Kultura

LUKO PALJETAK Sentence Marina Držića u Bursi ovog utorka

valentinovo dso paljetak 11

Obilježavajući 450 godina od smrti Marina Držića, Društvo dubrovačkih pisaca objavilo je prigodnu malu knjižicu u sklopu svoje biblioteke Mirac Mali, zvanu i ‘za svačiji špag’, ‘Sentence Marina Držića’ koju je uredio i priredio akademik Luko Paljetak.

Ova knjižica zapravo je prvi pokušaj i veliki trud gospara Luka objedinjavanja u jednu knjigu mnogih izreka, čak preko četiristo, velikog Marina Držića iz svih njegovih dijela, uz najavu kako bi se uskoro moglo pojaviti i novo ‘prošireno’ izdanje. Podsjetimo, akademik Paljetak postao je počasni član Europske akademije znanosti, književnosti i umjetnosti Leonardo da Vinci (European Academy of Science Arts and Literature Leonardo da Vinci) sa sjedištem u Antibesu, u Francuskoj ovog proljeća te nam je tad kazao:

– Uputili su mi 10. ožujka pismo u kojemu su mi javili kako im je zadovoljstvo obavijestiti me da su me, na prijedlog gosp. Ante Glibote, potpredsjednika Akademije, izabrali za stalnog člana. Članove akademije Leonardo da Vinci tvore stručnjaci na najvećem nivou iz ovih područja – nauke i umjetnosti, te književnosti, a među njima je i četrdesetak Nobelovaca – istaknuo nam je gospar Paljetak. Pismo je potpisao generalni sekretar Akademije, dr. N. Lemaire D’agaggio.

Njihovo je sjedište u Monte Carlu te, naravno, u Antibesu, a zanimljivo je dodati i to kako, osim gospara Glibote i Paljetka, u European Academy of Science Arts and Literature nema još puno naših ljudi, a sastoji se od članova koji su vrhunski stvaraoci u svojim domenama.

Inače, ‘Sentence Marina Držića’ predstavit će u utorak, 19. prosinca s početkom u 19 sati u teatru Bursa Kazališta Marina Držića, urednik ovog izdanja Luko Paljetak, Sebastijan Vukosavić i Boris Njavro. Na fagotu će nastupiti glazbenik Matija Novaković.

Pročitajte još

TIFLOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU Dubrovačka slikarica Anabel Zanze otvara izložbu NE-PRE-PRE-KE

Dulist

REPRIZA ‘Candide ili Optimizam’ ponovno na Velikoj sceni

Dulist

Devet dramskih naslova za jubilarno izdanje Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist