Aktualno

Lorencin naglasio značaj malih hotela

Lorencin naglasio značaj malih hotela

Na otvaranju međunarodne konferencije „Konkurentnost malih obiteljskih hotela na današnjem međunarodnom turističkom tržište“ u Splitu ministar turizma Darko Lorencin osvrnuo se na najnovije pozitivne rezultate turističkog prometa te nedavni službeni boravak u Rusiji i Ukrajini.

– Obiteljski i mali hoteli vrlo su važni za raznolikost turističke ponude Hrvatske i privlačenje dodatnog segmenta turista u našu zemlju, a itekako će biti značajni u programiranju za Strukturne fondove EU jer se povlačenje sredstava očekuje upravo za segment malog i srednjeg poduzetništva. No, osim sredstava iz fondova EU, mali i srednji poduzetnici imaju mogućnost koristiti HBOR-ove kreditne linije za turizam, što će zasigurno omogućiti dodatne investicije u turistički sektor – istaknuo je ministar.
 
Također, osvrnuo se i na Strategiju razvoja hrvatskog turizma, koja do 2020. godine u Hrvatskoj predviđa otvaranje 200-ak novih obiteljskih i malih hotela te 100-ak tzv. „plovećih hotela“.
 
Ministar je komentirao rast turističkog prometa u svibnju i u prvih pet mjeseci te istaknuo kako je vrlo zadovoljan ostvarenim brojkama jer dokazuju da je Hrvatske i dalje privlačna destinacije za turiste iz cijeloga svijeta.
 
Ministar je također podsjetio kako se ovoga tjedna u Rusiji i Ukrajini sastao s turoperatorima, između ostaloga i kako bi poslao poruku da je Hrvatskoj stalo do ruskih i ukrajinski turista.
 
– Sudeći po posjećenosti skupa u obje zemlje, interes za odmorom u Hrvatskoj i dalje je itekako velik, što dokazuje i pozitivne brojke turističkog prometa, koje uključuju travanja i svibanj kada je već nastupila nova vizna politika prema Rusiji i Ukrajini – naglasio je ministar te istaknuo kako ga posebno veseli rast noćenja domaćih turista u prvih pet mjeseci od 5 posto.
 
Prema prvim podacima Hrvatske turističke zajednice, u prvih pet mjeseci ostvareno je 1,93 milijuna dolazaka i 6,75 milijuna noćenja, što je u odnosu na isti period prošle godine rast u dolascima od 7 posto i u noćenjima od čak 11 posto.
 
Porast broja noćenja, u odnosu na prvih pet mjeseci 2012. godine zabilježen je i sa važnijih emitivnih tržišta, pa su tako primjerice turisti iz Njemačke ostvarili 17 posto više noćenja, iz Rusije 14 posto više noćenja, iz Austrija 6 posto više noćenja, iz Velike Britanije 27 posto više noćenja, dok je primjerice iz Italije zabilježeno 10 posto manje noćenja, što je s obzirom na stanje na tržištu i činjenicu da je sve manji broj Talijana koji putuju na odmor izvan zemlje, očekivano.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist

‘LJETNI’ KADROVI Na Copacabani otvorena sezona kupanja!

Dulist