Grad

Mala Onofrijeva fontana svijetli u znak podrške oboljelima od gastroshize

Mala Onofrijeva fontana svijetli u znak podrške oboljelima od gastroshize

Grad Dubrovnik se ove godine priključio obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize koja se treći put po redu održava u Hrvatskoj. Tako je ove subote, 30. srpnja 2022. u večernjim satima, Mala Onofrijeva fontana osvijetljena zelenim svjetlima, a osim Dubrovnika potporu su pružila još 32 grada, kako prenose iz Grada Dubrovnika.

Međunarodni dan gastroshize obilježava se 30. srpnja jer je na taj dan 2008. godine usred komplikacija od bolesti preminuo četveromjesečni dječak Avery Rauen, čija je majka Meghan osnovala fondaciju The Global Gastroschisis Foundation.

Podizanju svijesti o gastroshizi prvi put se pridružila Slovenija, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina, a tom prigodom su obitelji iz tih država izradili motivacijski plakat koji razbija mitove da je gastroshiza nespojiva s normalnim životom.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Javlja se prosječno u 1 : 2 000 slučajeva, a uzrok je do dan danas nepoznat. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Nakon poroda je potrebna barem jedna operacija. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svakog djeteta.

The Global Gastroschisis Foundation povezuje obitelji iz cijelog svijeta, a nedavno su se preko te organizacije povezale i obitelji iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Sve bebe rođene u zadnje dvije godine na područjima tih država, čije su obitelji registrirane u organizaciji i podijelile svoje priče, vrlo brzo su se oporavile i danas žive bez ikakvih posljedica.

Tijek oporavka uključuje i parenteralno hranjenje te hranjenje putem sonde, kroz koju se nekad sadržaj želuca izvlači van. Kada sadržaj koji se izvlači iz sonde počne poprimati nijansu zelene boje, to znači da su se crijeva probudila, da probava radi i da je beba potencijalno spremna za normalno hranjenje. To je prvi znak da oporavak ide u dobrom smjeru i upravo zato je zeleno službena boja gastroshize.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist