Kultura

“Ljubavnik” Harolda Pintera

"Ljubavnik" Harolda Pintera

Premijera nove predstave „Ljubavnik“ Kazališta Marina Držića predstavljena je ovog ponedjeljka.

Premijerom „Ljubavnika“ Harolda Pintera, koja je najavljena za 16. i 17. ožujka, ponovno će nakon osam godina, zaživjeti Teatar Bursa. Riječ je o jednočinki engleskog dramatičara Harolda Pintera u prijevodu Vladimira Gerića.  Redatelj je Lawrence Kiiru, poznat dubrovačkoj publici uprizorenjem teksta Ronalda Harwooda „Na čijoj strani“.

Redatelj Lawrence Kiiru rođen je u Keniji, a odsjek režije diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Iza njega je bogato iskustvo kazališnog, filmskog i TV redatelja, a u nekim predstavama je sudjelovao i kao glumac. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika te jedan od osnivača i prvi predsjednik Hrvatsko-afričkog društva prijateljstva. Scenograf predstave je Stefano Katunar, kostomografkinja Zjena Glamočanin, skladateljica Paola Dražić Zekić i koreograf Alen Čelić, dok oblikovanje svjetla potpisuje Silvio Giron.

Autor jednočinke „Ljubavnik“ Harold Pnter (1930.-2008.) ovjenčan je 2005. Nobelovom nagradom za književnost, ugledni je dramatičar i kazališni redatelj, filmski scenarist, inače kontroverzni politički ljevičar. Komad koji Kiiru postavlja na daskama KMD-a napisan je 1962. godine i prikazuje uobičajen, pomalo dosadan i predvidljiv bračni život kojega supružnici mijenjaju uvođenjem ljubavnika u njihovom životu. Uloge Sarah i Richarda uprizorit će Glorija Šoletić i Frane Perišin, dok je glas Johna nasnimio Hrvoje Sebastijan, koji se ne pojavljuje na pozornici.

-Teatar Bursa otvaramo s tekstom jednog nobelovca i s posebnim uzbuđenjem očekujemo premijeru– kazala je uvodno, ravnateljica Kazališta Marina Držića Jasna Jukić predstavljajući suradnike na novoj predstavi.

-U Dubrovniku sam proveo divne dane, volim ovo Kazalište, stoga sam pristao napraviti predstavu kako bi otvorili Teatar Bursu. Jednostavno volim toplinu Dubrovnika. Ovo mi je druga predstava u Dubrovniku. Riječ je o Pinterovom tekstu „Ljubavnik“, inače dramskog pisca 20. stoljeća, koji se uvrštava u vrh dramske literature, odnosno nove britanske drame. Riječ je o kompleksnom tekstu, sadržajan je i u formi i  dramaturgiji. A sam Pinter je glumac, režiser i scenarist i veliki poznavatelj bračnih odnosa, a mnoge drame koje je napravio bave se upravo pitanjima obitelji. Jednostavno je uzeo jednu formu i napravio dramu i trokut između muža, žene i ljubavnika uz elemente ljubomore i nasilja. Naime, respektabilan bračni par mora nešto promijeniti jer su ušli u rutinu, a da bi im brak opstao trebaju u njega uključiti jedan dio seksualne fantazije – istaknuo je redatelj Lawrence Kiiru dodavši kako je sretan što je dobio glumce koji u predstavu ulažu toliko energije.
Glumica Glorija Šoletić istaknula je kako je dugo iščekivala suradnju sa Franom Perišinom dodavši:

-Ovo je fantastična suradnja, čekala sam cijelu sezonu ovaj komad i mislim da će rezultat biti izvrstan – naglasila je.

-Ovo nije prva suradnja sa Glorijem Šoletić, ona i ja smo se potvrdili kao par. Na vrlo visokom nivou dobivamo impulse da se komad osvijesti i plasira na scenu. Radimo ga već 12 dana, dva puta dnevno, i moguće ga je napraviti, kad je riječ o komornom tekstu – istaknuo je, uz ostalo, Frane Perišin
 

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist