Kultura

Čarolija satkana od boja i svjetlosti

U sklopu ciklusa „Dubrovački likovni umjetnici u Rixosu“ otvorena je izložba slika Dubravke Rathman.

Na otvorenju je pročitan tekst Kate Bogoje koja je, između ostalog, u svom osvrtu istaknula kako su djela Dubravke Rathman puna radosti i vedrine.

– U ovim radovima osjeti se atmosfera. Slikarica slobodno uranja u zagrljaj rascvjetanih livada i krošanja lapadskih borova koji pulsiraju oporim bojama i mirisima. Ti motivi svojom nestvarnom, a prirodnom ljepotom lako izmaknu kontroli kista, a na Dubinim platnima ne čitamo sladunjavost. Ona eksplodira bojom kad se susretne s takvom čarolijom, satkanom od boja i svjetlosti života – istaknula je Kate Bogoje u svom osvrtu, usput primjetivši kako je u djelima Dubravke Rathman riječ o „malom vizualnom udaru na oko gledatelja“.

– Svi su Dubini radovi izazovi. Vibracije i sljubljenost s prirodom iz koje crpi inspiraciju i gradi svoj likovni izraz precizno, ali i strastveno, postižući ritam, proporciju i simetriju. I sve to uz pomoć naglašene svjetlosti svakodnevnog dana – naglasila je Bogoje.

Dubravka Rathman, rođena Dubrovkinja i članica Udruge likovnih umjetnika, diplomirala je povijest umjetnosti i talijanski jezik, a živi i radi u Dubrovniku. Polazila je slikarske škole Viktora Šerbua i Branimira Vasića, a inspiraciju uglavnom crpi iz prirode. Jedna je od dobitnica glavne grupne nagrade Hrvatskog Sabora Kulture na izložbama u Bjelovaru 2007. i Karlovcu 2010. godine. Izlagala je na desetak samostalnih i mnogo skupnih izložbi.

Pretposlijednja je ovo izložba iz ciklusa „Dubrovački likovni umjetnici u Rixosu“ u kojem se od 7. studenog 2011. do 8. travnja 2012. godine dubrovačkoj publici predstavlja petnaest umjetnika i jednu skupnu izložbu.

Izložbu je svojim nastupom dodatno oplemenio dubrovački glazbenik Buco Pende.

Pročitajte još

Usvojen program 72. Dubrovačkih ljetnih igara, svečano otvaranje vraća se pred crkvu Parca

Dulist

VIDEO Mladi umjetnici i DSO održali koncert ispred Kneževa dvora

Dulist

Mladi glazbenici nastupaju s DSO-om ispred Dvora

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija