AktualnoUrednički izbor

LUKŠA GLAVINJA NAJAVIO STRATEŠKI INVESTICIJSKI PROJEKT RH U Cavtatu kreće gradnja marine i turističkog naselja s 900 kreveta

LUKŠA GLAVINJA NAJAVIO STRATEŠKI INVESTICIJSKI PROJEKT RH U Cavtatu kreće gradnja marine i turističkog naselja s 900 kreveta

Projekt Marina Cavtat & Resort na Prahivcu Vlada je proglasila strateš­kim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Ekskluzivne detalje ovog projekta prvi je donio upravo DuList u svome tiskanom izdanju od 6. srpnja u razgovoru s direktorom Marina Cavtat & Resorta Lukšom Glavinjom. Riječ je o projektu koji predviđa izgradnju hotelskog resorta od pet zvjezdica turističke namjene, s ukupno 260 smještajnih jedinica odno­sno oko 900 kreveta, a u sklopu njega predviđeni su, među ostalim, koso panoramsko dizalo, restorani, ugosti­teljski sadržaji, pješačke staze, vanjski bazeni i drugi sportsko-rekreacijski sadržaji, stoji u odluci Vlade. Riječ je o projektu na kojem je od 2007., punih 15 godina, radio sadašnji direktor Marina Cavtat & Resorta Lukša Glavinja. Jav­nosti je dobro poznat po svom turističkom i direktorskom iskustvu od Turističke agencije Atlas, osnivanja agencije Gulliver, direktorske pozicije u hotelu Kompas, funkcije predsjednika Uprave hotela Cavtat, ali i regionalnog direktora za Hrvatsku i Crnu Goru pri Iberostar Hotels & Resorts. Od 2007. svoju istaknutu karijeru nastavio je kao savjetnik u tvrtki Dalmi Inc., gdje je bio prokurist te konzultat, a sada kreće i u konkretnu realizaciju ovog za Cavtat važnog projekta. Ovaj projekt sada je ozbiljna investicija za koju garantira kako investitor tako i Vlada.

— Radi se o resortu od pet zvjez­dica koji podiže cijeli prostor ne samo Cavtata, već i cijele županije, na veću razinu. Cavtat postaje turistička desti­nacija visoke kategorije. Ovim se pro­jektom rješava i infrastrukturna proble­matika poput novog ulaza u Cavtat koji će ići iznad naselja za hotele Epidau­rus, Albatros, naselje Tiha i Donji Obod. Predviđena je i šetnica od tog prostora kroz Tihu do Cavtata. Ovim će se pro­jektom dati nova kvaliteta prostoru od turističkog naselja Marina Cavtat & Resort, hotela Epidaurus, Albatrosa kroz uvalu Tiha do Cavtata koji je tre­nutno poprilično neuređen – govori Lukša Glavinja.

Wellness, žičara, luka nautičkog turizma…

Naglašava kako mu je želja da ovo novo turističko naselje u Cavtatu radi cijele godine. Njime bi, među ostalim, bio predviđen i wellness od dvije tisuće kvadrata, a u njega bi ‘ušao’ poznati brend koji visoko kotira u svijetu i koji je razlog zbog kojeg posjetitelji koriste njihove programe. Projekt, podcrtava direktor Glavinja, predviđa i luku nau­tičkog turizma.

— Ne radi se o klasičnoj marini jer ona neće imati broj vezova koji bi bio profi­tabilan sam po sebi, ali je profitabilna za vlasnika tog prostora jer ćemo uz vlasništvo ville ili apartmana gostima
svega deset minuta. Sve je na dohvat ruke – otkriva dalje Glavinja. ponuditi i vez. Zračna luka je udaljena
Projekt će se, pojašnjava Glavinja, odvijati u dvije faze. U prvoj fazi pla­nirana je izgradnja 103 sobe u hotelu s pet zvjezdica, zatim desetak vila i apar­tmani veličine od 65 do 140 kvadrata.

— Ići će i žičara od marine do ulaza ispod magistrale, gdje će se nalaziti welcome centar kod kojeg će se gosti prijavljivati. Kroz naselje neće biti pro­meta automobilima, već će se njime ‘prometovati’ električnim dostavnim vozilima i golf carom. U luku nautičkog turizma bit će postavljena rampa i tim će se putem moći vršiti dostava, transfer gostiju do jahte, ali to je ujedno i pred­viđeno za interventne službe: vatro­gasce, Hitnu pomoć… U utrobi resorta napravit ćemo garažu koja će sve pokri­vati. Jako mi je važno naglasiti da je ovo turističko naselje dostupno za sve. Imat ćemo i tri, četiri restorana, kafiće, butige visokog ranga i bit će dostupno za sve posjetitelje. Resort postaje dio Cavtata i to je jako bitno. Grozno mi je kada neki resort bude zatvoren te ljudi u njega ne mogu doći i koristiti sadr­žaje. To ovdje neće biti tako. Sve će biti svima dostupno uz poštivanje reda koji je organiziran na tom prostoru – nastav­lja Glavinja dalje o ovoj oko 120 milijuna eura vrijednoj investiciji, koliko je i nje­zina planirana vrijednost po završetku druge faze.

Projekt postaje dio Cavtata

Izgradnjom turističkog naselja Marina Cavtat & Resort, mišljenja je direktor Lukša Glavinja, Cavtat će se infrastruk­turno i svime onime što će se ostvariti u sklopu ovog projekta podići na razinu od pet zvjezdica te će postati respekta­bilno turističko mjesto na Jadranu.

— Dijete sam Cavtata – Konavala, moja obitelj potječe iz Čilipa s obi­teljskim stablom još od 15. stoljeća i jako mi je stalo da se u ovom projektu napravi i povijest i budućnost, da se nijednim potezom ne napravi nešto za što bi netko mogao uprijeti prstom i reći ‘to nije dobro’. Zato su se u projekt uključili i morfolozi, krajobrazni arhi­tekti, arheolozi i ostali stručnjaci. Sve ono što napravimo, bit će minimalizi­rano u odnosu na prirodu koja okru­žuje projekt. Dosta ćemo utrošiti na zelenu energiju, ići ćemo i na EU fon­dove i zaštitit ćemo okoliš. Prvi korak s kojim krećemo je rješavanje infra­strukture, počevši od uređenja ceste. Sporazumom koji će se potpisati s Opći­nom Konavle, a koji je i potvrđen od institucija, ‘prebijamo’ dio komunalne naknade izgradnjom ove prometnice od magistrale do hotela Epidaurusa – Albatros, Donjeg Oboda i naselja Tiha. Korake u projektu radimo paralelno. Glavni projektant ovog turističkog naselja je tvrtka Atellior iz Zagreba te surađuju s konzultantima iz Toronta. Zadatak konzultanata je dati viđe­nje onoga što tržište u ovom trenutku traži kako ne bismo nešto u projektu ni maksimalizirali ni minimalizirali. Sva­kako, Atellior provodi hrvatske zakone u građevinarstvu kako bi sve bilo kate­gorizirano po hrvatskim standardima. Kada za izgradnju prometnice Općina Konavle dobije lokacijsku dozvolu, idemo paralelno i na lokacijsku dozvolu za prvu fazu turističkog naselja. Očeku­jem da bi s izgradnjom krenuli sljedeće jeseni te da ćemo resort po završetku prve faze, kojom će biti gotovo oko 70 posto projekta, otvoriti na proljeće 2025. – ističe gospar Glavinja te dodaje da će druga faza radova uključivati gradnju još jednog hotela.

Krajnji rok do 2028.

Naglasio je kako, prema sporazumu s Vladom, kompletan projekt mora biti realiziran do 2028. A, zanimalo nas je i kako je došlo do toga da Marina Cavtat & Resort bude proglašena projektom od strateškog interesa za RH. Kako nam je pojasnio Lukša Glavinja, sve je počelo razgovorom s Robertom Pendom, pomoćnikom ministra turizma i Fra­nom Matušićem koji je tada bio državni tajnik u tom Ministarstvu.

— Rekli su nam da projekt Marina Cavtat & Resort može ući u popis pro­jekata od državnog interesa zbog visine investicije kao i zbog kategorije 5* koja je predviđena. Napravljena je prezen­tacija i prije godinu i pol dana, stavili su nas na popis. Važno je naglasiti da su lokalna zajednica, Općina Konavle, Županija i sve općinske i županijske službe pokazale interes za ovaj projekt. Kada je ministarstvo sve to pregledalo, pitali su me jesmo li spremni potrošiti određeni novac kako bi pripremili pro­jekt kako bi mogao ići na veću razinu tj. na Vladinu komisiju kako bi ga se pro­glasilo projektom od strateškog interesa. Prezentirao sam to vlasniku i on se slo­žio. U relativno kratkom roku od godine dana, sve smo riješili. Radio sam na ovom projektu 15 godina. Imamo kva­litetnog vlasnika koji razumije stvar, ali vrlo je bitan faktor lokalni čovjek koji će znati zakucati na prava vrata. Krenuli smo sa svim mogućim dokumentima i postupcima od arheologije mora i kopna, geomehanike, morfologije, stu­dije utjecaja na okoliš. Kada je to sve apsolvirano, sva su ministarstva dala suglasnost. Komisija i povjerenstvo Vlade RH je krajem prosinca donijelo odluku da je to to. Onda smo potpisali sporazum s Ministarstvom gospodar­stva i ovom odlukom Vlade RH od 30. lipnja 2022. projekt je dobio status naj­većeg ranga. Sada možemo sa sigur­nošću reći da će se projekt realizirati jer postoje obveze i s naše strane i sa strane Vlade kao i garancije koje smo dali. Postoje jasni rokovi za svaki korak. Jako je bitno da je Općina Konavle pro­storno-planskom dokumentacijom omogućila već sve. UPU Cavtata sa Zve­kovicom je donesen. Važno je naglasiti da na javnim raspravama nije bilo niti jedne primjedbe – naglasio je Glavinja.

Krajnji rok za realizaciju kompletnog projekta je 31. prosinca 2028. Dodatan plus ovog projekta je i podrška lokalne zajednice.

— U stanovništvu Cavtata koje raz­mišlja turistički, nisam nikada doži­vio pa ni na javnoj raspravi, da je pro­jekt dobio negativne komentare. Ova Vladina odluka o proglašenju Marina Cavtat & Resort strateškim projektom je za mene osobno i satisfakcija nakon ovih 15 godina. Imamo ozbiljnog inve­stitora koji je zaljubljen u Cavtat i koji je prepoznao njegovu važnost te možemo krenuti u realizaciju – zaključio je za DuList Lukša Glavinja.

HOTELI DONIJELI ZAMAH

Sjajna turistička budućnost

Cavtat je kroz povijest bio ribarsko mjesto. Početkom 60-ih nastali su hoteli Epidaurus – Adriatic, hotel Cavtat i najstariji hotel Supetar te nakon njih hotel Makedo­nija. Nakon toga jedan se novi pomak dogodio kada je napravljen hotel Albatros krajem 60-ih. Nakon toga je izgrađen Hotel Croatia 1973. i prilikom njezine gradnje digla se poprilična buka da će se njime uništiti priroda, da će se izgraditi mastodont. Ali, kad se iz Cavtata gleda na Croatiju, ne može se ni razabrati da se radi o hotelu s 500 soba. Smatram da Lukšić grupa svojim nastupom taj dio drži na jednoj razini posebno sa Supetrom gdje su uredili mali boutique hotel koji je Cavtatu trebao. Sma­tram da Cavtat ne treba brinuti za svoju sjajnu turističku budućnost jer još ima potencijal i u starom Cavtatu gdje ima jako puno starih kuća koje čekaju svoje uređenje – naglasio je Glavinja.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 6. srpnja 2022.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist