboljih natjecatelja. Nedugo nakon sudjelovanja u showu, zajedno sa svojom obitelji otvorio je Škafetin u rodnoj kući u Lumbardi. Uz snažne okuse tradicije koje u ovu konobu donosi njegova majka Marica, vrsna kuharica, Dario jelima dodaje suvremeni štih.

-Malostonska kamenica je vrhunska namirnica i bilo mi je pravo zadovoljstvo pripremati danas ova jela uz kolegu Marka. Mislim da smo pokazali tek mali dio onoga što ova namirnica može dati. Okus mora i mesa kamenice u spoju sa začinima daje posebnu notu koja je dodatno oplemeni te pruža beskrajnu inspiraciju za fantastična jela – istaknuo je Dario.

Radionica je započela druženjem uz koktel Fennel bees knee’s koji je za ovu prigodu kreirao Jakša Marelić (Konoba Maha) s otočkim proizvodima – lokalnim ginom, medom, citrusima i komoračem. Oba chefa predstavila su po tri jela s Malostonskom kamenicom a sva jela sljubljena su s lokalnim vinima, s fokusom na korčulanske autohtone sorte. Chef Gajski je tako pripremio svježe kamenice s gazpachom od krastavca i divljim moračem, torteline od blitve s veloute umakom s limunom, motarom i dehidriranom kamenicom te tempuru od kamenica, s chilli mouselin umakom i mariniranim daikonom u kvasini. Chef Žmikić se predstavio s nekoliko vrsta mariniranih kamenica, juhom sa svježom kamenicom te zapečenom kamenicom s pancetom i maslom sa soli. Jela su izvrsno pratili cetinka, rukatac, pošip, rosé od plavca i plavine te grk.

Korčulanski ugostitelji složili su se kako je radionica bila iznimno zanimljiva, poučna i korisna te nisu skrivali svoje oduševljenje degustiranim jelima. Istaknuli su kako je ovo bio lijep povod za razmjenu iskustava i uvod u sezonu koja je pred vratima.

Ova gastro radionica posljednja je u nizu radionica unutar projekta ‘The Queen of Oysters’, koji pokriva razne ciljne skupine dionika u turizmu kako bi Malostonska kamenica postala nezaobilazan proizvod koji se mora probati dolaskom u Dubrovačko-neretvansku županiju.

Autorica fotografija: Anđela Šćepanović

Malostonska kamenica pruža beskrajnu inspiraciju vrsnim korčulanskim kuharima

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist